Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Wantrouwige baas: kwart van werknemers moet gewoon op kantoor verschijnen

Redactie

Bij meer dan een kwart van de mensen die thuis kunnen werken, vraagt de werkgever om toch naar kantoor te komen. Dit blijkt uit onderzoek van vakbond CNV onder 1235 thuiswerkende leden. Daarnaast is er een groep (930 leden) die sowieso niet thuis kan werken.

Piet Fortuin, voorzitter van CNV, vindt de cijfers schrikbarend. ''We zien twee signalen. De eerste is dat bedrijven in de maakindustrie toch van de ondersteunende afdelingen vragen om naar kantoor te komen en anderzijds zien we signalen dat de baas werknemers niet vertrouwd. Zij denken dat thuiswerkers niks doen'', zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

Druk op ouders verder op gevoerd

Marjet Winsemius van Stichting voor werkende ouders herkent de signalen die Fortuin schetst. ''We hebben ook een meldpunt ingericht voor ouders die verplicht naar kantoor moeten. Het is natuurlijk harstikke moeilijk om tegen je baas in te gaan want je wilt heel graag helpen in deze crisis. Toch blijven wij pleiten voor het coronaverlof'', zegt ze in Goedemorgen Nederland.

Het kabinet is er nog niet uit om een dergelijk coronaverlof in te voeren. ''Het is ook een onuitvoerbaar en heel ingewikkeld plan. Het moet werkgevers geen geld kosten dus geef dan een eenmalige vergoeding dat ouders thuis iemand kunnen inhuren'', zegt MKB-voorzitter Jacco Vonhof. Vonhof ziet dan ook de regeling er niet komen.

Meer thuiswerken na de crisis

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) dat vandaag is verschenen, is naar voren gekomen dat werkenden ook na de crisis meer thuis willenwerken. Het gaat dan om gemiddeld acht uur per week in het geval ze zelf het aantal uur mogen bepalen dat ze op kantoor verschijnen.

LEES OOK: ‘Belangrijk dat schadefonds voor door rellen getroffen ondernemers er snel komt’


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau