main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
WNL Opiniemakers (radio) - 13 februari 2021 — 19:55

‘Verkiezingen moeten niet alleen maar over corona gaan’

De verkiezingen moeten niet alleen maar over corona gaan, zegt CDA-Tweede Kamerlid Chris van Dam in WNL Opiniemakers op NPO Radio 1. “Dat wordt de grote uitdaging.”

“Er zijn zoveel andere belangen die spelen”, zegt Van Dam. “Het zou jammer zijn als we het alleen maar over corona hebben, en niet ook over bijvoorbeeld preventie.”

Ook wat betreft justitie en veiligheid, de portefeuille van Van Dam, ziet hij kwesties die niet ondergesneeuwd mogen raken door de pandemie. “Het functioneren van de rechtsstaat is een heel belangrijk punt. We hebben prachtige instituten, maar er zijn te veel mensen in Nederland die uiteindelijk misgrijpen als zij hun recht willen halen. Dat zie je bij de kinderopvangtoeslag als het om het bestuursrecht gaat. We zullen met de positie van de bestuursrechter aan de slag moeten.”

Vertrouwen van burgers in de samenleving

De rechtsstaat is er volgens Van Dam onvoldoende voor de burger. “Ik denk dat wij in de lijstjes heel mooi scoren, maar in de feitelijke realisatie zijn mijn ogen opgegaan. Er is veel te verbeteren. Dat heeft direct te maken met het vertrouwen van burgers in onze samenleving.”

Toch verwacht Van Dam dat het nog moeilijk gaat worden om al die onderwerpen tijdens de verkiezingen de aandacht te geven die ze verdienen. “Ik ben er niet heel verwachtingsvol in omdat corona echt een groot thema is op dit moment. Maar ik hoop dat we kunnen verbreden.”

LEES OOK: OMT-leden bezorgd over besmettingen tijdens verkiezingen

Door: Tom Janssen

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug