Nationale Politie komt structureel miljoenen tekort: ‘Groot probleem als we grotere achterstanden krijgen’
De Nationale Politie komt structureel tientallen miljoenen per jaar tekort. Dat blijkt uit intern onderzoek van PwC in opdracht van de Nationale Politie, dat BNR heeft ingezien. In het slechtste geval gaat het om een jaarlijks tekort van meer dan 200 miljoen euro.
Dit jaar komt dat onder meer omdat er meer geld gaat naar handhaving van coronaregels. Dat betekent dat er minder geïnvesteerd kan worden in de aanpak van criminaliteit. Ook moet er gesneden worden in wijkteams en er kan er minder worden geïnvesteerd in cybercriminaliteit of andere opsporing.
Gerrit van de Kamp, de voorzitter van politievakbond ACP, benadrukt dat het een politieke keuze is of er meer of minder geld bijkomt bij de politie. "Dan moeten zij ook maar aan de burger uitleggen waarom wij noodgedwongen stoppen met de opsporing van kleine diefstallen", zegt hij tegen BNR.
'Politiek moet daar niet aan knabbelen'
Officier van justitie Gabriëlle Hoppenbrouwers vindt al jaren dat er meer geld naar politie en justitie moet, zo zegt ze in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Er is jaren geleden een bezuinigingsslag gemaakt. Eigenlijk zou er een soort standaard bedrag moeten zijn dat altijd maar naar politie en justitie gaat, en daar moet niet door de politiek aan geknabbeld worden."
Als coördinerend zedenofficier bij parket Midden-Nederland ziet Hoppenbrouwers dat er meer zaken liggen dan de zedenpolitie aankan. Dat is een landelijk probleem, zegt zij. "Het is zo precair dat ik keuzes moet maken en zeggen: zet dat onderzoek maar on hold, want nu komt die zaak binnen, en daar moet echt even alles op ingezet worden."
Als het nieuwe kabinet niet besluit om meer geld in politie en justitie te investeren, zal dit probleem niet beperkt blijven tot de zedenpolitie. "Dan zien we dit over de hele linie", benadrukt Hoppenbrouwers. Cybercrime wordt bijvoorbeeld steeds groter, en dat is zo ondermijnend", zegt ze. "We hebben een groot probleem als we daar grotere achterstanden krijgen."