main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 2 maart 2021 — 10:18

Bijna helft van Nederlanders krijgt te maken met psychische aandoening: ‘Ga het gesprek aan’

Bijna de helft van alle Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met psychische klachten. Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Om het gesprek over deze klachten aan te moedigen komt het ministerie en demissionair staatssecretaris Paul Blokhuis met een vervolg op de campagne ‘Hey, het is oké’. “Vier op de tien Nederlanders zeggen: het is een privézaak, daar moet je niet zo moeilijk over doen”, zegt Blokhuis in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Juist dat zwijgen over mentale klachten zorgt voor een stigma, waarschuwt de staatssecretaris. “Terwijl als je een gebroken been hebt: dan praat je. Als je er niet over praat wordt het probleem alleen maar erger.”

Onderzoek van Motivaction toont aan dat de drempel om het gesprek aan te gaan over psychische aandoeningen voor omstanders groot is. Zeven op de tien mensen hebben het idee dat vragen naar iemands psychische aandoening of klachten heel persoonlijk is. Daarom richt deze campagne zich niet alleen op mensen met klachten, maar ook op naasten. “Mensen die klachten hebben: praat er alsjeblieft over, wees er open over, maar het geldt ook voor de omgeving”, zegt Blokhuis. “Als je ziet dat iemand lijdt, zich terugtrekt, heel somber is of angsten laat zien, ga dan alsjeblieft het gesprek aan.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

Bij zo’n gesprek is het belangrijk geen gesloten vraag als ‘hé, alles goed?’ te stellen. “Liever: ‘ik zie dat je niet zo goed in je vel zit, wil je daarover praten?'”, aldus Blokhuis. “En ga wandelen. Dat is gezond, maar als je wandelt durven mensen ook makkelijker te praten.”

‘Ondernemers moesten doorverwezen worden naar 113’

Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof onderschrijft de oproep van het ministerie om psychische problemen bespreekbaar te maken. Zelf merkt Vonhof in coronatijd dat sommige mkb’ers er helemaal doorheen zitten. Zo zijn er bij zijn brancheorganisatie verschillende telefoontjes binnengekomen van ondernemers die doorverwezen moesten worden naar 113, de zelfmoordpreventie-lijn.

“Het gebeurt echt. Er is nu zelfs een apart telefoonnummer voor bij de Kamer van Koophandel (KVK), omdat mensen het niet meer zien zitten”, zegt hij in Goedemorgen Nederland. “En dat is voor een deel natuurlijk vanwege de financiële malaise, maar ook omdat mensen het mentaal niet meer aankunnen.”

‘Dit is soms gewoon te veel voor een mens’

Vonhof wijst erop dat er op de site van MKB-Nederland en de KVK speciale nummers zijn die ondernemers kunnen bereiken voor advies in coronatijd. “De belangrijkste oproep is: als je vastzit en je ziet het niet meer zitten, bel, en bel vooral ook naar de goede nummers, zegt hij. “Zoek in ieder geval bij MKB staat het op de website en ook bij de KVK, en kom je er niet uit: bel 113, want dit is gewoon soms te veel voor een mens.”

LEES OOK: Meer psychische klachten door coronacrisis: ‘Ga hardlopen!’

Denk jij na over zelfdoding? Om hulp te vinden kun je contact opnemen met Stichting 113 Zelfmoordpreventie via 0800-0113 (24/7 bereikbaar) en 113.nl.

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer