Spoedeisendehulpartsen druk met schaatsblessures, extra personeel staat klaar
Nu mensen in heel het land het ijs op gaan, merken de spoedeisendehulpafdelingen in ziekenhuizen dat het daar langzaam maar zeker wat drukker wordt. Dat zegt voorzitter David Baden van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) tegen RTL Nieuws.
"De laatste twee dagen zien we meer mensen binnenkomen met botbreuken en kneuzingen. We verwachten dat die drukte doorzet in het weekend", zegt Baden tegen de site. "De wachttijden kunnen daardoor oplopen. Indien noodzakelijk hebben we extra personeel klaarstaan."
De ervaring leert dat er in bijna de helft van de gevallen sprake is van een blessure aan de pols. Andere bekende schaatsblessures zijn blessures aan de heup, bovenarm en enkel.
Schaatsers op de eerste hulp
Na de winter van 2012, de laatste echte schaatswinter, deed het kenniscentrum voor letselpreventie VeiligheidNL onderzoek naar het aantal schaatsblessures in Nederland.
Bijna een miljoen Nederlanders schaatsten toen in totaal 16 miljoen uur. Verreweg de meesten van hen bleven ongedeerd, maar ruim 12 duizend schaatsers kwamen terecht op de eerste hulp, van wie 950 daarna in het ziekenhuis moesten worden opgenomen. In 2016 leidden drie dagen ijzel tot ruim 600 gewonden, die vooral botbreuken opliepen.
LEES OOK: Politie helpt schaatsers van smeltende Hofvijver af, mensen door ijs gezakt