Klimaattop start vandaag: ‘Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen’
Nederland organiseert vanaf vandaag een grote internationale klimaattop. Wereldleiders en internationale kopstukken zijn online aanwezig om te praten over hoe verschillende landen zich kunnen wapenen tegen het veranderende klimaat. “Het gaat uiteindelijk om één ding: we moeten ons aanpassen, of je nu rijk of arm bent”, zegt demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Sigrid Kaag in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
Grote namen als Angela Merkel, VS-klimaatgezant John Kerry, de Britse premier Boris Johnson, de Canadese premier Justin Trudeau, de Indiase premier Narendra Modi en oud-secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon zijn vandaag (virtueel) van de partij. Doel van de Climate Adaptation Summit (CAS) is het uitwisselen van ervaringen over hoe landen zich kunnen weren tegen de gevolgen van klimaatverandering.
Nederland kan veel bieden en doet dat al, stelt Kaag, via handel- en ontwikkelingssamenwerking. Ook bieden we veel kennis, onder andere vanuit de Universiteit Wageningen en Delft, én capaciteit. “We helpen daar ter plekke om systemen aan te passen. Zo hebben we bijvoorbeeld in Mozambique de haven versterkt tegen de veelvuldige overstromingen”, legt Kaag uit. “In Mali hebben we nomaden, mensen die hun vee van plek naar plek brengen om water te vinden, weten te helpen met satellietfoto’s.”
Water
Initiatiefnemer van de conferentie is demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. Zij geeft aan dat Nederland vooral van grote hulp kan zijn in andere landen door de grote kennis die ons land over water beschikt. “Negentig procent van alles wat je ziet gebeuren aan problemen rondom klimaatverandering heeft te maken met water. We hebben extreme buien, overstromingen, de zeespiegel stijgt.” Naast de deltawerken staan de Nederlandse dijkenbouwers en baggeraars over heel de wereld bekend, stelt Van Nieuwenhuizen. “En aan de andere kant kunnen we van andere landen weer kennis opdoen die te maken hebben met droogte en hitte.”
Naast het delen van kennis wordt er ook gekeken naar het prijskaartje van de klimaatcrisis, benadrukt Kaag. “Want op dit moment weet iedereen dat we met zijn allen nog niet genoeg financiering beschikbaar hebben gesteld om veel landen in staat te stellen zich aan te passen”, zegt Kaag. Daarbij doelt de minister vooral op landen in Afrika. “Die hebben eigenlijk nooit uitstoot veroorzaakt, want ze zijn te arm en hebben geen olie, gasreserves of electriciteitsnetwerk, maar ze lijden wel in extreme mate onder de gevolgen van klimaatverandering.”
Financiering
De bedoeling is dan ook dat westerse, rijkere landen helpen met financiering. Nederland stelt 120 miljoen euro beschikbaar voor dit doeleinde. “Dat was ook een van de afspraken in het akkoord van Parijs, dat rijkere landen armere landen zouden helpen om die aanpassing ook te kunnen maken”, zegt Kaag. Het is veel geld, weet ook zij, maar: “het gaat om levens en de toekomst”. Als we ons zorgen maken over de reguliere migratiestromen moeten we nú handelen op het gebied van klimaatverandering, beklemtoont de minister. “Droogte, gebrek aan water, oogsten die niet meer kunnen overleven. Niemand wil dat, uit medemenselijkheid, maar het is ook verstandig om nu te handelen.”
De conferentie start vanmiddag rond 14 uur en duurt 24 uur, zodat landen uit alle tijdzones mee kunnen doen. In een ruimte die is omgebouwd tot studio in Den Haag treden Van Nieuwenhuizen en premier Mark Rutte op als gastheer. Ook Feike Sijbesma, oud-topman van DSM, die tegenwoordig betrokken is bij het in Nederland gevestigde Global Center on Adaptation, zit in de studio.
LEES OOK: Klimaatakkoord vijf jaar later: ‘We zijn goed op weg’
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
Terugluisteren: de stand van zaken in Den Haag
Opnieuw stond het kabinet aan de rand van de afgrond, nadat NSC-staatssecretaris Nora Achahbar opstapte. Dat deed ze vanwege ‘polariserende omgangsvormen’. Hoe nu verder? Martijn de Greve bespreekt het met:
- Oud-vicepremier Annemarie Jorritsma;
- Oud-topambtenaar Mark Frequin;
- En politiek duider Hans van Soest.
Luister deze uitzending van WNL Haagse Lobby nu terug in je favoriete podcastapp.
De VVD heeft deze week een plan gepresenteerd om de NPO op de schop te gooien. Tjibbe Joustra, voorzitter van de Raad van Toezicht van…
Lees meerOud-commando Dai Carter bracht vorige week zijn eerste kinderboek uit. Met Missie Mentale Kracht wil hij ervoor zorgen dat jongeren beter leren voelen en zich uitspreken. “Ik…
Lees meerHet Openbaar Ministerie vervolgt Sywert van Lienden en twee zakenpartners van de Stichting Hulptroepen Alliantie (SHA) voor oplichting, verduistering, valsheid in geschrifte en witwassen. Het…
Lees meerDe terugkeer van NSC-leider Pieter Omtzigt in de Tweede Kamer is “geen gemakkelijke comeback”, denkt JA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans. “Ik schat in dat veel fractieleden hebben…
Lees meerDe dagen worden korter en het is steeds langer donker. In veel Franse steden is het nog wat donkerder, doordat de straatlantaarns daar standaard uitgaan….
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans komt met een actieplan om geweld tegen hulpverleners te voorkomen. In zijn voorstel staan zeven maatregelen om het uniform te ‘herwaarderen’. Daarom…
Lees meerJA21-fractievoorzitter Joost Eerdmans hekelt de onophoudelijke conflicten in het kabinet en de coalitie. “Met de afspraken zit het wel goed, er staan goede dingen op…
Lees meerBegin deze week werd vogelgriep geconstateerd op een kippenboerderij in Putten, waarna Femke Wiersma (BBB), minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, woensdag een landelijke…
Lees meerParticuliere beleggers in Nederland bezaten in het derde kwartaal samen 190,4 miljard euro aan beleggingen. Dat is twee procent meer dan in het voorgaande kwartaal…
Lees meerDe politie roept slachtoffers van dating- en beleggingsfraude op om zich écht te melden. Er worden steeds grotere bedragen afgetroggeld en het fenomeen neemt in…
Lees meerDe NS verwacht dat het treinverkeer vrijdagochtend in het noorden en oosten van het land fors gehinderd zal worden als gevolg van een staking. Ook…
Lees meerHonderden dak- en thuisloze mensen hebben in de nacht van dinsdag op woensdag gebruikgemaakt van de winterkoudeopvang in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. De…
Lees meerVolgens VVD-Kamerlid Erik van der Burg rust er geen taboe op het inzetten van Nederlandse militairen in het geval er een vredesmacht komt in Oekraïne….
Lees meerDe prijs van een treinkaartje en abonnementen bij de NS stijgt vanaf 1 januari met gemiddeld 6,18 procent. Dat meldt de NS woensdag. Met Prinsjesdag…
Lees meerRecreanten van camping Sandevoerde voeren al jaren actie. Een projectontwikkelaar wil luxe chalets bouwen op het terrein van de camping in Zandvoort. “Wat er nu…
Lees meer