main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 13:23

Duitsland wil samenwerken of grenzen sluiten, Europa denkt aan verbod niet-essentiële reizen

Duitsland overweegt haar grenzen te sluiten als buurlanden niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Dat zegt regeringscoördinator Helge Braun, op de dag dat Europese leiders online een topconferentie houden over de bestrijding van het coronavirus. Europa denkt ondertussen aan een verbod op niet-essentiële reizen.

Duitsland wil dat de Europese landen nauw samenwerken om coronabesmettingen terug te dringen en nieuwe varianten van het virus te bestrijden, zodat grenssluitingen achterwege kunnen blijven. Braun beklemtoonde dat Duitsland “synchroon wil handelen” met de negen buurlanden.

Steeds minder besmettingen in Duitsland

In de Bondsrepubliek rapporteren de gezondheidsautoriteiten steeds minder besmettingen. Volgens de laatste cijfers ligt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners donderdag op 119. Dat is het laagste aantal sinds 1 november en dit aantal daalt al tien dagen achter elkaar. Volgens Braun streeft de regering nu met de jongste coronamaatregelen naar gemiddeld 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

De regionale verschillen zijn echter erg groot en Braun ziet ook de mogelijkheid dat er voor de binnenlandse grenzen tussen de deelstaten eventueel strenge coronamaatregelen moeten worden genomen.

‘Europa denkt aan verbod niet-essentiële reizen’

Volgens Europarlementariër van het CDA Esther de Lange sluit het voorstel van Duitsland aan bij de agenda van de Europese top. “Daar ligt het idee om niet-essentiële reizen te verbieden, om zo te voorkomen dat mensen zeggen: Het is niet echt verboden, dus ik ga toch naar het buitenland. België steunt dat voorstel al.” Nu worden niet-essentiële reizen enkel afgeraden.

De Lange hoopt niet dat zo’n maatregel betekent dat er betonblokken op de weg komen te staan, zoals tijdens de eerste lockdown het geval was bij de grensovergang met België. “Met ook alle schrijnende gevallen van dien. Je hebt bijvoorbeeld mensen die vijf kilometer van elkaar wonen, met toevallig een grensovergang ertussen. Die mogen niet voor hun oudere moeder zorgen omdat er een betonblok staat.” Ook kunnen er dan problemen ontstaan voor mensen die net over de grens werken of studeren, waarschuwt ze.

‘Werken met werkgeversverklaringen en controles’

Daarom moet er worden gewerkt met bijvoorbeeld werkgeversverklaringen en betere grenscontroles, zegt De Lange. “Dan kun je als verpleegster aantonen dat je in het ziekenhuis werkt net over de grens.” De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft zich al uitgesproken voor dit soort uitzonderingen.

Een verbod moet hardleerse mensen die niet-noodzakelijke reizen nu toch maken tegenhouden. “Ik heb mensen tijdens bijvoorbeeld kerst horen zeggen: Het is niet verboden om de grens over te gaan, dus ik ga. Die mensen hou je met een verbod wel tegen”, aldus De Lange.

LEES OOK: Reiskoepel ANVR: ‘Weinig begrip’ voor advies om tot half maart niet te reizen

Door: Peter Visser

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Nieuw seizoen Dragons' Den

Jan en Timo hebben een inventieve oplossing om het festivalseizoen een duurzame draai te geven en Julian heeft de oplossing voor een veel voorkomend probleem: slapeloosheid. Zien de Dragons er heil in en gaan ze investeren? Of gaan de ondernemers met lege handen naar huis?

Donderdag 21:30

Stand van Nederland: Generatie Next

De pandemie laat nu al flinke sporen achter in verschillende steden. Ondernemers stoppen ermee of worden noodgedwongen overgenomen. Elen Demir gaat naar haar geboortestad Deventer en wil weten of haar stad, haar stad nog wel is? Staat de Hanzestad symbool voor veel meer steden die nu in rap tempo veranderen?

Donderdag om 22.20 uur
Dode baby opgegraven in achtertuin ‘s-Heerenberg

In een achtertuin van een woning in het Gelderse ‘s-Heerenberg zijn maandagmiddag de resten van een dode baby aangetroffen. De politie vond het stoffelijk overschot…

Lees meer

Meer dan miljoen Nederlanders hebben hun eerste coronaprik gehad

Meer dan een miljoen Nederlanders hebben inmiddels een eerste dosis van een vaccin tegen het coronavirus gekregen. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu…

Lees meer

Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen stijgt flink

Voor de derde dag op rij stijgt het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen. Zij behandelen momenteel 1984 mensen vanwege Covid-19, de ziekte die door…

Lees meer

RIVM: 4032 nieuwe coronabesmettingen, ‘vooruitzicht nog niet goed’

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 4032 nieuwe coronagevallen geregistreerd. Dat is minder dan gemiddeld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) noemt het “vooruitzicht nog…

Lees meer

Veel flexkrachten verloren hun baan tijdens het eerste coronajaar

Veel flexkrachten hebben afgelopen jaar hun baan verloren als gevolg van de coronacrisis. Wel waren eind 2020 iets meer vaste krachten aan de slag dan…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Kijk hier de laatste aflevering terug