Schreeuw om extra handen in de zorg blijft groot: ‘Ontwikkel programma’s voor zij-instromers’
Het aantal vacatures in de zorg blijft onverminderd hoog. Met de ‘ontdek de zorg’-week, die maandag van start ging, hoopt de sector mensen die zich willen laten om- of bijscholen kennis te laten maken met de zorg. Om men daadwerkelijk de zorg in te krijgen, moeten er programma’s ontwikkeld worden die ervoor zorgen dat ‘zij-instromers’ ook daadwerkelijk een baan krijgen, stelt zorgbestuurder Suzanne Kruizinga. “En dat is nog best een hele klus.”
Wanneer je mensen vanuit een andere sector in de zorg wil laten werken zullen zij gecoacht moeten worden, legt Kruizinga uit in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ze zullen een stukje scholing on the job moeten hebben. Daar moeten mensen voor vrijgemaakt worden.” En dat is lastig, wanneer er al te weinig mensen zijn. “Je hebt rust nodig om deze mensen goed te begeleiden, zodat ze voor de rest van hun werkzame leven in de zorg blijven. Dat vraagt extra energie en aandacht.”
Hoge zorgvraag, grote uitstroom en slecht imago
De zorg komt op dit moment maar liefst 20.000 handen tekort. Dat heeft met een aantal dingen te maken, zegt Kruizinga. “Zo is de zorgvraag groter door de vergrijzing. Daardoor hebben we nu maar ook in de toekomst steeds meer mensen nodig, zowel in zorg als in welzijn, om de mensen van zorg te voorzien.”
Ten tweede ziet de zorg een vrij grote uitstroom. “We kunnen heel veel mensen werven, maar we moeten vooral voorkomen dat mensen weggaan”, vervolgt ze. “En ten derde heeft de zorg niet altijd een goed imago. Vooral het imago van heel hard werken en weinig verdienen, en van emotioneel en soms fysiek zwaar werk. Daardoor zijn niet heel veel mensen geneigd om te kiezen voor zorg en welzijn.”
Of dat imago op waarheid berust ligt aan “hoe je erin staat”, zegt Kruizinga. “Natuurlijk heeft de zorg ook kanten die wat minder zijn en heb je te maken met emotioneel zware situaties, is de werkdruk soms hoog en heb je te maken met piekbelasting”, geeft ze toe. Maar zorg en welzijn brengt ook prachtig werk met zich mee, benadrukt ze.
‘Ik miste zingeving’
Dat weet ook Emilie Plasma, die tien jaar werkzaam was in het bedrijfsleven maar besloot een carrièreswitch te maken. “Op een gegeven moment miste ik daar zingeving, omdat het toch voornamelijk gaat om geld verdienen”, vertelt de verpleegkundige in opleiding. “Toen ben ik naast mijn werk in een hospice gaan werken, als vrijwilliger, en dat vond ik zo leuk dat ik gesolliciteerd heb bij het UMC Utrecht.”
Op dit moment werkt Plasma met psychiatrische patiënten die op een gesloten afdeling zitten “En voorheen met traumatologie-patiënten en kraamvrouwen”, vertelt Plasma, die voor haar gevoel echt verschil kan maken met haar werk. “Dat is heel fijn. Je doet het met aandacht en liefde. Dat is mij meer waard dan een heel mooi salaris in het bedrijfsleven. Het is wat mij betreft het mooiste vak van de wereld.”
Technologie
Volgens Kruizinga is er nog veel te winnen op het gebied van goede zorg vóór iedereen die werkzaam is in de zorg en welzijn. “En dan bedoel ik dat we moeten zorgen dat we ze niet belasten met al die administratieve handelingen die men moet verrichten, en die verantwoording die men moet afleggen”, legt ze uit. De sector zal veel meer nieuwe technologie moeten omarmen, want veel is nu verouderd. “We zijn nog een hele traditionele sector. Als je bij ons komt werken krijg je een apparaat in je hand, en ik denk dat mensen van een jaar of 25 dat pas na een tijdje als telefoon herkennen”, noemt ze als voorbeeld.
