Ank werd slachtoffer van cybercrime: ‘Het is pure onmacht wat je voelt’
Afpersing en oplichting via internet nemen enorm toe, zo waren er vorig jaar drie keer zo veel slachtoffers van cybercriminaliteit als in 2015. Ank van Heeringen kan hier helaas ook over meepraten: haar werd 50.000 euro afhandig gemaakt door een slinkse internetoplichter. "Het is pure onmacht wat je dan voelt", vertelt ze in het economisch onderzoeksprogramma Stand van Nederland: Generatie Next.
Van Heeringen is jurist en geeft zelf al twintig jaar advies op tv over consumentenzaken en webwinkels. Zou juist zij dan ook niet beter moeten weten? "Ik denk dat dit een heel goed voorbeeld is van hoe geraffineerd en slim ze te werk gaan", zegt ze daar zelf over. "De bank gaf later ook toe: dit had werkelijk iedereen kunnen overkomen."
Tijdens een videocall met collega's werd ze gestoord door een telefoontje. Als contact werd 'ING alarmlijn' weergegeven op haar smartphone. "De mevrouw die ik aan de lijn kreeg zei meteen dat er iets ernstigs aan de hand was: 'Er wordt geprobeerd om een aantal duizenden euro's van uw rekening af te halen.'"
'Ze kon me helpen met veiligstellen van geld'
Van Heeringen kreeg de schrik van haar leven. "Ze vertelde me dat ze kon helpen om te helpen met het veiligstellen van mijn geld. Ik kreeg een tegenrekening, en daar moest ik dan een gedeelte van het geld dat op mijn gewone rekening stond naar overschrijven.", vertelt ze. "Alleen had ik een daglimiet op mijn rekening zitten, dus ze vroeg me heel vriendelijk of ik dat wilde verhogen."
Toen ze de hulp van haar man inriep, vroeg hij hoe het dan met zijn geld zat. Was dat nog wel veilig? "Dus ik vroeg dat aan die aardige mevrouw, en die zei: 'dat weet ik niet, want ik werk hier nog niet zo lang'", vertelt Van Heeringen. De zogenaamde ING-medewerkster beloofde terug te bellen.
'Dan zak je weg'
Toen dat niet gebeurde gingen alle alarmbellen af. Van Heeringen belde zelf naar de ING, waar haar gelijk duidelijk werd dat er iets niet in de haak was. De medewerker vertelde haar dat die vrouw die ze zojuist gesproken had helemaal niet bij de bank werkte. "En dan zak je weg. Het is pure onmacht wat je dan voelt. En verdriet: het maakt je ongelofelijk wanhopig."
Criminelen moesten vroeger een bank overvallen om geld te bemachtigen, tegenwoordig hebben ze alleen je wachtwoord nodig. Het aantal incidenten waarbij internetoplichters mensen op slinkse wijze geld afhandig proberen te maken stijgt explosief. In de eerste aflevering van Stand van Nederland: Generatie Next duikt WNL in de wereld van de cybercrime.
Kijk op donderdag om 22.10 naar Stand van Nederland: Generatie Next op NPO 2.