OMT adviseert extra maatregelen te nemen, ook visiteverbod ligt op tafel
Het Outbreak Management Team (OMT) maakt zich grote zorgen over de verspreiding van de Britse coronamutatie. Dat blijkt uit het meest recente advies. De groep experts spreekt nu zelfs van twee epidemieën. Om die reden vindt het OMT dan ook dat er meer maatregelen nodig zijn, maar welke dat precies moeten zijn wordt in het document niet vermeld. Eerder al werd de avondklok genoemd, maar ook een visiteverbod blijkt niet ondenkbaar.
Het kabinet sprak zondagavond over dit advies in een Catshuisoverleg. Mogelijk volgt nog deze week een persconferentie waarin nieuwe maatregelen worden aangekondigd, stellen ingewijden. "Ze kunnen natuurlijk zeggen: we doen een bezoekverbod of een avondklok", zegt politiek verslaggever bij Omroep WNL in Goedemorgen Nederland op NPO 1.
'Een grote chaos'
In het AD uit de Nederlandse gezondheidseconoom Koen Pouwels, die in Oxford onderzoek doet naar de mutatie, zijn verbazing over het feit dat onze bezoekersregeling niet al lang aangepast is. "Je mag dagelijks twee mensen ontvangen, uit verschillende huishoudens, en het mogen elke dag weer anderen zijn", zegt hij. "In theorie kun je wekelijks dus mensen uit veertien huishoudens zien. Als dat in Groot-Brittannië was gebeurd, was het echt één grote chaos geworden."
Rutte heeft eerder deze week aan de Kamer gevraagd om de optie van een avondklok niet te blokkeren. Het kabinet overlegt vanavond nog met de 25 burgemeesters van de Veiligheidsregio’s. Zij zijn verantwoordelijk voor de handhaving van beide maatregelen. Op dit moment wordt doorgerekend wat deze maatregelen precies voor effect zouden hebben. "Dat is de grote vraag natuurlijk. Dat is niet overal echt aangetoond. Het OMT is daar ook nog niet met concreet bewijs voor gekomen", zegt Smits. "Dus daar zeggen de burgemeesters wel van dat ze willen weten wat voor effect daarvan verwacht wordt."
'Druk op de zorg kan toenemen in april'
Het OMT schat in dat het op dit moment bij 10 procent van de coronabesmettingen gaat om de Britse coronamutatie. Dat zou in de loop van de maand al 50 procent kunnen zijn. Als dat laatste gebeurt zal de huidige afname van het aantal infecties, ziekenhuisopnames en IC-opnames stagneren, maar in maart weer stijgen. Vanaf april kan dat dan leiden tot een hernieuwde grote druk op de zorg.
LEES OOK: Woede bij zorgmedewerkers na uit de hand gelopen demonstratie: ‘Diep triest’