‘Supermarkten stimuleren ons niet om heel gezond te eten’
Nederlanders halen 75 procent van hun voedsel uit de supermarkt. Daarmee spelen de supers zeker een rol in het feit dat meer van de helft van de Nederlanders te dik is, stelt directeur van Questionmark Charlotte Linnebank. “Supermarkten hebben inmiddels een grote invloed op wat wij kopen”, vertelt ze in Stand van Nederland: Generatie Next, het economisch onderzoeksprogramma van WNL.
Meer dan 80 procent van de folderaanbiedingen van de grote supermarktketens bestaan uit producten die niet uit de schijf van vijf komen, bleek uit onderzoek van Questionmark. “Dus als je kijkt wat supermarkten ons aanbieden in de reclame, stimuleren ze ons niet om heel gezond te eten”, zegt Linnebank. “En als je kijkt naar de winkelinrichting hebben de meeste supermarktketens nog steeds ongezonde producten bij de kassa liggen, zoals chocola en snoep.”
‘Je had niet veel te kiezen’
Questionmark is een organisatie die ervoor probeert te zorgen dat voedselproducenten en supermarkten meer gaan concurreren op gezondheid in plaats van alleen in prijs en smaak. Want dat is wat er in de afgelopen honderd jaar ontzettend veranderd is. “Tot halverwege de vorige eeuw deden we boodschappen nog bij de groenteman, de bakker, slager en bij de kruidenier”, legt Linnebank uit. “En als je daar je boodschappen kwam doen gaven zij jou het product waar je om vroeg. Daar had je niet veel keuze in, en er was ook maar een prijs.”
Vlak na de Tweede Wereldoorlog ontstonden de eerste supermarkten, die ervoor zorgden dat voedsel een stuk betaalbaarder werd. Maar omdat er meerdere meerdere varianten van een product werd aangeboden, moesten producenten met elkaar gaan concurreren. “Op het gebied van smaak betekent dat dat er meer zout, suiker en vetten werden toegevoegd, tot op het punt dat veel hoogbewerkte producten nu ongezond zijn geworden.”
De huidige coronapandemie toont het pijnlijk aan: overgewicht zorgt voor een extreme piek in deze gezondheidscrisis. (Te) dikke mensen zijn een grote risicodoelgroep. En dat is kostbaar. De rekening voor de gezondheidszorg loopt rap op. Hoe is dat op te lossen? Minder vet, suiker en zout in eten stoppen, zou je zeggen, maar lekker en ongezond eten levert ons ook een hoop geld op. En dat vinden we nou eenmaal lekker. Is met gezond voedsel wel geld te verdienen?
Kijk donderdag 11 maart om 22.20 naar de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. Alle afleveringen kun je terugkijken op NPO Start.
Door: Marinka Wagemans
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier
WNL Op Zondag
Spreek! Nu!
In de documentaire Spreek! Nu! van Omroep WNL volgt de camera het Rotterdamse coldcase-team dat zich richt op de moord op de 13-jarige Sedar Soares. Een geruchtmakende zaak die door de jaren heen veel indruk maakte. Uit de documentaire blijkt dat er een totaal ander verhaal achter deze moordzaak zit, dan altijd is gedacht.
De in 2003 in Rotterdam gedode 13-jarige Sedar Soares doet zondagavond met behulp van moderne technieken ‘zelf’ een oproep op de televisie aan de dader…
Lees meerDe kloof tussen politiek Den Haag en de regio’s lijkt steeds groter te worden. “Je ziet echt de afstand ertussen. Soms denken mensen letterlijk dat…
Lees meerDe verspreiding van het apenpokkenvirus moet volgens gezondheidsdiensten en experts vooral worden tegengehouden door patiënten tijdig te isoleren. Vaccins die tegen het ‘gewone’ pokkenvirus zijn…
Lees meerNa de inname van de staalfabriek in de Oekraïense havenstad Marioepol door de Russen, zien de Oekraïners dat het Russisch offensief in de oostelijke Donbas-regio…
Lees meerSpeelde Mark Rutte met het wissen van sms-berichtjes een vies politiek spelletje, of stelde de oppositie zich te aanvallend en wantrouwend op? “Als we echt…
Lees meerSupporters kijken er reikhalzend naar uit: woensdag staat Feyenoord tegenover AS Roma in de Conference League-finale. Het toernooi dat door Louis van Gaal ook wel…
Lees meerSteun Oekraïne door het land EU-kandidaat te maken, beklemtoonde de minister van Buitenlandse Zaken van Oekraïne Dmytro Koeleba tijdens zijn bezoek aan Nederland afgelopen week….
Lees meerHet apenpokkenvirus is op advies van het RIVM aangemerkt als A-ziekte. Dat betekent dat artsen verplicht zijn besmettingen of vermoedens daarvan direct te melden, zo…
Lees meerMillennials brengen veel van hun tijd online door. Ook op financieel gebied. Steeds meer aankopen of financiële keuzes worden online gedaan. Dat geeft ondernemingen de…
Lees meerHet kabinet “blijft inzetten op lokale berechting” van IS-terroristen uit Nederland. Dat zei minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid vrijdagavond in Op 1. “We…
Lees meerViroloog Marion Koopmans denkt dat er in Nederland meer mensen besmet zijn met het apenpokkenvirus dan op dit moment bekend is. Vrijdag is het virus…
Lees meerEen 17-jarige meisje is vrijdag in Hilversum neergestoken na een beroving. Omstanders die het zagen gebeuren konden de dader overmeesteren, meldt de politie. Het slachtoffer…
Lees meerHet apenpokkenvirus is voor het eerst in Nederland vastgesteld bij een persoon. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat geeft geen informatie…
Lees meerEen 18-jarige man is donderdag vanuit Vught een tijdlang tegen zijn wil in meegenomen nadat hij werd bedreigd met een vuurwapen. Dat meldt de politie…
Lees meerPremier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms’jes als een “familieruzie”. Het is volgens hem…
Lees meer