‘Supermarkten stimuleren ons niet om heel gezond te eten’
Nederlanders halen 75 procent van hun voedsel uit de supermarkt. Daarmee spelen de supers zeker een rol in het feit dat meer van de helft van de Nederlanders te dik is, stelt directeur van Questionmark Charlotte Linnebank. “Supermarkten hebben inmiddels een grote invloed op wat wij kopen”, vertelt ze in Stand van Nederland: Generatie Next, het economisch onderzoeksprogramma van WNL.
Meer dan 80 procent van de folderaanbiedingen van de grote supermarktketens bestaan uit producten die niet uit de schijf van vijf komen, bleek uit onderzoek van Questionmark. “Dus als je kijkt wat supermarkten ons aanbieden in de reclame, stimuleren ze ons niet om heel gezond te eten”, zegt Linnebank. “En als je kijkt naar de winkelinrichting hebben de meeste supermarktketens nog steeds ongezonde producten bij de kassa liggen, zoals chocola en snoep.”
‘Je had niet veel te kiezen’
Questionmark is een organisatie die ervoor probeert te zorgen dat voedselproducenten en supermarkten meer gaan concurreren op gezondheid in plaats van alleen in prijs en smaak. Want dat is wat er in de afgelopen honderd jaar ontzettend veranderd is. “Tot halverwege de vorige eeuw deden we boodschappen nog bij de groenteman, de bakker, slager en bij de kruidenier”, legt Linnebank uit. “En als je daar je boodschappen kwam doen gaven zij jou het product waar je om vroeg. Daar had je niet veel keuze in, en er was ook maar een prijs.”
Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de eerste supermarkten, die ervoor zorgden dat voedsel een stuk betaalbaarder werd. Maar omdat er meerdere meerdere varianten van een product werd aangeboden, moesten producenten met elkaar gaan concurreren. “Op het gebied van smaak betekent dat dat er meer zout, suiker en vetten werden toegevoegd, tot op het punt dat veel hoogbewerkte producten nu ongezond zijn geworden.”
De huidige coronapandemie toont het pijnlijk aan: overgewicht zorgt voor een extreme piek in deze gezondheidscrisis. (Te) dikke mensen zijn een grote risicodoelgroep. En dat is kostbaar. De rekening voor de gezondheidszorg loopt rap op. Hoe is dat op te lossen? Minder vet, suiker en zout in eten stoppen, zou je zeggen, maar lekker en ongezond eten levert ons ook een hoop geld op. En dat vinden we nou eenmaal lekker. Is met gezond voedsel wel geld te verdienen?
Kijk donderdag 11 maart om 22.20 naar de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Alle afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Terugluisteren: VVD-leider Dilan Yeşilgöz bij Rick Nieman
- VVD-leider Dilan Yeşilgöz over de terreuraanval van Hamas op 7 oktober;
- President-directeur Marjan Rintel van KLM over het 105-jarig bestaan van KLM en de toekomstplannen van de luchtvaartmaatschappij;
- Hoogleraar sociologie Ruud Koopmans over de aanpak van de asielcrisis;
- En schrijver en columnist Leon de Winter over 7 oktober en terreurorganisaties als Hamas en Hezbollah.
Luister deze uitzending van WNL Op Zondag nu terug in je favoriete podcastapp.
Krijgt Nederland nieuwe kerncentrales?
Niet één, niet twee, nee, minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei, wil maar liefst vier kerncentrales bouwen op Nederlandse bodem. Hoe kan het kabinet dat doen? En krijgt de gemeente Borsele in 2035 een nieuwe kerncentrale?
Presentator Martijn de Greve bespreekt het met:
- Ruut Schalij, partner bij eRisk Group;
- Remco de Boer, misschien wel de meest enthousiaste energiedeskundige van ons land;
- en Tweede Kamerlid Silvio Erkens, de VVD-vaandeldrager als het aankomt op kernenergie.
VVD-leider Dilan Yeşilgöz en ChristenUnie-leider Mirjam Bikker slaan de handen in één tegen Jodenhaat en willen dat er een nieuwe Catshuissessie komt tegen antisemitisme. Dat…
Lees meerNederland moet nog veel doen wil het klimaatneutraal worden. Niet alleen zonnepanelen en windenergie moeten aan dat doel bijdragen, maar ook kerncentrales. Althans – als…
Lees meerDaags na de aanslag van Hamas op 7 oktober van vorig jaar sprak toenmalig premier Mark Rutte (VVD) zijn steun uit voor Israël. Als het…
Lees meerHet bestuursgebouw van de Universiteit Utrecht (UU) blijft de rest van de dag dicht, meldt een woordvoerster. Pro-Palestijnse demonstranten blokkeerden vanaf maandagochtend de ingang van…
Lees meerMinister Eelco Heinen (Financiën) vindt het “ongelooflijk belangrijk” dat de extra financiële steun aan Oekraïne doorgaat. Alle lidstaten behalve Hongarije willen Oekraïne langer de garantie…
Lees meerIn het nieuwe programma ‘Op de Barricade’ gaat Fidan Ekiz op bezoek bij burgers die de strijd aangaan met de overheid of bedrijven. Elke aflevering…
Lees meerPVV-leider Geert Wilders ziet het liever niet gebeuren; Oekraïne als lid van de NAVO. Het kabinet zit anders in de wedstrijd. “Oekraïne mag in de…
Lees meerOngeveer een op de zes patiënten die het afgelopen jaar een ziekenhuis of kliniek bezocht, kreeg te maken met een medische misser. Dat blijkt uit…
Lees meerPartijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz zei in WNL Op Zondag dat de NS antisemitisme faciliteert door pro-Palestijnse demonstraties op hun stations toe te staan….
Lees meerNa onderzoek van de ANWB, concludeert de wegenwacht dat de wegen drukker worden, mensen achter het stuur steeds meer haast hebben en dat het lontje…
Lees meerChristenUnie-leider Mirjam Bikker hoopt dat demonstranten vandaag geen pro-Palestijnse sit-ins houden op treinstations in Nederland. Het is precies een jaar geleden dat terreurorganisatie Hamas een…
Lees meerVVD-leider Dilan Yeşilgöz geeft toe dat het veelbesproken begrotingsoverleg “een zware nacht” was, maar ze heeft nooit geopperd om de steker uit het kabinet te…
Lees meerEén jaar geleden werd Israël opgeschrikt door de bloedige aanslag van Hamas, onder meer bij het muziekfestival Supernova Sukkot Gathering. Op diezelfde locatie houdt Israël…
Lees meerDe onderlinge verhoudingen binnen de coalitie staan onder spanning. VVD-leider Dilan Yeşilgöz vindt dat PVV-minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie met concrete plannen moet…
Lees meerMensen met een uitkering krijgen in sommige gemeenten 800 tot 900 euro minder per jaar dan mensen die ergens anders wonen en in een soortgelijke…
Lees meer