main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 7 april 2021 — 11:55

20-jarige man staat vandaag terecht in fatale drillrap-zaak Scheveningse Pier

De 20-jarige Kevin A. uit Rotterdam die betrokken was bij een fatale drillrap-ruzie op De Pier in Scheveningen staat vandaag terecht. Hij zou op 10 augustus 2020 een man geschopt en beschoten hebben. Diezelfde dag werd de 19-jarige Rotterdammer Cennethson Janga (‘Chuchu’) door een andere verdachte, die niet vandaag terechtstaat, doodgestoken.

Het geweld vond vermoedelijk plaats na een ruzie tussen rivaliserende drillrap-groepen uit Amsterdam en Rotterdam. De ruzie liep volledig uit de hand toen de twee groepen tot een confrontatie kwamen. Op bewakingsbeelden is te zien hoe de jongeren met elkaar in gevecht raken. Het 19-jarige slachtoffer werd twee keer gestoken en overleed aan zijn verwondingen.

De groepen zouden al maanden online beledigingen en bedreigingen naar elkaar geuit hebben. “Je ziet in deze zaak dat de muziek wel een rol heeft gespeeld, en dat er een aantal nummers zijn waar de beledigingen over en weer werden geuit”, zegt universitair docent criminologie Robby Roks in Goedemorgen Nederland op NPO 1. Al langere tijd is er veel te doen om drillrap, een via Londen uit Chicago overgewaaide vorm van hiphop. Het genre wordt gekenmerkt door trage beats, en er zijn regelmatig gewelddadige teksten in te horen.

‘Fysieke en digitale straat’

“Dit is een conflict dat zich aan de ene kant afspeelt op de fysieke straat, maar ook in toenemende mate op de digitale straat”, zegt Roks hierover. “Dus op social media platforms, zoals Snapchat, maar ook Instagram en Telegram.”

De universitair docent beklemtoont dat het daarom erg van belang is dat professionals in het zorg- en veiligheidsdomein zich ook online bevinden. “Dat zij ook zicht hebben op wat jonge mensen online plaatsen, en zo ook eerder zicht krijgen op dit soort conflicten.”

Er zijn minstens twee andere verdachten in deze zaak. Tegen Roan W. en Darrel L, die ervan verdacht worden de 19-jarige jongen doodgestoken te hebben, vonden in november 2020 en februari 2021 twee inleidende zittingen plaats. Zij zitten nog altijd vast.

LEES OOK: Verdachte steekpartij Scheveningen laat van zich horen na Opsporing Verzocht

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier