Kabinet dacht aan loslaten van 1,5 meter, maar ook aan harde lockdown
Het kabinet zag de toekomst in de zomer zo positief in dat er zelfs gedacht werd aan het loslaten van de 1,5 meter-maatregel. Ook het toestaan van grote evenementen was niet ondenkbaar. Een aantal maanden later sloeg dit compleet om: er werd gesproken over een harde lockdown, waarbij niemand meer naar buiten zou mogen zonder goede reden.
Dit blijkt uit tientallen documenten die tijdens de inmiddels befaamde Catshuissessies op tafel zijn gekomen als discussiestuk, van onder meer het RIVM, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NVTC) en het ministerie van Sociale Zaken. Het kabinet heeft deze nu openbaar gemaakt, zo valt te lezen in het AD. Het gaat om nieuwe documenten tot half oktober, van de periode daarna waren ze al in te zien.
Blauwe polsbandjes
In de documenten is goed te zien hoe het kabinet worstelde met de epidemie in Nederland. Zo gaat het in maart over een totale lockdown ("iedereen verplicht binnen"), maar wordt er in juni juist weer gedacht aan het volledig loslaten van de 1,5 meter afstand. Begin oktober stelt iemand voor om blauwe polsbandjes in omloop te brengen. Met het dragen hiervan zou je kunnen laten zien dat je de maatregelen steunt. Ook wordt er geopperd om iedereen in quarantaine voorrang te geven bij het bestellen van eten via Thuisbezorgd. Deze twee plannen keren geen ander overleg meer terug.
Aan het einde van diezelfde maand komt de harde lockdown weer terug op tafel. Het aantal coronabesmettingen loopt weer hard op. De NCTV waarschuwt echter voor "grote maatschappelijke onrust" die daarvan het gevolg kan zijn. Ook opvallend: de avondklok werd toen nog 'buitenproportioneel' genoemd, maar kwam in november toch weer op tafel.
Lockdown
Tot 6 december wordt er nog gefilosofeerd over eventuele verruimingen, maar een week later slaat de stemming compleet om, gezien de besmettingsaantallen alleen nog maar stijgen. Het gaat niet meer om versoepelingen, maar om een eventuele lockdown. En de rest is geschiedenis: we krijgen een lockdown, en een maand later ook een avondklok vanwege de Britse coronavariant.
Die lockdown loopt in ieder geval tot 2 maart. Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het demissionair kabinet vandaag of het een goed idee is om de avondklok te verlengen. In de Tweede Kamer is daar in ieder geval al een meerderheid voor.
LEES OOK: Verlenging avondklok ligt op tafel: ‘Voelt dom om effect niet af te wachten’