main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 maart 2021 — 08:55

Prikken met AstraZeneca hervat, kritiek op snelheid vaccinatie blijft: ‘Ernst lijkt nu pas door te dringen’

Vanaf vandaag wordt er weer gevaccineerd met het AstraZeneca-vaccin. De GGD’s gaan er weer mee aan de slag omdat het vaccin veilig is verklaard nadat er eerder zorgen waren over de bijwerkingen. Toch is er nog flinke kritiek op het vaccinatiebeleid. “Ik heb de indruk dat de ernst van de situatie bij de boven ons gestelde nu pas aankomt”, zegt de directeur van debatcentrum De Balie, Yoeri Albrecht, in Goedemorgen Nederland. “Haast leek er niet te zijn tot nu toe.”

Nederland heeft op dit moment 600.000 doses op de plank liggen. Deskundigen zeggen tegen Nieuwsuur dat die voorraad kleiner zou moeten en het prikken sneller. Volgens minister Hugo de Jonge is die voorraad nodig als veiligheidsmarge om mensen ook tijdig de tweede prik te kunnen geven. Wel gaat volgens De Jonge het vaccinatietempo omhoog om de achterstanden na de stop met het AstraZeneca-vaccin in te halen. Deze week worden er ruim 400.000 coronavaccinaties gezet, zo meldt het ministerie van Volksgezondheid. Dat zijn er 150.000 meer dan afgelopen week. Volgende week worden er ruim 500.000 vaccins toegediend.

EU komt met strengere exportregels

De Europese Commissie wil de export van coronavaccins voortaan onmiddellijk tegenhouden als de fabrikant niet op tijd levert. Vorige week maakte de commissie al duidelijk dat zij wil kunnen beletten dat coronavaccins van EU-bodem naar landen gaan die bijvoorbeeld veel verder zijn met inenten. Dat zou niet “proportioneel” zijn, een nieuw criterium dat Brussel wil gebruiken. Ook landen die zelf niets exporteren, zoals de EU onder meer het VK en de VS verwijt, kunnen worden aangepakt. Daar schort het aan “wederkerigheid”.

De strengere exportregels van de EU zijn op de langere termijn geen oplossing, zegt Albrecht. “Het zal een beetje helpen, maar lost het probleem voor de lange duur niet op. Dan blijft het virus op andere plekken in de wereld bestaan en kan reizen nog steeds niet. Maar voor ons op de korte termijn lost het wel wat op en daar kijken veel mensen naar uit.”

LEES OOK: Lareb ontvangt 80 meldingen over grote zwelling na prik Pfizer/BioNTech

Door: Tom Janssen

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Millennial Jill Bleiksloot wordt iedere dag verleid. Via de media, zoals tv en krant, ouderwetse foldertjes in de bus en natuurlijk online door social media. Daar gaan miljarden in om, omdat men ons steeds specifieker weet te vinden.

Maar generatie next is ook steeds meer gesteld op z’n privacy. En dat treft want cookies, sporen die we online achterlaten waardoor men precies weet wat voor persoon jij bent, zijn inmiddels verboden. Hoe bereikt het product de klant? En waar zijn millennials ontvankelijk voor?

Donderdag 22:10
Man in Amsterdam mishandeld en in gezicht gespuugd om Joodse afkomst

Een 28-jarige man uit Oostzaan heeft aangifte gedaan nadat hij werd mishandeld en gediscrimineerd om zijn Joodse afkomst. Een vrouw vroeg hem bij de metrohalte…

Lees meer

Man aangehouden voor schietincident Maastricht, slachtoffer (21) vecht voor leven

De politie heeft dinsdag een 29-jarige man uit Maastricht aangehouden in verband met een schietpartij zaterdag, meldt de politie. Daarbij raakte een 21-jarige man uit…

Lees meer

NOC*NSF verzoekt kabinet sporten tot 20.00 uur toe te staan: ‘Zie het als essentiële sector’

NOC*NSF doet een oproep aan het kabinet de avondlockdown voor sport aan te passen. De Tweede Kamer vergadert woensdag over de maatregelen. De sportkoepel vraagt…

Lees meer

Voorzitter Bergkamp doet aangifte na ‘coronagerelateerde’ dreigmail aan Kamerleden

Kamervoorzitter Vera Bergkamp gaat deze week aangifte doen nadat meerdere Tweede Kamerleden een dreigmail hebben ontvangen. Dit vertelde Bergkamp dinsdag in reactie op het stijgende…

Lees meer

GGD’en nog bezig met plan hoe boostercampagne te versnellen

GGD’en kunnen nog niet zeggen hoe zij het toedienen van boosterprikken gaan versnellen. Dat meldt de landelijke koepel GGD GHOR, die samen met het RIVM…

Lees meer

RIVM: ‘Stabilisatie in positieve tests’, maar wel meer opnames en doden

In de afgelopen week zijn 155.152 positieve coronatests geregistreerd. Dat is vrijwel gelijk aan vorige week. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) spreekt van…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen nadert piek vorige winter

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag met 73 gestegen tot 2845. Dat is nog net onder het hoogste niveau van de afgelopen…

Lees meer