main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Stand van Nederland - 23 februari 2021 — 15:09

Economie in Noord-Holland krimpt het sterkst als gevolg van coronacrisis

In Noord-Holland is de economie in 2020 het sterkst gekrompen als gevolg van de coronacrisis, namelijk met 7 procent. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van nieuwe, voorlopige cijfers. Landelijk is de economie in 2020 met 3,8 procent gekrompen, werd vorige week bekend. Dat is de grootste krimp die het bureau ooit gemeten heeft.

De krimp in Noord-Holland valt voornamelijk te wijten aan de vermindering van het vliegverkeer op Schiphol en het stilvallen van de reisbemiddelingsbranche. Zo is de krimp in regio Haarlemmermeer, waar de luchthaven onder valt, maar liefst 18 procent.

Limburg en Groningen

In Groningen was de krimp flink, zo’n 5 procent, maar deze werd vooral veroorzaakt door de verminderde gaswinning en minder door de coronacrisis. De economie van Limburg kreeg het ook flink te verduren: deze kromp met respectievelijk 4 procent. In de resterende provincies was de krimp ongeveer 3 procent.

Flevoland

Met een krimp van ongeveer 2 procent is Flevoland de provincie die relatief de kleinste terugval heeft ervaren. Dit heeft de provincie te danken aan goed presterende leasebedrijven en de groei van de detail- en groothandel. Ook hebben de horeca, reisbemiddeling en personenvervoer een minder groot aandeel in de economie van Flevoland dan in andere provincies in het land, en deze bedrijfstakken werden het hardst geraakt door de coronacrisis.

De coronacrisis heeft er hard ingehakt het afgelopen jaar, maar toch is Nederland er vergeleken met andere landen relatief goed vanaf gekomen. In de eurozone kromp de economie in 2020 met 6,8 procent, meldde het Europese statistiekbureau Eurostat onlangs. Het gaat daarbij wel om voorlopige cijfers.

LEES OOK: Miss Etam en Steps failliet: ‘Alleen degenen met een sterk merk overleven’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug