main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 10 februari 2021 — 10:25

Omtzigt over appjes Baudet: ‘Als je IQ en rassen vermengt ga je drie bruggen te ver’

Forum voor Democratie is opnieuw in opspraak geraakt nu partijleden, waaronder Baudet zelf, racistische en homofobe berichten hebben verstuurd in appgroepen. Ook de naam van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt komt voorbij in de berichtjes. Zo noemt Baudet hem onder andere een ‘totale dwaas’, een ‘feiten-neuker’ en een ‘democraat’. “Dat kan ik allemaal prima hebben”, reageert Omtzigt in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Maar als je IQ en rassen gaat vermengen ga je echt drie bruggen te ver.”

De citaten en screenshots uit twee appgroepen van Forum voor Democratie werden dinsdag in Elsevier Weekblad gepubliceerd. Te zien is dat Baudet in juli vorig jaar onder andere aan partijleden appte ‘dat blanken gemiddeld een IQ scoren van 110, terwijl dat voor latino’s 90 is en voor Afro-Amerikanen 75′.

Baudet ontkent de uitspraken niet, maar beschouwt het zelf allemaal als loze ophef. “Misschien is er in een privécontext ooit een grapje gemaakt. Ik zou willen zeggen: wie heeft dat niet? Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen”, zegt hij in een video die hij dinsdagmiddag deelde op Twitter. “Iedereen maakt wel eens een opmerking thuis: ik heb een hekel aan sneeuw, terwijl ik eigenlijk dol ben op sneeuw, enzovoorts enzovoorts.”

Tekst gaat verder onder de tweet.

‘Geintjes maak je niet over IQ van rassen’

“Geintjes maak je over sneeuw, geintjes maak je niet over IQ van rassen”, vindt Omtzigt. Volgens de nummer twee op de lijst van het CDA kan iedereen in de politiek tegen een belediging of een ‘rotopmerking’. “Maar als je zit te filosoferen over dat er een verschillend IQ bestaat tussen mensen met een zwarte huidskleur, latino’s en witte mensen en je plakt er ook nummers bij, zit je wel in een hoek waar ik niet wil zitten.”

‘Omtzigt is een totale dwaas’

Wanneer Thierry Baudet en de stafleden van zijn partij het online CDA-debat tussen Hugo de Jonge, Mona Keijzer en Pieter Omtzigt om het partijleiderschap volgen, scheldt ICT-specialist Andreas Bakir (nummer zeventien op de lijst) Omtzigt in een chat uit voor ‘cuck’. Dat is een term voor een man die zijn vrouw seks laat hebben met andere mannen. De term wordt in online fora gebruikt voor zwakke mannen die de westerse beschaving te grabbel zouden gooien. Freek Jansen (nummer acht) en Samuel Jong (vijftien op de lijst) reageren instemmend.

‘Cuck’ is volgens Baudet echter ‘teveel eer’ voor zijn mede-Kamerlid. “Omtzigt is een TOTALE DWAAS, een sukkel die door de bomen het bos niet ziet, een feiten-neuker, een loser kortom, dus natúúrlijk steunt hij de EU. Het is een democraat!”, appt hij.

“Als ‘democraat’ een belediging is bij Forum voor Democratie vind ik dat een bijzondere”, zegt Omtzigt. “Dat zijn collega’s seksueel getinte scheldwoorden voor mij over hebben, dat vind ik wat minder.”

Verschillende politici hebben zich uitgelaten over de uitgelekte appjes van de FvD-partijleider. GroenLinks-leider Jesse Klaver en D66-fractieleider Rob Jetten benadrukken dat CDA en VVD hun samenwerking met FvD in Brabant zouden moeten stopzetten.

Tekst gaat verder onder de tweet.


“Dit waren zaken die speelden bij het Forum in Den Haag, niet bij het Forum in Brabant, wat ondertussen overigens ook gesplitst is”, zegt Omtzigt daarover. “Juist vanwege dit soort zaken hebben mensen er daar ook afstand van genomen. Dus dat laat ik aan hen, wat er in Brabant gebeurt.”

