main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 21 januari 2021 — 13:23

Duitsland wil samenwerken of grenzen sluiten, Europa denkt aan verbod niet-essentiële reizen

Duitsland overweegt haar grenzen te sluiten als buurlanden niet genoeg doen om het aantal coronabesmettingen omlaag te krijgen. Dat zegt regeringscoördinator Helge Braun, op de dag dat Europese leiders online een topconferentie houden over de bestrijding van het coronavirus. Europa denkt ondertussen aan een verbod op niet-essentiële reizen.

Duitsland wil dat de Europese landen nauw samenwerken om coronabesmettingen terug te dringen en nieuwe varianten van het virus te bestrijden, zodat grenssluitingen achterwege kunnen blijven. Braun beklemtoonde dat Duitsland “synchroon wil handelen” met de negen buurlanden.

Steeds minder besmettingen in Duitsland

In de Bondsrepubliek rapporteren de gezondheidsautoriteiten steeds minder besmettingen. Volgens de laatste cijfers ligt het aantal nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners donderdag op 119. Dat is het laagste aantal sinds 1 november en dit aantal daalt al tien dagen achter elkaar. Volgens Braun streeft de regering nu met de jongste coronamaatregelen naar gemiddeld 50 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners.

De regionale verschillen zijn echter erg groot en Braun ziet ook de mogelijkheid dat er voor de binnenlandse grenzen tussen de deelstaten eventueel strenge coronamaatregelen moeten worden genomen.

‘Europa denkt aan verbod niet-essentiële reizen’

Volgens Europarlementariër van het CDA Esther de Lange sluit het voorstel van Duitsland aan bij de agenda van de Europese top. “Daar ligt het idee om niet-essentiële reizen te verbieden, om zo te voorkomen dat mensen zeggen: Het is niet echt verboden, dus ik ga toch naar het buitenland. België steunt dat voorstel al.” Nu worden niet-essentiële reizen enkel afgeraden.

De Lange hoopt niet dat zo’n maatregel betekent dat er betonblokken op de weg komen te staan, zoals tijdens de eerste lockdown het geval was bij de grensovergang met België. “Met ook alle schrijnende gevallen van dien. Je hebt bijvoorbeeld mensen die vijf kilometer van elkaar wonen, met toevallig een grensovergang ertussen. Die mogen niet voor hun oudere moeder zorgen omdat er een betonblok staat.” Ook kunnen er dan problemen ontstaan voor mensen die net over de grens werken of studeren, waarschuwt ze.

‘Werken met werkgeversverklaringen en controles’

Daarom moet er worden gewerkt met bijvoorbeeld werkgeversverklaringen en betere grenscontroles, zegt De Lange. “Dan kun je als verpleegster aantonen dat je in het ziekenhuis werkt net over de grens.” De Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft zich al uitgesproken voor dit soort uitzonderingen.

Een verbod moet hardleerse mensen die niet-noodzakelijke reizen nu toch maken tegenhouden. “Ik heb mensen tijdens bijvoorbeeld kerst horen zeggen: Het is niet verboden om de grens over te gaan, dus ik ga. Die mensen hou je met een verbod wel tegen”, aldus De Lange.

LEES OOK: Reiskoepel ANVR: ‘Weinig begrip’ voor advies om tot half maart niet te reizen

Door: Peter Visser

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

Terugluisteren: WNL Op Zondag

WNL Op Zondag met defensieminister Kajsa Ollongren, voorzitter Ingrid Thijssen van VNO-NCW, hoogleraar internationale betrekkingen Rob de Wijk en Amerikakenner Raymond Mens luister je nu terug.

Klik hier. 

Terugluisteren: WNL Haagse Lobby

Een mooie Mercedes kopen of een duur horloge, als het aan het kabinet ligt kan je bedragen hoger dan 3.000 euro niet langer contant betalen. Luister WNL Haagse Lobby met Michiel Zwinkels, hoofdofficier van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie, oud-staatssecretaris van Cultuur en Media Medy van der Laan en Eddy van Hijum (NSC) nu terug!

Klik hier.

Wolven doodden elf schapen in Flevoland in maart

Wolven hebben in maart elf schapen in Flevoland gedood. Het zijn de eerste door kennis- en uitvoeringsorganisatie BIJ12 bevestigde wolvenaanvallen in de provincie sinds 2022….

Lees meer

Veel dreigingen zijn in 2023 ‘kritiek punt gepasseerd’ ziet AIVD

“Veel dreigingen zijn in 2023 een kritiek punt gepasseerd”, zei de hoogste baas van de AIVD, Erik Akerboom, dinsdag bij de presentatie van het jaarverslag….

Lees meer

Meer dreiging jihadisten door koranvernieling en conflict Israël

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) constateert afgelopen jaar een toename van de terroristische dreiging door het wereldwijde jihadisme. De toename is volgens de dienst…

Lees meer

Burgemeester Eindhoven Jeroen Dijsselbloem: ‘Asiel is geen crisis’

Er is geen asielcrisis in Nederland. Dat zegt burgemeester van Eindhoven Jeroen Dijsselbloem in het radioprogramma Sven op 1. “We bestempelen in Den Haag alles…

Lees meer

ASML wil in Nederland blijven, maar wat betekent dat voor de arbeidsmigratie?

Operatie Beethoven heeft zijn vruchten afgeworpen. Met een financieel pakket van 1,7 miljard euro weet het demissionaire kabinet tech-gigant ASML in Nederland te behouden. VVD-leider…

Lees meer