main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 1 april 2021 — 08:50

Eén miljoen coronavaccins liggen nog op de plank: ‘Dramatisch is dit’

Het vaccinatietempo is Nederland is nog niet op orde. De Telegraaf bericht over één miljoen coronavaccins die momenteel nog op de plank liggen. Medische experts roepen het kabinet, en specifiek coronaminister Hugo de Jonge, op om nu echt tempo te gaan maken.

Ook rechtsgeleerde Afshin Ellian kan “bijna niet geloven” dat een miljoen vaccins nog niet gebruikt zijn, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Het zelfbeeld van Nederland heeft hierdoor een enorme deuk opgelopen. Dat wij degelijk zijn en grondig te werk gaan en goed kunnen organiseren. Maar jeetje, die mensen kunnen echt geen pepernoot raken.”

‘Ik word er wel een beetje hopeloos van’

Steeds wordt gesproken over de inhaalslag die gemaakt moet worden, maar die beterschap komt steeds niet. Ook opiniemaker Sywert van Lienden vindt dat het sneller moet. “Ik denk al weken of maanden: schiet eens op. Gisteren is ook een brief naar de Kamer gestuurd. Wij kregen van de week als de burger de schuld omdat wij niet genoeg gebeld hadden naar de GGD dat wij een prik wilden. Nu blijkt uit die brief dat er niet genoeg geleverd is, er slechte systemen zijn en nog steeds niet alles op orde is. Dramatisch is dit.”

Van Lienden benadrukt dat snel vaccineren de sleutel is tot het einde van de crisis. “Ik vind het ook raar als ik op mijn Facebook kijken en vrienden onder de dertig in New York zie die de tweede prik al gehad hebben. Ik word er wel een beetje hopeloos van.”

Niet overdraagbaar na vaccinatie

Wel is er nu bewijs dat als je gevaccineerd bent, dat je het virus niet kan overdragen aan anderen. Tot nu toe was alleen zeker dat je jezelf beschermt met een vaccinatie. Maar je kan anderen dus niet besmetten na vaccinatie, blijkt uit een studie van het Amerikaanse RIVM. Zij heeft gekeken naar vaccinaties met de vaccins van Moderna en Pfizer.

LEES OOK: Pfizer: coronavaccin werkt ook bij kinderen vanaf 12 jaar

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Moordmythen ontrafeld: is de angst voor enge man in de bosjes en seriemoordenaar terecht?

Mythen over moord zullen altijd bestaan. Toch doen misdaadjournalist Gerlof Leistra en criminoloog Marieke Liem een poging er een aantal door te prikken in een nieuw boek.

Luister hier de podcast!

Is Zweden het beloofde land?

Het welvarende Zweden lijkt in alles een verzorgingsstaat pur sang. Maar geldt dat wel voor iedereen? Is Zweden het beloofde land voor alle Zweedse jongeren, ook als zij niet aan het ideaalplaatje voldoen?

Presentator Jill Bleiksloot gaat op onderzoek uit.

Donderdag 20.55 uur
Rechter spreekt UvA-demonstrant vrij van geweld tegen politie

De politierechter heeft een aangehouden UvA-demonstrant vrijgesproken van geweld tegen de politie. Volgens de rechter is er te veel twijfel dat hij de persoon was…

Lees meer

Yeşilgöz en Van der Plas: binnen paar dagen duidelijkheid over wie premier wordt

Vlak na de presentatie van het hoofdlijnenakkoord, schuiven VVD-partijleider Dilan Yeşilgöz en BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas aan bij het radioprogramma Sven op 1. Daarin…

Lees meer

PVV, VVD, NSC en BBB presenteren plannen: we schrijven geschiedenis, de zon gaat weer schijnen

De rechtse partijen “schrijven geschiedenis” met hun akkoord over een nieuw kabinet, zegt PVV-leider Geert Wilders in een toelichting op de plannen. “De zon gaat…

Lees meer