Zelf ziet Omtzigt een samenwerking met Forum in ieder geval absoluut niet zitten. “Dat heb ik al een half jaar geleden gezegd, toen had hij (Baudet, red.) bij GeenStijl gezegd dat wij als CDA uit waren op de vernietiging van Nederland”, zegt hij. “Dan heb je ons volledig uitgesloten. Kijk, dat hij mij een dwaas, een feiten-neuker en een Democraat noemt, dat laatste schijnt de grootste belediging te zijn, dat kan ik allemaal prima hebben. Maar hier zitten echt verschrikkelijke dingen tussen.”

LEES OOK: Baudet verstuurde zelf racistische appjes: ‘Het is best structureel’

Door: Marinka Wagemans

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Het Onderzoeksbureau

Het Onderzoeksbureau is een podcast van Omroep WNL, waarin journalisten Sandra van den Heuvel en Bram Endedijk elke twee weken duiken in een wereld van misdaad of misstanden. Het halfjaaroverzicht van Het Onderzoeksbureau is nu te beluisteren via Spotify, Apple of de podcast-app van de NPO.

Drijvende huizen dé oplossing van het woningtekort? ‘Ontwikkelen op water is goedkoper’

Stand van Nederland: Generatie Next is het economisch onderzoeksprogramma van WNL, gemaakt door drie jonge televisiemakers die een bovenmatige interesse hebben in economie en geld….

Lees meer

Biden Watch: Waar is Kamala Harris toch?

In de Biden Watch bespreken Amerika-kenners Willem Post en Stan Bos het presidentschap van Joe Biden en andere opvallende ontwikkelingen in de Amerikaanse politiek. Sporadisch zien we haar. Zoals…

Lees meer

12-jarige lichtgewond na schot met luchtbuks door leeftijdgenoot

Een jongen van 12 jaar is maandagmiddag lichtgewond geraakt nadat hij door een leeftijdsgenootje per ongeluk was beschoten met een luchtbuks. De twee vriendjes waren…

Lees meer

Wachttijd na Janssen-prik wordt verlengd naar vier weken

Wie het coronavaccin van Janssen heeft gehad, wordt binnenkort pas na vier weken gezien als volledig gevaccineerd. Dat meldt premier Mark Rutte maandag. Tot dusver…

Lees meer

Kabinet: onder strenge voorwaarden binnenkort weer kleine eendaagse festivals

Kleine eendaagse evenementen mogen vanaf 14 augustus doorgaan, zo maakte demissionair premier Mark Rutte zojuist bekend tijdens een persconferentie. Er zijn slechts 750 bezoekers zonder…

Lees meer

WNL Misdaadarchief: Politieman Rob liep jarenlang rond met PTSS: ‘Had zoiets van: laat me maar sterven’

Politieman Rob Nat liep zonder het te weten jarenlang rond met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Hij maakte tijdens zijn lange politiecarrière zo veel mee, dat…

Lees meer

Nederlandse autoverkopen duiken weer onder niveau van vorig jaar

De afgelopen maand zijn in Nederland veel minder nieuwe auto’s verkocht dan in juli vorig jaar. Dat is het gevolg van “broos economisch herstel”, vertraagde…

Lees meer

Drukte op de Europese wegen zondag maar geen Zwarte Zaterdag: ‘Het was echt wel wat rustiger’

Zondag was het opnieuw druk op verschillende wegen in Europa. Volgens de ANWB was er opvallend veel vertrekkend vakantieverkeer onderweg, maar is het ergste fileleed…

Lees meer

Daling aantal nieuwe coronabesmettingen zet door in augustus

Tussen zaterdag- en zondagochtend zijn er 2350 nieuwe coronabesmettingen aan het licht gekomen. Daarmee zet de daling van het aantal nieuwe besmettingen bij de start…

Lees meer