main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
WNL Op Zaterdag - 27 maart 2021 — 17:57

Hoogleraar Ira Helsloot: ‘Als alle 50-jarigen zijn gevaccineerd, kan de samenleving weer open’

Het merendeel van de coronamaatregelen kan teruggeschroefd worden, zegt Ira Helsloot, hoogleraar Besturen van Veiligheid aan de Radboud Universiteit in WNL Op Zaterdag. “We weten dat mensen vooral besmettelijk zijn als ze ook symptomen hebben, verder vrijwel niet. Zeker buiten niet, dus terrassen kunnen sowieso open. Daar kun je bijna hoestend en proestend zitten, want buiten wordt niemand besmet.”

Ook de vaccinatiestrategie zou anders moeten, zegt Helsloot. “We doen dit volgens het kabinet allemaal om de belasting van de zorg te verminderen. Maar wie vaccineren wij niet? De mensen die in het ziekenhuis komen. We vaccineren de allerkwetsbaarsten, de mensen op leeftijd. Terwijl de mensen die in het ziekenhuis komen vooral de mensen zijn tussen vijftig en zeventig.”

‘App is straks niet nodig’

Binnenkort komt er een app waarmee iedereen die gevaccineerd is dat kan aantonen, de CoronaCheck-app. Ook kan met de app een negatieve testuitslag aangetoond worden. Helsloot is geen voorstander van de app, omdat die zou zorgen voor een “onredelijke verdeling van de lusten van de vaccinatie”. “De groep die we vaccineren, mag dan als eerste weer naar de restaurants. Terwijl we de jeugd niet naar school laten gaan, wat mijn belangrijkste bezwaar is. Een kind dat een schoolniveau naar beneden gaat, leeft vijf jaar korter. Wij hebben nu al 50.000 kinderen veroordeeld om vijf jaar korter te leven. Daar hebben we het te weinig over.”

Als de kwetsbare 50-jarigen zijn gevaccineerd, zal de zorg zo ontlast zijn, dat zo’n app niet meer nodig is, zegt Helsloot. “Dan kan de samenleving gewoon weer open. Het enig wat verstandig zou zijn is als je een app hebt om te bepalen of je symptomen hebt. Want dan moet je thuis blijven.”

LEES OOK: Avondklok een uur korter: ‘Handhaving is niet te doen’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

De Podcast Het Misdaadbureau

Wildwesttaferelen in de Nederlandse natuur: stropers maken de buitengebieden onveilig door met vuurwapens te schieten op hazen, reeën en konijnen. Mensen die melding maken van wildstroperij moeten dat soms bekopen met bedreigingen en intimidaties.

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met Rolf Overdiep, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Natuurtoezicht, groene boa Wim Kutterik uit Almelo en Bjorn van der Veen, regiomanager in Overijssel en Drenthe van de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging. Onderzoeksjournalist Berend Jansen is in de cijfers en achtergronden gedoken.

Luister nu naar de podcast!

NS waarschuwt honderdduizenden klanten voor datalek

Nederlandse Spoorwegen heeft ongeveer 780.000 klanten gewaarschuwd dat hun persoonsgegevens mogelijk zijn betrokken bij een datalek. Het vervoersbedrijf werkt samen met marktonderzoeker Blauw, en bij…

Lees meer

Rusland straft vader van meisje dat antioorlogstekening maakt

Rusland heeft een man gestraft die bekend is omdat zijn dochter een tekening maakte tegen de Russische oorlog in Oekraïne. Aleksej Moskaljova is tot twee…

Lees meer

Kinderen spannen kort geding aan omdat ze geen afscheid mogen nemen van vader

De rechtbank in Almelo heeft onlangs bepaald dat twee kinderen die niet bij de uitvaart van hun vader mochten zijn, toch afscheid van hem mochten nemen….

Lees meer

Drie puppy’s achtergelaten in natuurgebied Venlo

In het natuurgebied Jammerdal in Venlo zijn maandagavond drie achtergelaten puppy’s gevonden. Het gaat om drie jonge reutjes van ongeveer zes maanden oud, zo meldt…

Lees meer

Treinverkeer Den Bosch – Boxtel hervat na overlast door dassen

Het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel in Noord-Brabant wordt woensdag hervat. Sinds vorige week dinsdag reden geen treinen op het traject omdat dassen bij…

Lees meer

Minister Dijkgraaf (D66) over crisisberaad kabinet: ‘Vastgestelde stikstofdoelen zijn erg belangrijk’

Het kabinet houdt vandaag een topoverleg over de monsterzege van de BoerBurgerBeweging (BBB) en de gevolgen hiervan voor de geloofwaardigheid van de huidige koers die…

Lees meer

Zelfscankassa blijkt duurkoop te zijn: er wordt steeds meer gestolen in supermarkten

Uit politiecijfers blijkt dat het aantal winkeldiefstallen in supermarkten fors is gestegen. In 2021 ging het om 30 duizend, in 2022 om 40 duizend en…

Lees meer