Twitter verwijderde zeker tweehonderd Nederlandse QAnon-accounts
Zeker tweehonderd Nederlandse gebruikers zijn inmiddels van Twitter verwijderd omdat zij (hoofdzakelijk) berichten van de complotbeweging QAnon-beweging verspreidden. Wereldwijd verwijderde het platform in de afgelopen week 70.000 accounts.
NRC en de Universiteit van Amsterdam deden onderzoek naar de grote schoonmaakactie van Twitter. De QAnon-beweging is ontstaan in de Verenigde Staten. Aanhangers geloven dat de Amerikaanse elite bestaat uit pedofielen die betrokken zijn bij een complot tegen president Donald Trump. Wereldwijd hebben ze veel volgers, en dus ook in ons eigen land. De bekendste is misschien wel Janet Ossebaard, die in Nederland in het nieuws kwam toen ze met rapper Lange Frans fantaseerde over het neerschieten van Mark Rutte.
Ossebaard
Lange Frans is sinds de actie 700 volgers kwijtgeraakt, zo schrijft NRC. FVD-lijsttrekker Thierry Baudet moet nu 580 volgers missen. De meeste van de afgelopen week verwijderde Nederlanders hadden in hun profielinformatie de QAnon-slogan ‘where we go one, we go all’ staan, afgekort met #WWG1WGA, waardoor ze mogelijk makkelijk te traceren waren.
Het account van Ossebaard (met ruim 48.000 volgers) is overigens nog wel actief. Daarom is niet helemaal duidelijk welke maatstaven Twitter precies aanhoudt bij het verwijderen van accounts QAnon-gemeenschap. Twitter wilde niet vertellen waarom Ossebaard haar account heeft behouden, zo schrijft NRC.
'Overlaten aan commercieel bedrijf problematisch'
Oud-minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal twijfelt of Twitter de uitgelezen instantie is om allerlei zaken te blokkeren. "Ik vraag me af of dit niet een kwestie voor de publieke autoriteiten zou moeten zijn", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Ik denk dat dit overlaten aan een commercieel bedrijf heel problematisch is."
LEES OOK: QAnon-aanhanger gekozen in het Huis van Afgevaardigden