Het gemis van carnaval is gigantisch: ’80 procent van onze totaalomzet’
Normaal gesproken zouden er vanaf dit weekend miljoenen mensen in het zuiden van ons land de straat op gaan om feest te vieren. Dat dit niet door kan gaan is pijnlijk voor carnavalliefhebbers, maar ook vooral voor ondernemers. "Dit is voor iedereen die zijn zinnen heeft gezet op carnaval toch echt rampzalig", weet ook demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra.
Eerder deze week was Hoekstra zelf nog in Brabant om te praten met ondernemers. "Aan de ene kant hadden ze ongelofelijk veel pijn dat dit niet kon doorgaan, aan de andere kant zag ik ook heel veel creativiteit en toch ook pogingen om er het beste van te maken", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
En die pogingen doet ook Astrid Hoofs, eigenaar van een feestwinkel in Den Bosch. Klanten komen normaal gesproken van "heinde en verre" naar haar winkel, en het is er altijd erg gezellig. "Het gemis van carnaval is natuurlijk gigantisch", zegt zij. "Alles is afgestemd op het grootste feest van het jaar, en dat is carnaval. Ik denk dat dat toch wel 80 procent van onze totaalomzet is."
Om er toch nog iets van te maken verkoopt haar winkel het embleem 'Soame sterk', dat men kan vastnaaien op een carnavalsjasje of kiel. "Het is maar een kleinigheidje, maar het is toch iets", zegt Hoofs. "Het is heel moeilijk om er nog iets vrolijks van te maken, en dat wil ik wel." De ondernemer is wel van plan om buiten te lopen met haar speciale jasje en das om. "Dan maar op die anderhalve meter afstand een beetje slap kletsen en lachen, dat mag van mij wel."
'Tegemoetkoming vaste lasten doet echt wat'
Er vliegen ons miljarden om de oren dankzij de steunpakketten, maar ondertussen leveren ondernemers ook veel eigen geld in. Hoekstra benadrukt dat het kabinet zichzelf iedere keer de vraag stelt of er genoeg gebeurt, en of er iets aangepast moet worden.
"Daarom hebben we eerder dit kwartaal het pakket met 7,5 miljard uitgebreid. Dat is natuurlijk heel veel geld", zegt hij. "Als ik dan met ondernemers spreek die ook door carnaval getroffen worden, zeggen die: ja, dat maakt uit, die tegemoetkoming vaste lasten doet ook echt wat. Maar dat neemt niet weg dat je nooit op kan tegen de situatie zoals hij was."
'Dat valt nu allemaal weg'
Ook carnavalsartiesten gaan een ontzettend moeilijk jaar tegemoet. Volkszanger John de Bever zegt dat hij zelf de laatste is die mag klagen, "maar voor de echte carnavalsartiesten die alleen maar een carnavalsliedje maken en alleen dan optreden, die hebben wel een strop. Die hebben dan 30 of 35 optredens, en die gaan dan van café naar café."
Bever noemt zichzelf erg bevoorrecht. "Maar voor die mensen is het heel erg. Dat kost ontzettend veel geld voor die mensen. Die kunnen daar normaal de huur van betalen voor een heel jaar, en dat valt nu allemaal weg."
Om de carnavalsgeest nog in enigszins levend te houden, trad De Bever vanmorgen in Goedemorgen Nederland op met zijn hit 'Jij krijgt die lach niet van mijn gezicht'.