Nog altijd problemen aan spoor door sneeuw: ‘Landelijke operatie’
Het winterweer zorgt nog altijd voor problemen aan het spoor. "Dat het sneeuwen en waaien is gestopt is een positief gegeven, want grote hoeveelheden sneeuw zijn op dit moment nog steeds een probleem voor ons", zegt woordvoerder van spoorwegbeheerder ProRail Aldert Baas in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Vanwege de strenge vorst blijven de NS en ProRail werken met een aangepaste dienstregeling, meldt de NS woensdag. Gezien de onzekerheden die het weer met zich meebrengt, kan de vervoerder niet vooraf zeggen welke intercity's gaan rijden. "We merken dat we nog altijd last hebben van de heftige vorst en van de sneeuw die er nog is", zegt woordvoerder van de NS Carola Belderbos. "Maar in het gehele land rijden meer sprinters. We hopen stukje bij beetje meer treinen te laten rijden."
Vrieskou en vocht hebben naar verwachting voor ijsafzetting aan bovenleidingen gezorgd. Ook zijn in met name Noord-Holland en Flevoland sneeuwduinen op het spoor gewaaid. Dit zorgt voor vertraging bij onder meer de trein uit Den Helder en op het traject Amsterdam-Zwolle. De NS adviseert als dat mogelijk is de reis uit te stellen en mocht je toch een noodzakelijke reis maken, om kort voor vertrek de reisplanner nogmaals te checken voor het meest actuele reisadvies.
'Landelijke operatie'
ProRail is vannacht bezig geweest om "op grote stukken spoor enorme ladingen sneeuw eraf te scheppen", zegt Baas. "We hebben zevenduizend kilometer spoor in Nederland, dus je kunt je voorstellen dat het echt een landelijke operatie is om het spoor weer beschikbaar te krijgen, en zover is het nog niet. Er zijn tegelijkertijd wel al treinen aan het rijden, maar dat is nog steeds met aanpassingen in de dienstregeling", aldus de woordvoerder.
Filmpjes uit het buitenland zorgen voor onbegrip
Filmpjes uit het buitenland waar treinen door enorme hoeveelheden sneeuw rijden, zorgen regelmatig voor onbegrip in Nederland. Waarom rijden de treinen hier met diezelfde weersomstandigheden niet (volgens dienstregeling)? Baas kent de "schitterende filmpjes", maar de situatie daar is "echt anders", zegt hij. "Dit is in landen waar ze op sneeuw en Siberische kou zijn ingericht."
"Als je materieel wat speciaal is voor het wegschuiven van sneeuw niet direct ter beschikking hebt, kun je er niet met gewone treinen even flink tegenin rijden. Dat werkt niet", zegt Baas. "Integendeel, dat is zelfs gevaarlijk. Je moet sneeuw er echt afscheppen."
LEES OOK: Utrecht wil schaatsen: vaarverbod voor groot deel Oudegracht