Campagnes vooral online in volle gang: ‘Elke partij stuurt zijn kiezersgroep gerichte advertentie’
Met nog 30 dagen te gaan voor de parlementsverkiezingen, zijn de campagnes in volle gang. Ditmaal zonder rode rozen op een marktplein of debatten in een buurthuis. Wel met online advertenties.
Tom Dobber onderzoekt aan de Universiteit van Amsterdam de communicatie van politieke partijen. In Goedemorgen Nederland zegt hij dat de partijen zich bij advertenties op specifieke groepen richten. "Zo richt FVD richt zich veel meer op Facebook en dan voornamelijk op mannen, terwijl GroenLinks kijkt naar jongere vrouwen. Zo zie je dat elke partij zich naar zijn eigen potentieel kiezersgroep gerichte advertenties stuurt"
Voor nieuwe partijen als VOLT en JA21 kan een online campagne uitkomst bieden, zegt Dobber. "Zij kunnen advertenties inkopen en die richten op de mensen waarvan zij denken; daar is onze boodschap interessant voor."
Televisiedebatten
Politiek verslaggever bij WNL Marieke Smits valt het vooral op dat partijen eigen kanalen beginnen om de kiezer te bereiken. "Bijvoorbeeld podcasts, FVD en SGP hebben hun eigen 'journaal'. Ze proberen op alle mogelijke manieren de kiezer te bereiken. Normaal gesproken ga je de straat op, de marktpleinen. Dat kan nu niet. Heel veel is nu online of aanschuiven bij televisieprogramma's."
De televisiedebatten zijn een ander platform waar lijsttrekkers zichzelf graag willen presenteren. Dat sommige partijen niet mee mogen doen aan debatten, doet dan ook pijn, zegt Smits. De genodigden bij de grotere tv-debatten worden vaak bepaald op basis van het aantal zetels. Dat zorgt ervoor dat partijen als de PvdA en FVD waarschijnlijk niet aanwezig zijn bij die debatten. "Bij RTL kijken ze naar het huidige aantal zetels en naar de peilingen. Dat betekent dat Baudet nu niet mee mag doen."
Ondanks de coronamaatregelen, blijven er partijen die alsnog het land in gaan. Smits: "FVD heeft bijvoorbeeld alle regels overboord gegooid en die gaan gewoon het land in. De SP met het bijvoorbeeld ook van oudsher hebben van traditionele campagnevoering, mensen aanspreken op straat. Die doen dat met inachtneming van de coronaregels, maar er zijn natuurlijk ook veel mensen die daar niet van gediend zijn."
LEES OOK: WNL organiseert debat met nummers twee van zes grootste partijen