main-logo NPO Start
Dragon's Den Dragon's Den Dragon's Den
Goedemorgen Nederland - 10 februari 2021 — 10:25

Omtzigt over appjes Baudet: ‘Als je IQ en rassen vermengt ga je drie bruggen te ver’

Forum voor Democratie is opnieuw in opspraak geraakt nu partijleden, waaronder Baudet zelf, racistische en homofobe berichten hebben verstuurd in appgroepen. Ook de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt komt voorbij in de berichtjes. Zo noemt Baudet hem onder andere een ‘totale dwaas’, een ‘feiten-neuker’ en een ‘democraat’. “Dat kan ik allemaal prima hebben”, reageert Omtzigt in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar als je IQ en rassen gaat vermengen ga je echt drie bruggen te ver.”

De citaten en screenshots uit twee appgroepen van Forum voor Democratie werden dinsdag in Elsevier Weekblad gepubliceerd. Te zien is dat Baudet in juli vorig jaar onder andere aan partijleden appte ‘dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino’s 90 is en voor Afro-Amerikanen 75′.

Baudet ontkent de uitspraken niet, maar beschouwt het zelf allemaal als loze ophef. “Misschien is er in een privécontext ooit een grapje gemaakt. Ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet? Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”, zegt hij in een video die hij dinsdagmiddag deelde op Twitter. “Iedereen maakt wel eens een opmerking thuis: ik heb een hekel aan sneeuw, terwijl ik eigenlijk dol ben op sneeuw, enzovoorts enzovoorts.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Geintjes maak je niet over IQ van rassen’

“Geintjes maak je over sneeuw, geintjes maak je niet over IQ van rassen”, vindt Omtzigt. Volgens de nummer twee op de lijst van het CDA kan iedereen in de politiek tegen een belediging of een ‘rotopmerking’. “Maar als je zit te filosoferen over dat er een verschillend IQ bestaat tussen mensen met een zwarte huidskleur, latino’s en witte mensen en je plakt er ook nummers bij, zit je wel in een hoek waar ik niet wil zitten.”

‘Omtzigt is een totale dwaas’

Wanneer Thierry Baudet en de stafleden van zijn partij het online CDA-debat tussen Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt om het partijleiderschap volgen, scheldt ICT-specialist Andreas Bakir (nummer zeventien op de lijst) Omtzigt in een chat uit voor ‘cuck’. Dat is een term voor een man die zijn vrouw seks laat hebben met andere mannen. De term wordt in online fora gebruikt voor zwakke mannen die de westerse beschaving te grabbel zouden gooien. Freek Jansen (nummer acht) en Samuel Jong (vijftien op de lijst) reageren instemmend.

‘Cuck’ is volgens Baudet echter ‘teveel eer’ voor zijn mede-Kamerlid. “Omtzigt is een TOTALE DWAAS, een sukkel die door de bomen het bos niet ziet, een feiten-neuker, een loser kortom, dus natúúrlijk steunt hij de EU. Het is een democraat!”, appt hij.

“Als ‘democraat’ een belediging is bij Forum voor Democratie vind ik dat een bijzondere”, zegt Omtzigt. “Dat zijn collega’s seksueel getinte scheldwoorden voor mij over hebben, dat vind ik wat minder.”

Verschillende politici hebben zich uitgelaten over de uitgelekte appjes van de FvD-partijleider. GroenLinks-leider Jesse Klaver en D66-fractieleider Rob Jetten benadrukken dat CDA en VVD hun samenwerking met FvD in Brabant zouden moeten stopzetten.

Tekst gaat verder onder de tweet.


“Dit waren zaken die speelden bij het Forum in Den Haag, niet bij het Forum in Brabant, wat ondertussen overigens ook gesplitst is”, zegt Omtzigt daarover. “Juist vanwege dit soort zaken hebben mensen er daar ook afstand van genomen. Dus dat laat ik aan hen, wat er in Brabant gebeurt.”

Zelf ziet Omtzigt een samenwerking met Forum in ieder geval absoluut niet zitten. “Dat heb ik al een half jaar geleden gezegd, toen had hij (Baudet, red.) bij GeenStijl gezegd dat wij als CDA uit waren op de vernietiging van Nederland”, zegt hij. “Dan heb je ons volledig uitgesloten. Kijk, dat hij mij een dwaas, een feiten-neuker en een Democraat noemt, dat laatste schijnt de grootste belediging te zijn, dat kan ik allemaal prima hebben. Maar hier zitten echt verschrikkelijke dingen tussen.”

LEES OOK: Baudet verstuurde zelf racistische appjes: ‘Het is best structureel’

Door: Marinka Wagemans

Een nieuw seizoen Dragons’ Den. Klik hier voor de actie.

 

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

WNL Op Zondag

De zondag begint met Rick Nieman. Vanaf 10 uur op NPO1 met nieuws, brandende kwesties en prominente gasten.

– CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra over de komende verkiezingen
Ayaan Hirsi Ali met een exclusief tv-interview over haar boek Prooi. Over immigratie, islam en de erosie van vrouwenrechten
– Opiniemaker Yoeri Albrecht over het Britse koningshuis en Prins Charles
– Presentator Jort Kelder en zakenvrouw Nikkie Plessen over Dragons’ Den en ondernemerschap

Zondagmorgen, 10 uur
Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis daalt voor derde dag op rij

Voor de derde dag op rij daalt het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen, ook al is de afname heel gering. Ziekenhuizen behandelen momenteel 1911 mensen…

Lees meer

Ook dansschool hard getroffen door corona: ‘Vraagt veel om dit draaiende te houden’

De ondernemers in de culturele sector zijn hard geraakt door de coronacrisis. In Stand van Nederland: Generatie Next bezoekt Elen Demir haar oude dansschool in…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug