Kabinet wil vanaf vrijdag avondklok en beperkt bezoek per direct
Het kabinet wil tot en met 9 februari een avondklok van 20.30 tot 04.30 uur. Dat betekent dat mensen niet zonder geldige reden buiten mogen zijn. Dat meldde premier Mark Rutte tijdens de persconferentie. Verder moeten alle reizigers die naar Nederland komen vlak voor vertrek een sneltest doen en geldt een dringend advies om thuis niet meer dan één iemand tegelijk te ontvangen.
De Tweede Kamer moet nog wel instemmen met het voorstel, benadrukte de premier. De invoering gebeurt nadat de Kamer heeft ingestemd. In een Kamerbrief staat dat de avondklok vrijdag al moet ingaan.
'Niemand staat te juichen'
Premier Mark Rutte benadrukt dat "niemand staat te juichen" bij een avondklok. Volgens hem is het in het buitenland evenwel "een effectief middel" gebleken bij de bestrijding van het virus.
De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer van "een zware, maar een heldere maatregel die andere onderdelen van het beleid en de naleving van de maatregelen ondersteunt". Zo zorgt een avondklok voor minder contacten thuis. Ook kunnen er "excessen" zoals feestjes achter de voordeur mee worden tegengegaan.
Overige maatregelen
De sneltest komt nog bovenop de negatieve PCR-test die reizigers moeten kunnen overleggen als ze in ons land arriveren. Deze maatregel lag er al, en die test mag maximaal 72 uur oud zijn. "Dus een dubbel slot op de deur", aldus premier Rutte.
De mogelijkheden om thuis bezoek te ontvangen worden nog verder beperkt tot één gast. Reden is dat de thuissituatie nog steeds een "belangrijke bron van besmetting" met het coronavirus is.
Verder wordt het aantal mensen dat een begrafenis of crematie mag bijwonen vanaf aanstaande maandag 25 januari ingeperkt van honderd naar vijftig. Deze maatregel moet het aantal contactmomenten tussen mensen verder beperken, om daarmee de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Vnaf zaterdag is er een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en heel Zuid-Amerika, dus ook voor bijvoorbeeld Suriname.
Britse variant
Bij het kabinet en experts in het Outbreak Management Team (OMT) zijn grote zorgen vanwege de verspreiding van de Britse variant van het coronavirus, die veel besmettelijker is.
Nu heeft nog maar 10 procent van de besmettelijke personen in Nederland de Britse variant, maar de verwachting is dat dat in een maand tijd naar meer dan 50 procent is gestegen. Het OMT verwacht dat in maart en april het aantal ziekenhuisopnames weer gaat groeien. "Naar verwachting kan niet voorkomen worden dat er een volgende golf van covid-19-gevallen komt, veroorzaakt door verspreiding van mutanten van het virus met verhoogde besmettelijkheid", stelt het OMT.
LEES OOK: Coronavaccin van Leids farmaceutisch bedrijf Janssen lijkt zeer effectief