main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 25 februari 2021 — 11:59

Stevige clash tussen De Jonge en Van Haga tijdens coronadebat: ‘Nepnieuws verspreiden gevaarlijk’

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) is woensdag tijdens een coronadebat in de Tweede Kamer in een stevige clash terechtgekomen met Kamerlid Wybren van Haga van Forum voor Democratie. Volgens De Jonge zou Van Haga nepnieuws verspreiden en ondermijnt hij daarmee de volksgezondheid.

Van Haga zei dat hij een “slecht gevoel” heeft over de veiligheid van de vaccins. Zo zouden er volgens hem in Israël al veel mensen zijn overleden na vaccinatie. “Nepnieuws verspreiden middenin een pandemie is gevaarlijk”, reageerde De Jonge fel, terwijl hij Van Haga onderbrak. De uitspraken van de FvD’er leidden tot irritatie bij de minister omdat ze volgens hem “de vaccinatiebereidheid en daarmee de volksgezondheid schaden”.

Volgens De Jonge meldde het Israëlische ministerie van Volksgezondheid juist dat er daar nog geen enkel overlijden is gemeld als gevolg van een allergische reactie op het vaccin. Bovendien, zo stelde de minister: er overlijden in Nederland ruim honderd mensen per dag in de verpleeghuizen. “Nog los van corona, los van vaccinatie. Mensen in verpleeghuizen zijn oud en aan het einde van hun leven, dus die overlijden.” Wanneer je dus mensen in verpleeghuizen vaccineert, overlijden er mensen ná die vaccinatie. “Maar pas nou op om daar dóór vaccinatie van te maken”, benadrukte De Jonge in het debat.

Omtzigt: Forum doet dit vaker

CDA Kamerlid Pieter Omtzigt is het eens met zijn partijgenoot De Jonge, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “We hebben dit een paar keer gezien bij Forum voor Democratie”, doelt hij op het verspreiden van nepnieuws. “Eind vorig jaar zeiden ze dat er niet meer sterfgevallen waren, terwijl het CBS zei dat er de grootse oversterfte was in de afgelopen vijftig jaar. Forum had alle doden tot 3 december vergeleken met de doden over het hele jaar in het jaar ervoor.”

Het is goed dat er debat is over hoe de pandemie moet worden aangepakt, zegt Omtzigt. “Kom met plannen en stel vragen. Maar als je heel stellig zegt: Dit is allemaal niet waar, gaan mensen daarop acteren. Dan is het nare gevolg dat je weer harder moet ingrijpen.”

Forum boos op De Jonge

Forum reageerde op Twitter furieus na de clash. Op het officiële account van de partij staat dat Van Haga “een aantal volkomen redelijke vragen” stelde aan De Jonge. De minister zou daarna onbeschoft door Van Haga’s inbreng hebben geschreeuwd. Ook hekelt FvD Kamervoorzitter Khadija Arib, die volgens de partij had moeten ingrijpen.

“Onder normale omstandigheden dient een minister een Kamerlid uit te laten praten”, erkent Omtzigt. Maar hier komt Van Haga constant met een aantal dingen aanzetten waar hij iets net even te stellig zegt. Bijvoorbeeld over de testen. Hij zegt dat die nooit kloppen.”

“Testen zijn niet perfect, net als statistiek niet perfect is en net als het bij de overheid niet perfect gaat. Maar als je zegt dat alles helemaal niet klopt, haal je daarmee in één keer het hele draagvlak onderuit om er iets aan te doen. Kijk dan in landen waar er helemaal geen beleid is, zoals in Peru. Daar is de sterfte twee keer zo hoog”, waarschuwt het Kamerlid.

Duizenden mensen overlijden in verpleeghuizen

Bijwerkingencentrum Lareb meldde deze week dat er tot dusver 65 mensen zijn overleden na inenting met een coronavaccin. Het centrum benadrukt dat hun overlijden niet betekent dat het is veroorzaakt door een bijwerking van het vaccin. In Nederland overlijden per week gemiddeld duizenden mensen in verpleeghuizen en 80-plussers, door allerlei oorzaken, verklaart Lareb.

Daar kunnen ook mensen bij zijn die pasgeleden zijn gevaccineerd. Bij het merendeel van de overledenen zijn onderliggende gezondheidsproblemen de meest voor de hand liggende verklaring van het overlijden.

LEES OOK: Minister De Jonge noemt plan Herstel-NL ‘levensgevaarlijk’

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen…

Lees meer

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer