Gegevens van 35.000 inwoners zoek door cybercrime: ‘Ontwrichtend’
Cybercrime wordt de afgelopen jaren steeds groter. Slachtoffers van internetcriminelen zijn niet enkel individuen: soms wordt een hele gemeenschap het doelwit van deze misdaad. Zo raakte de gemeente Hof van Twente op 1 december de controle kwijt over al haar digitale systemen door een hack: van plattegronden tot kieslijsten, alles was verdwenen. "Het is een hele onzekere periode, en het is ook best ontwrichtend", vertelt burgemeester Ellen Nauta in de nieuwste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next.
"Er is hier een hacker aan het werk geweest die onze gegevens heeft gewist. Dat heeft een enorme invloed op je medewerkers, die soms jarenlang werk ineens zien wegvallen", zegt Nauta over de ransomware-aanval op de gemeente. Bij zo'n aanval worden alle gegevens op slot gezet, waardoor je verschillende bestanden op je computer niet meer kunt bereiken. Nu was dat het geval bij de gegevens van 35.000 inwoners.
"Je weet werkelijk niet wat erachter zit", zegt Nauta. "Je begint met een klein stukje, en langzaam komt het hele verhaal in beeld. Gaandeweg kom je erachter dat je heel veel kwijt bent. Onze gegevens zijn weg en de backup is versleuteld, dus daar kunnen we niets mee."
Losgeldeis
De burgemeester en alle medewerkers werken zo goed en kwaad als het gaat met geleende apparatuur. Het bestaande computernetwerk van de gemeente is voor hackers voor een groot deel onbruikbaar gemaakt. Via een omweg kreeg de gemeente een losgeldeis van 750.000 euro. Wanneer ze hier niet op in zouden gaan, zouden de gegevens van de inwoners op straat komen te liggen. Daar ging het Hof van Twente op in, maar met het optuigen van een nieuw systeem zijn ook enkele tonnen gemoeid.
"Mijn mail is er niet meer, net als bij al mijn medewerkers", zegt Nauta. "Ga maar na, je bewaart best veel in je mail. Het gevoel van ontwrichting en ontreddering hebben wij nu ervaren."
Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime.
Kijk op donderdag om 22.10 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.