LEES OOK: Zorgpersoneel demonstreert virtueel op Malieveld voor hoger salaris
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Ook te gast is voormalig MIVD-baas Pieter Cobelens over sabotage-activiteiten door de Russen en Chinezen. Rechtbankverslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf schuift aan over geweld tegen vrouwen en journalist Rudi Vranckx neemt afscheid als oorlogsverslaggever bij de VRT en vertelt over zijn boek ‘Mijn Kleine Oorlog’.
Klik hier en luister deze uitzending nu terug!
Afgelopen zaterdag maakte Pieter Omtzigt zijn langverwachte terugkeer naar zijn pas opgerichte partij. Vanwege burn-outklachten kon Omtzigt langere tijd niet werken, maar zijn afwezigheid heeft…
Lees meerDat VVD’er Edith Schippers per 1 januari uit de Eerste Kamer vertrekt omdat ze twee banen naast elkaar heeft, vinden de tafelgasten van WNL Haagse…
Lees meerJoe Biden heeft kort voor het einde van zijn presidentschap nog gratie verleend aan twee kalkoenen: Peach en Blossom. De vogels worden komende donderdag niet…
Lees meerProRail begint dinsdagochtend met werken aan een “tijdelijke oplossing” die ervoor moet zorgen dat de treinen tussen de stations Groningen en Groningen Europapark zo snel…
Lees meerFractievoorzitter Edith Schippers van de VVD vertrekt uit de Eerste Kamer. Het lukt Schippers niet om die taak met haar werk als topvrouw van een…
Lees meerEen vrachtcontainerschip laten varen met hulp van vliegtuigvleugels. Het lijkt onwaarschijnlijk, maar dit is precies waar het bedrijf Econowind uit Zeewolde hoge ogen mee gooit….
Lees meerVolgens critici is de afgelopen klimaattop in Bakoe (Azerbeidzjan) uitgedraaid op een regelrecht fiasco, omdat rijke landen hebben afgesproken tot aan 2035 jaarlijks ‘slechts’ 300…
Lees meerNederland haast zich vrijdag massaal naar de winkelstraat of webshop voor producten tegen een spotprijs. Maar kun je winkelketens op Black Friday wel vertrouwen? “De…
Lees meerVrijwel al zijn dorpsgenoten zijn vertrokken naar de stad, maar de Somalische boer Mohamed houdt hoop dat hij ooit weer maïs kan verbouwen op zijn…
Lees meer”Hij had haar brein overgenomen. Isolatie. Dat was zijn enige doel. Zij is nu van hem”, vertelt Wim Hertgers. Zijn dochter Sanne (31) werd vermoord…
Lees meerOud-premier Mark Rutte heeft zelf zijn opvolger Dick Schoof gepolst. Dat meldt het Algemeen Dagblad maandagochtend. Schoof was niet de eerste kandidaat die met Rutte…
Lees meerVan Bristol tot Big Bazaar. Van Game Mania tot Blokker. Het aantal faillissementen in de detailhandel is in het derde kwartaal bijna met de helft…
Lees meerBrussel moet zo snel mogelijk in gesprek met Donald Trump, de gekozen president van de Verenigde Staten. Dat zegt journalist van Het Financieele Dagblad Jean…
Lees meerDe hoge buitenlandvertegenwoordiger van de EU Josep Borrell heeft in de Libanese hoofdstad Beiroet opgeroepen tot een “onmiddellijk staakt-het-vuren” in de oorlog tussen Israël en…
Lees meerDe waarde van de bitcoin is dit weekend tot nu toe onder de grens van 100.000 dollar gebleven. ’s Werelds bekendste en meest verhandelde cryptomunt…
Lees meer