main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Stand van Nederland - 11 maart 2021 — 13:12

‘Supermarkten stimuleren ons niet om heel gezond te eten’

Nederlanders halen 75 procent van hun voedsel uit de supermarkt. Daarmee spelen de supers zeker een rol in het feit dat meer van de helft van de Nederlanders te dik is, stelt directeur van Questionmark Charlotte Linnebank. “Supermarkten hebben inmiddels een grote invloed op wat wij kopen”, vertelt ze in Stand van Nederland: Generatie Next, het economisch onderzoeksprogramma van WNL.

Meer dan 80 procent van de folderaanbiedingen van de grote supermarktketens bestaan uit producten die niet uit de schijf van vijf komen, bleek uit onderzoek van Questionmark. “Dus als je kijkt wat supermarkten ons aanbieden in de reclame, stimuleren ze ons niet om heel gezond te eten”, zegt Linnebank. “En als je kijkt naar de winkelinrichting hebben de meeste supermarktketens nog steeds ongezonde producten bij de kassa liggen, zoals chocola en snoep.”

‘Je had niet veel te kiezen’

Questionmark is een organisatie die ervoor probeert te zorgen dat voedselproducenten en supermarkten meer gaan concurreren op gezondheid in plaats van alleen in prijs en smaak. Want dat is wat er in de afgelopen honderd jaar ontzettend veranderd is. “Tot halverwege de vorige eeuw deden we boodschappen nog bij de groenteman, de bakker, slager en bij de kruidenier”, legt Linnebank uit. “En als je daar je boodschappen kwam doen gaven zij jou het product waar je om vroeg. Daar had je niet veel keuze in, en er was ook maar een prijs.”

Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de eerste supermarkten, die ervoor zorgden dat voedsel een stuk betaalbaarder werd. Maar omdat er meerdere meerdere varianten van een product werd aangeboden, moesten producenten met elkaar gaan concurreren. “Op het gebied van smaak betekent dat dat er meer zout, suiker en vetten werden toegevoegd, tot op het punt dat veel hoogbewerkte producten nu ongezond zijn geworden.”

De huidige coronapandemie toont het pijnlijk aan: overgewicht zorgt voor een extreme piek in deze gezondheidscrisis. (Te) dikke mensen zijn een grote risicodoelgroep. En dat is kostbaar. De rekening voor de gezondheidszorg loopt rap op. Hoe is dat op te lossen? Minder vet, suiker en zout in eten stoppen, zou je zeggen, maar lekker en ongezond eten levert ons ook een hoop geld op. En dat vinden we nou eenmaal lekker. Is met gezond voedsel wel geld te verdienen?

Kijk donderdag 11 maart om 22.20 naar de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Alle afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Steeds meer bibliotheken schaken beveiligers in

Hoewel iedereen welkom is in een bibliotheek, gaat het er vaak mis blijkt uit onderzoek van Omroep Brabant. De meeste bibliotheken kunnen inmiddels niet meer…

Lees meer

Wie wordt de nieuwe burgemeester van Rotterdam? Sollicitatieprocedure gestart

Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse…

Lees meer

Woningen in Utrecht ontruimd om vondst explosieven

De politie heeft donderdag in Utrecht meerdere explosieven gevonden. De explosieven zijn gevonden in een garagebox aan de Hogenhorstdreef in de wijk Overvecht. Zo’n twaalf…

Lees meer

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel…

Lees meer

Kamermeerderheid omarmt mestplannen Adema

De kabinetsplannen om dreigende mestoverschotten tegen te gaan, kunnen rekenen op steun van een meerderheid van de Tweede Kamer. In elk geval NSC, GroenLinks-PvdA, VVD,…

Lees meer

RIVM wil saaie e-sigaret, om gebruik door jongeren te bestrijden

E-sigaretten moeten een standaardontwerp krijgen, vindt gezondheidsinstituut RIVM. Ze moeten zo onaantrekkelijker worden voor jongeren. Ze zijn nu vaak stijlvol, soms zelfs een soort gadget…

Lees meer

Privacywaakhond bezorgd over gebruik bodycam in supermarkt

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) vindt het “zorgelijk” dat supermarktketen Dirk van den Broek personeel gaat voorzien van bodycams. De privacywaakhond gaat het bedrijf daarom snel…

Lees meer

Nederlandse militair gewond na parachutesprong in België

Een Nederlandse militair is gewond geraakt na een parachutesprong in België. Dat is bevestigd door het Openbaar Ministerie in Leuven. Er lijkt geen sprake van…

Lees meer

Europese lijsttrekker GL-PvdA wil duidelijkheid over buitenlandse inmenging voor verkiezingen

Lijsttrekker van GroenLinks-PvdA bij de Europese verkiezingen Bas Eickhout wil de onderste steen boven krijgen over welke politici zijn omgekocht door Rusland. Daar moet vóór…

Lees meer