main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Foto: ANP
16 februari 2021 — 15:35

RIVM: 2735 nieuwe positieve coronatests, minder mensen laten zich testen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2735 nieuwe positieve coronatests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is ruim onder het gemiddelde over de afgelopen zeven dagen van 3604 nieuwe coronagevallen per dag.

Maandag meldde het RIVM 2875 positieve tests, zondag bijna 3500 nieuwe gevallen en op zaterdag bijna 4200. In de afgelopen zeven dagen kreeg het instituut 25.229 meldingen van positieve tests.

Minder mensen laten zich testen

De vergelijking geeft mogelijk een vertekend beeld, omdat veel teststraten maandagochtend nog dicht waren vanwege de weersomstandigheden.

Het aantal uitgevoerde coronatests daalde licht, van iets meer dan 195.000 naar iets meer dan 190.000. Maar het percentage positieve tests neemt toe, en daardoor blijft het aantal nieuwe gevallen min of meer gelijk aan vorige week. Afgelopen week was 11,5 procent van alle tests positief. Een week eerder werd het coronavirus vastgesteld bij 10,7 procent van alle geteste mensen.

Het zogeheten reproductiegetal is gestegen van 0,91 naar 0,96. De snelheid waarmee het coronavirus zich verspreidt, neemt dus toe. “Steeds meer mensen raken besmet met de besmettelijkere Britse variant”, meldt het RIVM.

Britse variant muteert

De Britse variant van het coronavirus is zich opnieuw gaan muteren. Die “zorgelijke” verandering is voor het eerst in Nederland vastgesteld. Het gaat om iemand die in de provincie Utrecht is getest, meldt het RIVM.

De mutatie kan ervoor zorgen dat de bestaande coronavaccins minder goed werken tegen het virus. Dezelfde verandering is eerder gezien bij de Zuid-Afrikaanse en Braziliaanse varianten.

Ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is afgelopen etmaal een fractie toegenomen. Maar het aantal nieuwe opnames steeg flink.

Volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) behandelen ziekenhuizen momenteel 1926 coronapatiënten. Dat zijn er vier meer dan op maandag. Het aantal patiënten op de verpleegafdelingen steeg van 1386 naar 1400. Op de intensive cares was een daling te zien, van 536 naar 526. Dat aantal schommelt al bijna twee weken tussen de 500 en 550.

Ziekenhuizen namen afgelopen etmaal 241 nieuwe patiënten op, het hoogste aantal in twee weken. In de afgelopen zeven dagen belandden per dag gemiddeld iets meer dan 200 nieuwe coronapatiënten in het ziekenhuis.

De lijn van het aantal opgenomen coronapatiënten gaat nog omlaag, zegt het LCPS, maar dit kan in de komende weken veranderen door toedoen van de Britse variant. Als die zich meer verspreidt, kan dat ook leiden tot meer ziekenhuisopnames.

Sterfgevallen

Het aantal sterfgevallen steeg. In de afgelopen week werd het overlijden van 423 coronapatiënten geregistreerd. De week ervoor ging het om 408 mensen. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in die week zijn overleden, want sterfgevallen worden soms met wat vertraging geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen zijn 1120 coronapatiënten in een ziekenhuis opgenomen (de week ervoor 1166), van wie 191 op een intensive care (de week ervoor 172).

LEES OOK: Rutte roept iedereen op ook zonder avondklok thuis te blijven, kabinet komt toch met spoedwet

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Den Haag: politie houdt verscherpt toezicht op dodenherdenking

De Haagse politie houdt volgende week “verscherpt toezicht” op de dodenherdenking en zal ingrijpen “indien daartoe onverhoopt aanleiding is”. Dat meldt de burgemeester van Den…

Lees meer

ASML wil graag in regio Eindhoven groeien, maar heeft een plan B

ASML wil op de lange termijn graag in Veldhoven en de regio Eindhoven uitbreiden, zei financieel directeur Roger Dassen op de aandeelhoudersvergadering van het bedrijf….

Lees meer

In de Franse ‘Diagonal du vide’ vind je nog amper een millennial terug: ‘Voor geen goud’

Dwars door Frankrijk loopt de Diagonale du vide, ofwel de Diagonaal van de leegte. Een groot gebied dat voornamelijk bestaat uit platteland, bos en velden…

Lees meer

FNV voorziet geen problemen om vakantiedrukte op Schiphol

Vakbond FNV verwacht geen grote problemen op Schiphol deze meivakantie. Volgens de bond is er veel werk gemaakt van het terugdringen van de personeelstekorten op…

Lees meer

Nederland mag asielzoeker niet buiten EU aanvraag laten doorlopen

Nederland mag asielzoekers niet naar een land buiten de Europese Unie sturen om daar de asielprocedure te doorlopen. Daarvoor moet de EU-wetgeving worden aangepast, zei…

Lees meer

ChristenUnie doet aangifte vanwege bekladding partijkantoor

De ChristenUnie gaat aangifte doen vanwege bekladding van het partijkantoor. Dat meldt partijleider Mirjam Bikker in het radioprogramma Sven op 1. “Dat zal het partijbureau…

Lees meer

Econoom waarschuwt voor grote gevolgen wetsvoorstel De Jonge voor goedkopere huur

De PVV gaat waarschijnlijk voor de wet van demissionair woonminister Hugo de Jonge stemmen, waardoor honderdduizenden woningen in de vrije huursector in de middenhuur zullen…

Lees meer