Kabinet wil vanaf vrijdag avondklok en beperkt bezoek per direct
Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat meldde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Verder moeten alle reizigers die naar Nederland komen vlak voor vertrek een sneltest doen en geldt een dringend advies om thuis niet meer dan één iemand tegelijk te ontvangen.
De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De invoering gebeurt nadat de Kamer heeft ingestemd. In een Kamerbrief staat dat de avondklok vrijdag al moet ingaan.
‘Niemand staat te juichen’
Premier Mark Rutte benadrukt dat “niemand staat te juichen” bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel “een effectief middel” gebleken bij de bestrijding van het virus.
De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer van “een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt”. Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er “excessen” zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.
Overige maatregelen
De sneltest komt nog bovenop de negatieve PCR-test die reizigers moeten kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Deze maatregel lag er al, en die test mag maximaal 72 uur oud zijn. “Dus een dubbel slot op de deur”, aldus premier Rutte.
De mogelijkheden om thuis bezoek te ontvangen worden nog verder beperkt tot één gast. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een “belangrijke bron van besmetting” met het coronavirus is.
Verder wordt het aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bijwonen vanaf aanstaande maandag 25 januari ingeperkt van honderd naar vijftig. Deze maatregel moet het aantal contactmomenten tussen mensen verder beperken, om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Vnaf zaterdag is er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika, dus ook voor bijvoorbeeld Suriname.
Britse variant
Bij het kabinet en experts in het Outbreak Management Team (OMT) zijn grote zorgen vanwege de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is.
Nu heeft nog maar 10 procent van de besmettelijke personen in Nederland de Britse variant, maar de verwachting is dat dat in een maand tijd naar meer dan 50 procent is gestegen. Het OMT verwacht dat in maart en april het aantal ziekenhuisopnames weer gaat groeien. “Naar verwachting kan niet voorkomen worden dat er een volgende golf van covid-19-gevallen komt, veroorzaakt door verspreiding van mutanten van het virus met verhoogde besmettelijkheid”, stelt het OMT.
LEES OOK: Coronavaccin van Leids farmaceutisch bedrijf Janssen lijkt zeer effectief
Door: Redactie
Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier
Nieuw bij WNL: Op de Barricade
In Op de Barricade bezoekt Fidan Ekiz plekken in Nederland waar burgers opstaan tegen bedreigingen van buitenaf. In de eerste aflevering reist ze naar Zandvoort, waar recreanten strijden voor het behoud van hun camping.
Kijk Op de Barricade nu terug via NPO Start.
D66-leider Rob Jetten bij Rick Nieman
Door de snel gestegen cacaoprijs beleeft de traditionele kruidnoot een opleving. De versies met chocolade hadden eerdere jaren nog de overhand in de verkopen van…
Lees meerDe verkiezingswinst van een jaar geleden en de daaropvolgende kabinetsdeelname van NSC hebben “veel spankracht” gevraagd van de nog jonge partij. Dat gaf partijleider Pieter…
Lees meerZaterdag zijn opnieuw enkele pakketten met daarin mogelijk drugs aangespoeld bij het zuidelijk havenhoofd bij Scheveningen, meldt de politie. Vrijdag werd, na een getuigenmelding, al…
Lees meerDe manifestatie met zwarte pieten op het Piramideplein in Rijswijk is “zonder bijzonderheden” verlopen, meldt een gemeentewoordvoerder. De Zuid-Hollandse gemeente had op advies van de…
Lees meerVan Wilders die opriep tot het ontslag van burgemeester Femke Halsema tot PVV-staatssecretaris Chris Jansen die nog achter de minder Marokkanen-uitspraak staat. Dit zijn de…
Lees meerHet verhaal van de zussen Holleeder is slechte reclame voor getuigen die naar voren willen komen. Dat stelt topadvocaat Peter Schouten, die zelf zwaar beveiligd…
Lees meerTussen de 25.000 en 50.000 mensen zijn getroffen door fouten die uitkeringsinstantie UWV heeft gemaakt met WIA-uitkeringen. “Een fors aantal”, zegt minister Eddy van Hijum…
Lees meerDe veertien gemeenten die een zero-emissiezone willen invoeren waar alleen auto’s mogen komen die geen schadelijke stoffen uitstoten, houden vast aan hun plannen. Die worden…
Lees meerTopman van Shell Nederland Frans Everts is blij met de uitspraak van het gerechtshof in het hoger beroep tussen Milieudefensie en Shell op 12 november….
Lees meerNaast microdosing is ook macrodosing een opkomend fenomeen. Gebruikers ervaren intense hallucinaties door de inname van 20 tot 35 gram truffels. Stand van Nederland: Generatie…
Lees meerEen noodlanding in een grasveld in Bulgarije en een vluchtduur van maar liefst 55 dagen. In de documentaireserie van NH Nieuws ‘Vliegpionieren‘ staat de allereerste…
Lees meerStaatssecretaris Ingrid Coenradie van Justitie en Veiligheid heeft met het verhaal van haar eigen aanrandingen als tienermeisje indruk gemaakt in de Tweede Kamer. Kamerleden vielen…
Lees meerHet is het kabinet een jaar na de verkiezingen nog niet gelukt om de belangrijkste beloften waar te maken. Dat concludeert politiek commentator van De…
Lees meerGroenLinks-PvdA-Kamerlid Kati Piri heeft de voorgenomen reis van buitenlandminister Caspar Veldkamp naar Israël niet gelekt om het debat te laten escaleren. Dat denkt politiek commentator…
Lees meerIn Zeeland groeit het wantrouwen in Den Haag met de dag. Van beloofde compensatiemaatregelen voor de marinierskazerne die niet kwam, komt in de praktijk weinig…
Lees meer