‘Naleving regels omtrent afhaalloket wordt steekproefsgewijs gecontroleerd’
Ondernemers door heel het land zijn bezig hun winkel klaar te maken voor een afhaalloket. Klanten mogen hun spullen daar vanaf 10 februari ophalen. Een klein lichtpuntje, maar ook een maatregel met veel haken en ogen. Volgens burgemeester van Gouda Pieter Verhoeve wordt er vooral van lokale retailers heel veel gevraagd om het voor elkaar te krijgen binnen een week. "Maar ik ben er wel blij mee dat iets meer lokaal ondernemerschap mogelijk is", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Klanten mogen de winkel niet binnenkomen en er moet minstens vier uur tussen het moment van bestellen en afhalen zitten. Job Koppejan, de eigenaar van Boekhandel Smit in Gouda, denkt dat veel ondernemers die laatste maatregel niet volledig zullen naleven. Als er iemand op zaterdag om drie uur belt dat hij nog een boek wil komen ophalen voor die avond, wordt het moeilijk diegene nee te verkopen. "Kijk, omzet laat je ook niet zo snel lopen, dus in die zin denk ik dat er wel wat mee gesmokkeld gaat worden", zegt hij.
Desondanks is de boekenverkoper blij dat het afhaalloket mogelijk wordt. "We zijn hier al heel blij mee. Je hebt ook weer even je klantcontact, dat is ook heel belangrijk. Dat doet ook goed."
Steekproefsgewijs gecontroleerd
De burgemeester van Gouda geeft aan dat ondernemers uit moeten kijken dat ze niet gelijk "de hele hand" moeten grijpen, al snapt hij heel goed dat ze omzet willen maken. "We zijn toch blij met die ene vinger, ook al is het maar een kiertje", zegt hij. Met de handhaving gaat de burgemeester op een "pedagogische manier" om, zo zegt hij. "Dus we gaan niet keihard aanpakken, maar wel steekproefsgewijs controleren", waarschuwt hij. "Als dan blijkt dat ze zich niet aan de vier uur houden kan er een sanctie volgen. Liever niet, maar als het moet doen we het wel."
Ook SP-leider Lilian Marijnissen hoopt dat ondernemers verstandig met de regels omspringen. "Anders is het ook zo weer afgelopen", waarschuwt zij. "Sterker nog: dan lopen de besmettingen weer op en zitten we nog veel langer in een lockdown. En dan zijn ze ook nog veel langer dicht, dus dat is het moeilijke hieraan."
LEES OOK: Meer maatregelen tegen werkgevers die personeel onnodig naar kantoor laten komen