‘Laat OMT niet voortdurend persoonlijke mening verkondigen in de pers’
Om de communicatie van het kabinet gedurende de coronacrisis te verbeteren is het van belang dat de adviserende leden van het Outbreak Management Team (OMT) hun eigen standpunten niet continue in de media verkondigen. Dat stelt Yoeri Albrecht, directeur van debatcentrum De Balie. "Ik begrijp niet zo goed dat Hugo de Jonge dat toestaat", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
"Ik denk dat het belangrijk is dat het kabinet met één mond spreekt, en het OMT niet voortdurend aan het woord is overal in de pers met hun persoonlijke meningen", zegt Albrecht. Hij is van mening dat de wetenschappers en virologen hun advies beter binnenskamers kunnen uitbrengen.
Aan de communicatie van het kabinet valt überhaupt veel te wensen over, denkt Albrecht. Zo ook wat betreft de avondklok, waarvan tijdens de persconferentie dinsdag duidelijk werd dat deze vanaf aankomende week een uur later ingaat, om 22:00 uur. En dat terwijl demissionair premier Rutte in een coronadebat op 21 januari aangaf aangaf dat een begintijd van na 21.00 uur de effectiviteit van de maatregel enorm zou doen afnemen. "Nu blijkt dat dit volgens de premier niet uitmaakt", zegt Albrecht. "Dat dit niet te zien is en niet te berekenen. Rutte zei dat er eigenlijk niet te meten is of er dan een verschil is."
Rutte gaf gisteren aan dat de vermindering van effectiviteit door het verlaten van de avondklok "niet in cijfers valt uit te drukken". "Het OMT zegt dat je niet precies kunt berekenen wat het effect daarvan is", zei hij. Volgens Albrecht ontstaat op deze manier toch de indruk dat de lockdown, een zware maatregel, "misschien niet gebaseerd is op enig wetenschappelijk bewijs of inzicht op de verspreiding van het virus", zo zegt hij.
'Angst en onzekerheid broeden extremisme'
Een rommelige communicatie veroorzaakt verwarring, en verwarring veroorzaakt verdeeldheid. In de maatschappij is op dit moment ook een duidelijke scheidslijn tussen mensen die zich al een tijd niet meer aan de coronaregels houden, en mensen die zich nog altijd zo veel mogelijk thuis 'opsluiten'.
"Angst en onzekerheid broeden extremisme en polarisatie", zegt Albrecht daarover. "En zeker als mensen bedreigd worden in hun bestaan zal dat zorgen voor felheid en extremer stemgedrag." Dat is zorgelijk, vindt de directeur. "Zolang je de bevolking in onzekerheid houdt en je niet goed communiceert over wat we allemaal kunnen verwachten neemt de angst toe, en daarmee de polarisatie." Vooral onzekerheid over de economische toekomst is "heel bepalend" voor het "extreme gedrag" van burgers, stelt hij.
'Varen op zicht'
De Balie-directeur benadrukt dat het niet onverstandig is dat de premier het (corona)beleid probeert bij te stellen wanneer blijkt dat er andere factoren veranderen. "Maar dat draagt niet bij aan de helderheid", zegt Albrecht. "Want zoals gisteravond ook weer, dan zegt hij: we hopen op versoepeling, maar het zou ook nog wel verzwaring kunnen zijn." Op deze manier blijft er onduidelijk met welke maatregelen we rekening zouden moeten houden, denkt Albrecht. "Hij (Rutte, red.) noemt dat steeds 'varen op zicht', daar komen natuurlijk de meeste burgers en ondernemers niet verder mee."
LEES OOK: Avondklok een uur korter: ‘Handhaving is niet te doen’