95 procent van de jongeren wil kinderen. Waarom zijn er dan toch zo weinig?
Als we de cijfers mogen geloven, dan wil 95 procent van de jongeren tussen de 18 en 22 graag kinderen. En toch is er een tekort. In het economische onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next zegt kersverse moeder Thao wel te begrijpen waarom.
Zelf is ze op 37-jarige leeftijd moeder van Laura geworden, haar eerste kind. Thao wijst erop dat vrouwen tegenwoordig meer aan het werk zijn. Dat maakt het volgens haar lastig om meerdere kinderen te 'managen'. "Ik vind het met een kind al lastig, laat staan met vier of vijf, en dan ook nog een baan waar heel veel verwachtingen bij zitten."
Thao maakte dan ook de nodige afwegingen. Hoewel ze met haar partner al dacht aan kinderen, woonden ze nog in het buitenland. En dat betekende dat ze zich eerst wilde settelen in Nederland. "Ik wilde dingen op orde hebben voordat ik aan kinderen wilde beginnen. En daar komt bij dat het ook niet altijd meteen lukt, natuurlijk."
Drempels
Een babytekort door tijdtekort. Maar er zijn meer factoren die een rol spelen. Volgens demograaf Jan Latten wordt de start van een gezin ook gehinderd door dingen die buiten onze macht liggen. En gaat het over dingen waar we geen invloed op hebben, dan gaat de vinger al snel naar de overheid.
Kijk bijvoorbeeld naar het tekort aan woningen, maar ook het feit dat we een flexeconomie hebben. Het zijn onbewuste drempels, die ervoor zorgen dat mensen minder happig zijn om kinderen te krijgen. Latten: "Een vaste baan is er bijna niet, een flexbaan neemt het risico dat je werkloos wordt."
En dus stellen mensen het nemen van kinderen uit tot ze zekerheden hebben. "Met als risico dat je op je 32e denkt dat het moment is gekomen en dat je partner dan bij je weggaat. Weer geen kinderen."
Los van dat laatste, ietwat zwartgallige, scenario, is het volgens demograaf Latten zaak om te kijken of die drempels weggenomen kunnen worden. Daarmee zorg je 'automatisch' voor meer kinderen. Maar een heuse vloed aan kleine koters, een babyboom, dat is te optimistisch. Die krijgen we niet meer. "Zeker na de pandemie moeten we daar niet op rekenen, in tegendeel. We moeten rekenen op een babybust."
Raquel Schilder is 28 jaar, ze heeft een leuke vriend en een grote kinderwens. Maar net als veel generatiegenoten wil ze eerst nog feesten, reizen en vooral carrière maken. En dat is volgens sommigen een probleem: we krijgen al snel te maken met de gevolgen van vergrijzing en daar moet iets aan gebeuren. Baby's zijn schaars goed. Moeten we voor onze welvaart meer of minder baby's maken?
Kijk de nieuwe aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next, donderdag om 22.10 uur op NPO 2. Daarna terug te kijken via NPO Start.