main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 24 februari 2021 — 11:59

Onderzoek: topsport voelt nog jarenlang gevolgen van coronacrisis

De gevolgen van het coronavirus zullen in bepaalde sporten jarenlang voelbaar blijven. Dat zegt Hugo van der Poel, onderzoeker bij het Mulier Instituut en tevens bij de Nederlandse Sportraad lid van de commissie ‘organisatie en financiering van de sport’. “Zo’n gemist jaar kan ervoor zorgen dat we over een paar jaar minder doorstroming zien richting de topsport”, zegt hij.

Zo zullen de effecten bij sporten als zwemmen en turnen pas later zichtbaar worden, omdat het hierbij van groot belang is om op jonge leeftijd al veel trainingsuren te maken. “Een ‘verloren’ generatie is misschien een groot woord”, zegt Van de Poel. “Maar er zijn zeker kinderen die in de jaren 2020 en 2021 de beslissende stap hadden moeten zetten in hun sport, maar dat niet konden doen. Ze hebben een jaar stilgestaan in hun motorische ontwikkeling en dat werkt door op het niveau dat je kan halen.”

Sinds het uitbreken van de coronacrisis doet Van de Poel onderzoek naar de impact hiervan op de Nederlandse sport. Hij maakte daar samen met zijn collega’s van het Mulier Instituut al twee rapportages over.

‘Vertraging bij zwemlessen’

“Het virus heeft heel grote invloed op ons sport- en beweeggedrag. We zien vooral dat de kloof zich verdiept. De Nederlanders die al voor de crisis weinig bewogen, bewegen nu nóg minder”, zegt hij. “De groep die relatief veel bewoog, heeft andere manieren gevonden om daar vorm aan te geven. Kinderen in de leeftijd van 6 tot 9 jaar lopen vertraging op bij de zwemlessen. Het wordt moeilijk om dat in te halen. De wachtlijsten bij de zwembaden worden alleen maar groter. Wie normaal A, B en C haalde, zal nu wellicht met alleen het A-diploma genoegen moeten nemen.”

Financiële schade

In de tweede rapportage die het Mulier Instituut uitbracht, eind november, werd de financiële schade voor de sportsector als gevolg van de coronacrisis op zo’n 1 miljard euro geschat. Komende zomer komt de derde rapportage uit. Van der Poel en zijn collega’s hopen dan ook conclusies te kunnen trekken over de ledenaantallen.

Sportscholen zagen een derde van hun ledenbestand verdwijnen, maar bij sportverenigingen valt de terugval vooralsnog mee. De vrees bestaat dat aan het einde van dit seizoen wel veel leden opzeggen. “Bij veel clubs zie je dat de leden hun lidmaatschap of abonnement nog laten doorlopen. Maar aan het einde van het seizoen zal de aarzeling over verlenging komen. Daarom wordt het vooruitzicht voor het nieuwe seizoen heel bepalend.”

LEES OOK: Zwemscholen trekken aan de bel: ‘Straks loopt hele generatie zwemlessen mis’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Kernenergie kan een belangrijke rol gaan spelen in onze behoefte naar nieuwe, schonere energie in verband met het klimaatprobleem. Jarenlang was deze vorm van energieopwekking uit den boze, maar de nieuwe generatie staat er, anders dan hun ouders, open voor. Sterker nog: steeds meer millennials omarmen kernenergie.

Is het bouwen van nieuwe centrales haalbaar? De kosten lopen in de tientallen miljarden. Raquel Schilder zoekt het uit.

Donderdag 22.10
KNMI: Zeespiegel stijgt 1 tot 2 meter voor Nederlandse kust

Het KNMI heeft zijn voorspellingen naar boven bijgesteld wat betreft de zeespiegelstijging. Het instituut gaat ervanuit dat de zeespiegel voor de Nederlandse kust eind deze…

Lees meer

Poolse man niet met opzet voor de tram geduwd volgens advocaat verdachte

Het is nog steeds onduidelijk of de Poolse man vorige week met opzet voor de tram werd geduwd of niet. De advocaat van een van…

Lees meer

RIVM: 5331 positieve coronatests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5331 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1003 minder dan gisteren. Gemiddeld stijgt het aantal positieve…

Lees meer

Kabinet beraadt zich op aanvullende coronamaatregelen, vraagt eerder advies OMT

Het kabinet beraadt zich op aanvullende maatregelen om de oplaaiende uitbraak van het coronavirus een halt toe te roepen. Het Outbreak Management Team (OMT) is…

Lees meer

Robert Alblas gaat WNL verlaten

WNL directeur Robert Alblas gaat per 1 februari de publieke omroep verlaten. Hij was een van de grondleggers van WNL. Hij heeft 12 jaar bij…

Lees meer