VNO-NCW wil af van anderhalvemetermaatregel: ‘Nul risico bestaat niet’
Zet vol in op toegangstesten bij de opening van kroegen, scholen, theaters en andere locaties, en laat vervolgens de anderhalvemetermaatregel los. Daarvoor pleit voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Ingrid Thijssen vandaag in De Telegraaf. Het grote voordeel hiervan is dat er meer mensen in een café of een collegezaal terechtkunnen.
Wanneer de uitslag van een toegangstest negatief is, is afstand houden niet langer nodig, redeneert Thijssen. "Deze maand zijn er nog veel experimenten met sneltesten. Laten we dan vanaf volgende maand de anderhalve meter loslaten", zegt zij. "Uiteindelijk is dat een kwestie van durven."
Thijssen erkent dat deze sneltesten niet honderd procent waterdicht zijn, maar benadrukt dat 'nul risico' niet bestaat in het leven. "Als we straks massaal testen in het hoger onderwijs en er is nog steeds maar twintig procent van de studenten welkom, wat schiet je er dan mee op?"
'Testsamenleving kan corona terugdringen'
Testen zou een 'bestrijdingsmiddel' tegen corona kunnen zijn, zegt Thijssen."Het principe is dat je mensen iets leuks kunt laten doen door te testen. Zo test je mensen die zich anders niet hadden laten testen, en haal je er mensen zonder klachten uit die toch corona blijken te hebben." Zo zou een testsamenleving corona terug kunnen dringen, zegt Thijssen. "Het mes snijdt aan twee kanten voor de economie en een betere virusbestrijding."
Het bedrijfsleven werkt samen met de GGD en het ministerie van Volksgezondheid aan de inzet van massale testen. Deze maand worden er verschillende experimenten gedaan met toegangstesten voor musea, theaters, kerkgebouwen, dierentuinen, concertzalen, horeca en casino’s. Ook zijn er meerdere proeven op scholen en bedrijven.
'De economie moet weer gaan rollen'
"Men wil er een beetje vaart erachter zetten", zegt politiek commentator Wouter de Winther in Goedemorgen Nederland over deze oproep. "Er zijn nu zes miljoen mensen die of gevaccineerd zijn of immuun, omdat ze het virus hebben gehad", zegt hij. "Dat geeft ruimte om om dingen te doen die we eerder niet konden. En je ziet dat die bedrijven weer geld willen gaan verdienen. De economie moet weer gaan rollen, en daar hoort het versoepelen van maatregelen ook bij."
LEES OOK: ‘Ook zonder sneltesten kan veel horeca en detailhandel veilig open’