main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 6 april 2021 — 10:18

Ook CDA-prominenten steunen Rutte: ‘Emotie, gekakel en kippendrift’

In navolging van de partijtop van de VVD spreken ook steeds meer CDA-prominenten steun uit voor demissionair premier Mark Rutte. Zo neemt CDA-minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) afstand van de woorden van ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers, die zei dat hij niet in een kabinet wil met Rutte in het Torentje.

“Ik vind het bestuurlijk onverantwoordelijk om zo afstand te nemen van de minister-president tijdens een crisis die wordt geleid door diezelfde minister-president”, zei Grapperhaus maandag tegen De Limburger. CDA-prominent Hans Hillen spreekt van “veel te veel emotie, gekakel en kippendrift”.

Fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer Ben Knapen noemt het optreden van Segers “aanmatigend en onverstandig”. Volgens hem zou het “heel bizar zijn” om twee weken na de verkiezingen afstand te nemen van Rutte.

‘Niet praten over personen, maar over inhoud’

In WNL Haagse Lobby zei voormalig VNO-NCW directeur en CDA-senator Niek Jan van Kesteren maandag dat de politiek te maken heeft met een “precaire situatie”. “Deze combinatie van moeilijkheden heb ik niet eerder meegemaakt.” Van Kesteren wil dat er “voorlopig niet over personen wordt gepraat, maar over de inhoud”.

“Er moet eerst gepraat worden over wat er moet gebeuren de komende tijd. Dat is nu vooral belangrijk. We moeten ons niet laten verleiden tot de vraag: bent u voor of tegen Rutte? We moeten het niet laten versmallen tot een persoonsdiscussie”, aldus Van Kesteren.

Rutte ligt zwaar onder vuur vanwege de mislukte verkenning. Hij overleefde een Kamerdebat daarover donderdag met moeite. Dat draaide om de vraag wie met de toenmalige verkenners Ollongren en Jorritsma had gesproken over de positie van het kritische Kamerlid Pieter Omtzigt. Rutte gaf uiteindelijk toe dat hij dat was geweest, maar dat hij dat eerst was vergeten.

‘Ga voor coronakabinet’

Media-ondernemer en voormalig hoofdredacteur van De Telegraaf Sjuul Paradijs vreest voor “Belgische toestanden” bij de formatie. Volgens hem moet er “nieuwe energie” in het debat komen. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat je even afstand neemt van wat er vorige week is gebeurd. We zitten in de grootste crisis die we ooit hebben meegemaakt”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Het kan niet zo zijn dat we Belgische toestanden krijgen met kabinetsformaties van vijfhonderd dagen en meer. Vier jaar geleden waren het 225 dagen. Ik denk dat je als je alle varianten afloopt, het nu allemaal niet gaat lukken. Dan kom je misschien uit bij nieuwe verkiezingen.”

Paradijs pleit voor een “coronakabinet”. “Een kabinet voor nationale aanpak, waarbij iedereen zich even schaart achter een doel: we gaan dit land uit de crisis helpen. Negen maanden zetten we de beste mensen neer van de politieke partijen, met een meerderheid in de Tweede Kamer. Ga zo aan de slag”, roept hij op.

‘Populistische toestanden’

Volgens Amerikadeskundige Willem Post moeten politici over hun eigen schaduw stappen. Hij spreekt van “populistische toestanden” in Nederland. “Het is natuurlijk allemaal oververhit. Rutte die als een politieke schurk werd neergezet. Hoe vaak is het woordje leugenaar wel niet gevallen in die beruchte donderdagnacht? En de rest zijn zeker allemaal heilige boontjes? Zo komt het op mij over. Dat zwart wit-beeld moet echt gecorrigeerd worden, in het landsbelang. De inhoud staat voorop.”

Post: “Had dit paasweekend gebruikt om alles te laten bezinken. Dat Segers vrijdag zei dat hij niet met Rutte in een kabinet gaat, is veel te vroeg. Gert-Jan, kop op!”

LEES OOK: Ziekenhuisbestuurder Marjolein Tasche ziet politici vechten terwijl de zorg overbelast is: ‘Ongelofelijk irritant’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer