Ollongren komt met een gedragscode voor politieke advertenties
Er komt een gedragscode voor politieke advertenties op sociale media. Dat meldt demissionair minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren. De code kan rekenen op steun van een overgrote Kamermeerderheid en ook doen Facebook, Snapchat, TikTok, Google en diens dochterbedrijf YouTube doen mee. In totaal hebben 11 politieke partijen de gedragscode ondertekend. FvD en PVV hebben dat vooralsnog niet gedaan, zo blijkt uit de brief van Ollongren.
De platforms beloven onder meer openheid over betalingen voor advertenties. Daarnaast willen ze 'de verspreiding van misleidende inhoud' beperken. Ook onderschrijven zij dat ze buitenlandse inmenging in de verkiezingen willen tegengaan. Op hun beurt melden politieke partijen dat ze geen financiering uit het buitenland zullen ontvangen voor politieke advertenties. De platforms moeten van politieke adverteerders registratie en verificatie eisen en controleren.
Breder pakket
De gedragscode voor Nederland is op verzoek van Ollongren opgesteld door het International Institute for Democracy and Electoral Assistance. De code is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen die de demissionair minister neemt naar aanleiding van een breed gesteunde oproep van PvdA en VVD.
Zo is de website www.isdatechtzo.nl afgelopen week online gegaan. Die site moet mensen helpen (des)informatie op waarde te schatten. Het onlineplatform DROG houdt bij of er onjuiste informatie over de verkiezingen op sociale mediaplatformen wordt verspreid, bijvoorbeeld door nepaccounts. Vanaf dinsdag wordt informatie daarover wekelijks gepubliceerd op de website www.forensicjournalism.nl/tk2021.
In een reactie zegt Ollongren blij te zijn met de samenwerking tussen bijna alle politieke partijen en de informatieplatforms. "Bij politieke advertenties is het van belang om te weten wie de afzender is en waarom je de advertentie te zien krijgt." De minister nodigt andere partijen die deelnemen aan de verkiezingen ook uit om zich bij de gedragscode aan te sluiten.
LEES OOK: 37 partijen doen mee aan de verkiezingen: 1579 kandidaten om uit te kiezen
Wat kost jouw stem? Dat onderzocht Raquel Schilder in Stand van Nederland: Generatie Next, nu te bekijken op NPO Start.