Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Van wie leent Nederland al die coronamiljarden? ‘Zijn eigenaar van onze eigen schuld’

Redactie

Om de economie door de coronacrisis te slepen, komt de overheid telkens weer met miljarden euro's aan geleend geld. Maar op de Amsterdamse effectenbeurs is niemand bang dat de rente snel gaat stijgen.

Arne Petimezas is op de Amsterdamse effectenbeurs werkzaam als geldmakelaar bij de financiële dienstverlener AFS Group. Samen met zijn collega's handelt hij in schulden. Zij zien een oneindige hoeveelheid aan geld om aan Nederland uit te lenen. "Dat wordt vooral gedaan door institutionele partijen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen. Maar bijvoorbeeld ook overheidsinvesteringsmaatschappijen uit het buitenland", zegt hij in Stand van Nederland: Generatie Next.

'Eigen schuld'

Maar de belangrijkste koper van de staatsschuld huist in Frankfurt: de Europese Centrale Bank (ECB). Die bezit bijna een derde van de Nederlandse staatsschuld. Dat gaat als volgt in zijn werk. Nadat banken en pensioenfondsen honderden miljarden aan de Nederlandse overheid hebben geleend, koopt de ECB een groot deel van die obligaties op. Door dat opkopen, ontstaat er nieuw geld in het financiële systeem. En omdat de ECB eigendom is van alle landen in de Eurozone, worden landen eigenaar van hun eigen schuld.

De cirkel is daarmee rond, zegt Petimezas. "Die obligaties blijven liggen bij de ECB, sterker, ze gaan misschien nooit weg. En zolang die daar liggen, is het niet heel relevant om naar obligaties te kijken voor de stand van een land."

'Schuldsituatie best goed'

Zolang de rente laag blijft en de beleggers vertrouwen blijven houden en niet om een risicopremie gaan vragen, zit je als overheid veilig. "Je kan dus zeggen dat de schuldsituatie van Nederland best goed is", aldus Petimezas.

Waar komen toch al die miljarden euro's die we gebruiken om onze economie overeind te houden in tijden van corona vandaan? De staatsschuld neemt toe en niemand weet precies wat de gevolgen zijn. De Generatie Next vraag zich af wanneer dit afbetaald moet worden. Of hoeft dat misschien helemaal niet? Presentatrice Jill Bleiksloot zoekt het uit.

Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau