Tekstgrootte
Artikel delen
  • Gekopieerd

Kamer debatteert over invoeren avondklok, komt die er wel of niet?

Peter Visser

De Tweede Kamer debatteert vandaag over het al dan niet invoeren van een avondklok. Het kabinet wil deze maatregel invoeren, maar dan wel met voldoende steun vanuit de Kamer. Dat zei demissionair premier Mark Rutte woensdag tijdens een persconferentie. "Het is zo'n ingrijpende maatregel dat het geen pas geeft om dit op eigen houtje te doen", zegt politiek verslaggever van de Telegraaf Wouter de Winther daarover in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

"Bovendien komen we in een nog meer on-Nederlandse sfeer op het moment dat het kabinet onschuldige burgers gaat verordonneren om opgesloten te zitten in hun eigen huis." In een brief aan de Tweede Kamer zegt Rutte daarom 'voldoende steun' te willen hebben van de Kamer. "Een meerderheid is in principe voldoende, maar ik kan me voorstellen dat je iets van 90 tot 100 zetels wil hebben aan steun, omdat het zo ingrijpend is", zegt De Winther.

Linkse partijen draaien bij

Het demissionair kabinet wil een avondklok van 20.30 uur tot 04.30 uur. De kwestie ligt zeer gevoelig, niet alleen in de Kamer maar ook in de coalitie. Vooral coalitiepartij D66 heeft zich tegen de maatregel verzet. "Begin er nu niet aan!", riep fractievoorzitter Rob Jetten het kabinet vorige week op tijdens een debat. De partij wil er pas aan als de wetenschappelijke onderbouwing hun inzicht voldoende is.

Begin november werd een motie tegen een avondklok van PVV-leider Geert Wilders nog breed gesteund. Maar inmiddels leven er grote zorgen over de besmettelijkere 'Britse variant' van corona en wordt gevreesd voor een derde coronagolf. Woensdag kwam het advies van het Outbreak Management Team (OMT) erover naar buiten, waarin staat dat de avondklok een afname van de besmettingen van 8 tot 13 procent kan realiseren.

Daarom zijn de linkse oppositiepartijen SP, PvdA en GroenLinks niet meer principieel tegen de komst van een avondklok, zegt De Winther. "Ze wilden goede argumentatie, het OMT-advies en een brief van het kabinet. Die zijn er nu gekomen. De vraag is of het voldoende overtuigend is. Maar ze vroegen om een motivatie, en die is er nu ook", aldus De Winther. Rutte zei woensdag ook al met veel oppositiepartijen gesproken te hebben over de avondklok.

Vliegverbod politiek wisselgeld

Ook werd gisteren duidelijk dat het kabinet voorlopig passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika verbiedt. Volgens De Winter is die maatregel wisselgeld voor de avondklok. "Er is wat politieksmeerolie tegenaan gegooid, bijvoorbeeld als het gaat over vliegen", zegt hij.

"Er was veel commotie over waarom wij wel een avondklok moeten terwijl er dagelijks twintig vliegtuigen uit Londen mogen landen. Het idee 'wij moeten heel veel inleveren, maar intussen komt het virus aan alle kanten ons land binnen', moest het kabinet de wereld uithelpen."

'Politie moet roosters aanpassen'

Mocht de Kamer instemmen met de komst van een avondklok, wordt die op zijn vroegst zaterdag ingevoerd. Bedrijven krijgen zo de tijd om bijvoorbeeld de werkgeversverklaring op te stellen. Er gelden enkele uitzonderingen op het straatverbod, bijvoorbeeld voor mensen die van en naar hun werk moeten, mensen die aangelijnd de hond uitlaten of voor medische noodgevallen.

"Ook de politie moet de hele organisatie en de roosters aanpassen op de avondklok", zegt De Winther. "Dat betekent dat mensen die nu overdag surveilleren dat 's avonds moeten doen, of dat er uit de opsporingscapaciteit mensen naar de avond moeten worden gezet. Alleen maar omdat je het anders niet rond krijgt, wil je die avondklok zorgvuldig controleren."

Premier Rutte zei tijdens de persconferentie dat er zal worden gehandhaafd op de avondklok. De boete van het overtreden van de avondklok bedraagt 96 euro. De Winther verwacht strenge handhaving. "Het gezag moet wel overeind blijven", besluit hij.

LEES OOK: Uitzonderingen voor avondklok: Onder meer mantelzorgers en hondenbaasjes


Ook de moeite waard
Meest gelezen
Korte WNL video's
'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'
1:43

'Vijftig van onze jongens zitten in het leger, negen zijn gesneuveld'

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'
1:19

'Poetin denkt dat hij aan het winnen is, maar dat is niet zo'

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken
1:43

'Een partij' wilde bezit koran strafbaar maken

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'
1:34

'Wij hebben gevraagd om gesprek met ministers en ambtenaren'

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'
1:25

'Ik ken helemaal geen vooroordelen'

Team Bruh of Team Bro?
1:15

Team Bruh of Team Bro?

Meer van WNL
Steun WNL

Word lid. Het telt.

Waardeert u onze programma's? Steun WNL dan met de jaarlijkse bijdrage van slechts €8,50, de wettelijk minimale verplichte bijdrage voor omroepen.

Hiermee helpt u ons journalistieke geluid te behouden en voorkomt u dat WNL zijn publieke status en zendtijd verliest.

€ 8,50 per jaar

Word lid van WNL
Goedemorgen Nederland Op Zondag Stand van Nederland Café Kockelmann In de kantine Sven op 1 Het Misdaad- bureau