Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Horecaondernemers willen tegen regels in toch open: ‘Schreeuw om hulp’

Peter Visser

Een actiegroep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept horecaondernemers op om volgende week dinsdag de terrassen te openen. Eet- en drinkgelegenheden moeten wegens de lockdown gesloten blijven, maar volgens de actiegroep is die regel onzinnig voor de buitenruimtes.

Ook andere ondernemers willen de deuren weer openen, zoals hoteleigenaar op Schiermonnikoog Remko de Bruijne. Hij wil vanaf 16 maart volledig in bedrijf. "Er is geen datum genoemd waarop wij kunnen rekenen op enige versoepeling. Vanuit die groeiende onvrede hebben wij besloten het heft in eigen hand te nemen en te zeggen: We kiezen een datum", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

De Bruijne vindt het opvallend dat er niet "net iets meer dan gemiddeld aandacht is geweest voor bedrijven die de pijn voelen" op Schiermonnikoog, omdat het eiland leeft van het toerisme. "Die belangstelling is er absoluut niet geweest."

'Schreeuw om hulp'

"Dit is een schreeuw om hulp", zegt voorzitter van Vereniging Zelfstandigen Nederland Cristel van de Ven in Goedemorgen Nederland over de acties. "Dit zijn ondernemers die waarschijnlijk ook echt niet maar anders kunnen dan geld gaan verdienen. In de horeca kan dat alleen maar als je open mag." Volgens Van de Ven luiden ook andere sectoren de noodklok.

Ze noemt de situatie ingewikkeld. "Ik heb begrip voor de ondernemers, want ik hoor ook de persoonlijke verhalen van mensen die echt op zwart zaad zitten en bij familie en vrienden hebben geleend. Ze denken soms aan scheiden, omdat ze als gevolg van de partnertoets geen recht hebben op Tozo. De liefde blijft, maar het huwelijk niet. Dus ik voel echt de pijn van de mensen en ik heb begrip voor hun schreeuw om aandacht."

Zelfstandige ondernemers willen volgens Van de Ven de vrijheid om weer geld te verdienen. "Ze zullen absolute verantwoordelijkheid nemen om dat heel verantwoord en veilig te doen, want ze willen echt nooit meer dicht."

Terrassen open?

Het demissionaire kabinet kondigde dinsdag een aantal versoepelingen aan. Zo mogen mensen op afspraak winkelen en mogen contactberoepen weer aan de slag. Toch zijn ondernemers er niet gerust op, zegt Van de Ven. "Deze mensen waren opgelucht na de persconferentie. Maar wat ik wel hoor is dat ze een beetje met samengeknepen billen beginnen, omdat we natuurlijk ook hebben gehoord dat als het niet goed gaat, ze misschien weer dicht moeten. Dat zit in het achterhoofd."

Van de Ven hoopt op de andere kant van de medaille: meer versoepelingen. Zo denkt ze dat het openen van de terrassen kan helpen om massale bijeenkomsten, zoals woensdag in het Vondelpark in Amsterdam, te voorkomen. "Ik denk dat dat misschien wel beter is dan dat mensen in het Vondelpark zonder begeleiding dit soort feesten geven. Wat ik merk is dat ondernemers hele goede ideeën hebben over hoe zij veilig en verantwoord open kunnen."

Bij een volgende versoepeling van de coronamaatregelen wil het demissionaire kabinet kijken naar de horeca. Volgens demissionair minister-president Mark Rutte probeert het kabinet de weinige ruimte die er is "zo eerlijk mogelijk te verdelen" over verschillende sectoren.

'Kabinet rekt marges maximaal op'

Directeur Politieke Zaken HCSS Han ten Broeke begrijpt de schreeuw van ondernemers. "De ondernemer waarbij het water aan de lippen staat of die zelfs kopje onder gaat, is een fundamenteel ander verhaal dan wat we zagen in het Vondelpark. Een ondernemer moet iets en ziet geen uitweg meer op een geven moment", zegt Ten Broeke.

Maar hij stelt ook dat het demissionaire kabinet al zo ver mogelijk probeert te gaan. "Het kabinet neemt met de versoepelingen de maximale marges, terwijl de marges minimaal zijn. Dat is wat we kunnen doen met z'n allen. We moeten ons erachter scharen en ervoor gaan. Er is geen andere optie", aldus Ten Broeke.

'Kabinet moet in gesprek met ondernemers'

Verschillende sectoren stapten de afgelopen maanden naar de rechter om sluiting door de coronamaatregelen aan te vechten. Volgens Van de Ven is de oplossing dat het demissionaire kabinet met ondernemers in gesprek gaat. "Die gesprekken zijn nog lang niet altijd gaande. Voor ons is niet duidelijk waarom nu is gekozen voor openingen van de contactberoepen. Er wordt gezegd: We rekken de marges maximaal op. Maar geef informatie en geef aan wat er voor nodig is om open te blijven. Dan kunnen ondernemers meebouwen en meedoen", aldus Van de Ven.

LEES OOK: Ondernemers hebben hulp nodig – ook na de crisis: ‘Er is geen geld meer’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'
1:28

'Heel leuk om de stem van de NS te zijn'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau