main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2021 — 10:18

Bijna helft van Nederlanders krijgt te maken met psychische aandoening: ‘Ga het gesprek aan’

Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Om het gesprek over deze klachten aan te moedigen komt het ministerie en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis met een vervolg op de campagne ‘Hey, het is oké’. “Vier op de tien Nederlanders zeggen: het is een privézaak, daar moet je niet zo moeilijk over doen”, zegt Blokhuis in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Juist dat zwijgen over mentale klachten zorgt voor een stigma, waarschuwt de staatssecretaris. “Terwijl als je een gebroken been hebt: dan praat je. Als je er niet over praat wordt het probleem alleen maar erger.”

Onderzoek van Motivaction toont aan dat de drempel om het gesprek aan te gaan over psychische aandoeningen voor omstanders groot is. Zeven op de tien mensen hebben het idee dat vragen naar iemands psychische aandoening of klachten heel persoonlijk is. Daarom richt deze campagne zich niet alleen op mensen met klachten, maar ook op naasten. “Mensen die klachten hebben: praat er alsjeblieft over, wees er open over, maar het geldt ook voor de omgeving”, zegt Blokhuis. “Als je ziet dat iemand lijdt, zich terugtrekt, heel somber is of angsten laat zien, ga dan alsjeblieft het gesprek aan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Bij zo’n gesprek is het belangrijk geen gesloten vraag als ‘hé, alles goed?’ te stellen. “Liever: ‘ik zie dat je niet zo goed in je vel zit, wil je daarover praten?'”, aldus Blokhuis. “En ga wandelen. Dat is gezond, maar als je wandelt durven mensen ook makkelijker te praten.”

‘Ondernemers moesten doorverwezen worden naar 113’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof onderschrijft de oproep van het ministerie om psychische problemen bespreekbaar te maken. Zelf merkt Vonhof in coronatijd dat sommige mkb’ers er helemaal doorheen zitten. Zo zijn er bij zijn brancheorganisatie verschillende telefoontjes binnengekomen van ondernemers die doorverwezen moesten worden naar 113, de zelfmoordpreventie-lijn.

“Het gebeurt echt. Er is nu zelfs een apart telefoonnummer voor bij de Kamer van Koophandel (KVK), omdat mensen het niet meer zien zitten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “En dat is voor een deel natuurlijk vanwege de financiële malaise, maar ook omdat mensen het mentaal niet meer aankunnen.”

‘Dit is soms gewoon te veel voor een mens’

Vonhof wijst erop dat er op de site van MKB-Nederland en de KVK speciale nummers zijn die ondernemers kunnen bereiken voor advies in coronatijd. “De belangrijkste oproep is: als je vastzit en je ziet het niet meer zitten, bel, en bel vooral ook naar de goede nummers, zegt hij. “Zoek in ieder geval bij MKB staat het op de website en ook bij de KVK, en kom je er niet uit: bel 113, want dit is gewoon soms te veel voor een mens.”

LEES OOK: Meer psychische klachten door coronacrisis: ‘Ga hardlopen!’

Denk jij na over zelfdoding? Om hulp te vinden kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Door: Marinka Wagemans

Hoop je op meer Dragons’ Den? Investeer nu! Klik hier.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Tussen 1995 en 2019 zijn de consumentenuitgaven met ruim 44 procent gestegen. Ook Elen Demir kent de cijfers van het CBS. Maar hoe komt het toch dat men steeds meer spullen koopt en daarmee ook de afvalberg verhoogd? En is dat een probleem? Stand van Nederland, Generatie Next inspecteert zeecontainers en zoekt het uit.

 

Donderdag om 22.10
De Jonge: niet vol inzetten op vaccins met mRNA-techniek

Demissionair zorgminister Hugo de Jonge is er niet voor om vanaf volgend jaar vol in te zetten op zogeheten mRNA-vaccins tegen het coronavirus, zoals de…

Lees meer

Aantal nieuwe coronagevallen fors toegenomen, ziekenhuis sluit acht operatiekamers

Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal fors gestegen. Tussen woensdagochtend en donderdagochtend zijn bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 9648 nieuwe coronagevallen…

Lees meer

Nieuwe generatie moet meer gaan betalen om consumptiegedrag te veranderen

Om de coronadip uit te komen moeten we straks massaal ons geld uitgeven, zo is de consensus. Dan komt er meer geld, kan er meer…

Lees meer

Waarom stijgen de huizenprijzen zo hard in coronatijd?

De huizenprijzen zijn tijdens de coronacrisis explosief gestegen. In twintig jaar tijd was de stijging niet zo groot als in het afgelopen kwartaal, zo blijkt…

Lees meer

‘Koopwoede heeft gevolgen, denk aan toekomstige generaties’

Ondanks de coronacrisis hebben consumenten het afgelopen jaar vaak de portemonnee getrokken. Volgens verschillende economen is dat goed, omdat we ons uit de crisis moeten…

Lees meer

EU erkende 5 procent minder asielzoekers in 2020

De 27 EU-lidstaten hebben vorig jaar 281.000 asielzoekers een beschermde status toegekend. Dat is 5 procent minder dan in 2019. Van hen werden 127.700 personen…

Lees meer

Man die persfotograaf met shovel belaagde verdacht van poging tot doodslag

Een 34-jarige man die maandagavond met een shovel inreed op de auto van een persfotograaf en zijn vriendin wordt verdacht van poging tot doodslag. Dat…

Lees meer

Hoop je op meer Dragons' Den bij WNL?

Investeer nu!

Klik hier