Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Hoe lang houdt het kabinet de bevolking nog achter zich? ‘Begint als uitzichtloze situatie te voelen’

Redactie

Het dilemma van het kabinet wordt steeds groter, nu de rek er bij veel mensen flink uit is. De regels goed naleven, wordt steeds lastiger, maar de zorgen om het virus zijn absoluut nog niet weg. Volgens demissionair minister Hugo de Jonge staan we zelfs voor een derde golf. Grote vraag is: hoe lang houdt het kabinet de bevolking nog achter zich?

Mensen hebben het gevoel aan het lijntje te worden gehouden, ziet politiek commentaar bij De Telegraaf, Wouter de Winther. "Je hoort mensen spreken over de derde golf, terwijl de tweede golf voor ons gevoel nooit is afgelopen. Er zijn allen maar maatregelen verscherpt de afgelopen maanden", zegt De Winther in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Ook het verlengen van de avondklok draagt bij aan dat gevoel. "Nu wordt het als wisselgeld gebruikt voor het versoepelen van andere maatregelen. Dat geeft mensen het gevoel dat het een uitzichtloze situatie begint te worden."

Denkbeeldig perspectief

Het is een terugkerend patroon dat maatregelen steeds langer duren dan aangekondigd. "Van mensen wordt een heleboel inschikking en aanpassingsvermogen verwacht op hele scherpe maatregelen, met een denkbeeldig perspectief van 'het duurt maar drie weken'. Maar we weten al als maatregelen worden aangekondigd dat het daarna steeds opnieuw verlengd wordt."

Naar verwachting komt het kabinet vanavond met voorzichtige versoepelingen van enkele coronamaatregelen. "Het is aanlokkelijk om dingen te versoepelen in het zich van de verkiezingen. Je ziet in de peilingen een lichte daling van het vertrouwen in het kabinetsbeleid en de corona-aanpak. Ook het aantal zetels van de VVD daalt in de peilingen. Wat ik begrijp is dat in het Catshuis mensen merken dat Rutte bereid is om te versoepelen omdat ook hij oog houdt op de peilingen."

Ondanks dat corona een belangrijk thema is bij de verkiezingen, verschillen de partijen nauwelijks in hun visie op de bestrijding van het virus, zegt De Winther. "Je hoort nu wat gemekker over de lange termijn en andere groepen die gehoord moeten worden. Maar dat vind ik een beetje too little too late eigenlijk, drie weken voor de verkiezingen."

LEES OOK: Maatschappelijke druk om te versoepelen neemt toe: ‘Strategie zou moeten zijn: het virus verder terugdringen’

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau