Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Jong en eigenaar van meerdere huizen: ‘We zouden nu al met pensioen kunnen’

Redactie

De huizenmarkt staat roodgloeiend: er is een groot tekort aan huizen in Nederland waardoor de prijzen alleen maar stijgen. Beleggers zijn ook in deze inmiddels lucratieve markt gestapt, want je kan er op de langere termijn een mooi pensioen mee opbouwen.

Dat geldt ook voor Koen (40) en Marloes (35). Zij waren vier jaar geleden nog in loondienst ''maar door de berichten in de media over de lagere pensioenen en het feit dat we op Mijnpensioen hadden gekeken, dachten we: we willen dit zelf doen'', vertelt Koen in Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2. En dat zelf doen is inmiddels aardig gelukt. Het stel is in 2016 begonnen met het kopen van panden en bezit er inmiddels 22 met een totale waarde van meer dan 3 miljoen euro. ''We zouden nu al moet pensioen kunnen, maar we vinden het spelletje veel te leuk'', zegt Koen.

Hard werken

''Ja we hebben er ook hard voor gewerkt'', zegt Koen. ''Soms heb je last van leegstand en dan heb je een maand geen inkomsten daarnaast heb je ook onderhoud dat je moet plegen.'' Het stel heeft dus wel degelijk omkijken naar alle panden die in hun bezit zijn.

Voor dat harde werken ontvangt het stel per pand een paar honderd euro per maand. ''Voor een pand vragen we zo ongeveer rond de duizend euro daar gaan de vaste lasten vanaf zoals VVE-kosten en de hypotheek'', zegt Marloes. Met andere woorden: de huurder betaalt de hypotheek af.

Starterswoningen opkopen

Toch is er ook groeiende kritiek op huizenbeleggers. Er is zo'n groot tekort aan woningen in Nederland, dat starters nauwelijks nog een huis kunnen kopen - zeker niet nu beleggers zoals Koen en Marloes in deze markt zijn gestapt. ''Zo zien wij het niet. In Nederland is er ook een heel grote behoefte aan huurwoningen. Het mes snijdt aan twee kanten: wij bieden mensen een goede huurwoning en wij verdienen er wat aan op de lange termijn.''

Speciale hypotheken voor huurpanden

Om aan een dergelijk traject zoals Koen en Marloes te beginnen, moet je wel starterskapitaal hebben. ''Er zijn banken die hypotheken verstrekken waarbij de bank 80 procent van de hypotheek financiert en jij moet dan de overige 20 inleggen'', vertelt Koen. Maar of dat voor iedereen is weggelegd is maar de vraag.

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp'ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

De nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next gemist? Kijk hem hier terug.


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'
1:18

'Kunnen meer invloed uitoefenen als we wel naar WK in Saudi-Arabië gaan'

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau