De GGD’en zullen ook vrijdag geen mensen vaccineren met het coronavaccin van AstraZeneca. Alle 1274 prikafspraken worden afgezegd. De huidige prikpauze zal nog zeker een dag langer duren.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft nog geen besluit genomen over hervatting van de inentingen met het AstraZeneca-vaccin. Het ministerie wacht op een spoedadvies van de Gezondheidsraad. Waarschijnlijk komt dat donderdagavond.

Afspraken uit voorzorg afgezegd

Het is dan te laat om nog contact op te nemen met alle mensen die vrijdag bij een priklocatie worden verwacht. Dat stelt de overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland. Die heeft daarom nu alvast besloten ook vrijdag niet te vaccineren met AstraZeneca.

Het ministerie besloot vrijdag om het vaccin voorlopig niet toe te dienen aan mensen die jonger zijn dan 60. De overkoepelende organisatie GGD GHOR Nederland besloot vervolgens om alle overgebleven afspraken van 60-plussers ook af te zeggen. Dit om verspilling te voorkomen. De GGD’en geven het vaccin aan mensen die in de langdurige zorg werken.

‘Voordelen vaccin groter dan nadelen’

De Europese toezichthouder voor vaccins, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), concludeerde woensdag dat er waarschijnlijk een verband is tussen het AstraZeneca-vaccin en een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie).

De waakhond zegt wel dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de nadelen, en dat de kans om te overlijden aan het coronavirus groter is dan de kans om te overlijden aan de bijwerking.

Vaccinaties Pfizer en BioNTech gaan wel door

De GGD’en dienen ook het vaccin van Pfizer en BioNTech toe. Die vaccinaties gaan gewoon door.

LEES OOK: Kabinet beslist over AstraZeneca: ‘Enorme impact wanneer je 60-minners hier niet meer mee inent’