main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 5 maart 2021 — 11:06

Azarkan (DENK): ‘Goed dat we vaststellen dat toeslagenaffaire eerder begon’

DENK-lijsttrekker Farid Azarkan wil dat de onderste steen boven komt als het gaat om de toeslagenaffaire. Dit zegt hij naar aanleiding van de nieuwe documenten waaruit blijkt dat de omstreden werkwijze van de Belastingdienst veel eerder is begonnen dan tot nu toe bekend. Deze vertrouwelijke stukken heeft RTL Nieuws in handen. “Ik denk dat het op de eerste plaats heel goed is dat we vaststellen dat het niet pas in 2013 begonnen is met de Bulgarenfraude”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Lang werd er vanuit gegaan dat de strikte handhaving van de regels en de harde fraudejacht het gevolg is van de Bulgarenfraude in 2013, maar nu blijkt dat deze praktijk al kort na de invoering van het toeslagenstelsel in 2006 bestond. “Ik zag dat partijen als D66 en VVD zeiden: dit hebben we aan onszelf te danken. Ik zeg al langer: nee, dit begon eerder”, zegt Azarkan. “Mij waren al gevallen bekend van 2008.”

‘Burgers kapotgemaakt’

“De Belastingdienst heeft gewoon vier wetten overtreden waarmee ze jarenlang tienduizenden burgers echt kapot hebben gemaakt”, beklemtoont Azarkan, die zich al langer net als CDA’er Pieter Omtzigt en SP-Kamerlid Renske Leijten vastbijt in dit dossier. “Mensen zijn echt tot wanhoop gedreven. En ik vind heel goed dat de Kamer kijkt naar welke verantwoordelijkheid ze heeft, maar het is niet zo dat de Kamer met de regelgeving de Belastingdienst hiertoe heeft gedwongen.”

Azarkan wil dat alle documenten boven tafel komen. Volgens hem zitten er “in een kluis bij de Belastingdienst” nog documenten van 150.000 ondernemers “waarbij rond de inkomsten- en omzetbelasting ook dit soort taferelen zijn uitgevoerd”, zegt hij. “Dat onderzoek komt nog. We zullen hier nog veel debatten over moeten volgen, want mensen zijn hier echt tekort gedaan, en ik wil gewoon weten hoe het kan dat die overheid tegenover de burger staat.”

De Tweede Kamer stemde vorige maand in met een parlementaire enquête naar de toeslagenaffaire.

LEES OOK: Azarkan over intimiderende DENK-filmpjes: ‘Onder mijn leiding gaat dat niet gebeuren’

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier