Twee Nederlandse diplomaten worden “geheel ten onrechte en buiten hun schuld door Rusland uitgewezen”. Dat zegt minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken). De twee, die werken op de ambassade in Moskou, moeten binnen twee weken het land verlaten. “Dat is een hard gelag.”
Ambassadeur Joost Reintjes is maandag ontboden op het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Daar heeft hij te horen gekregen dat twee diplomaten Rusland moeten verlaten. Volgens de Russen is dat een reactie op het Nederlandse besluit om twee Russische diplomaten uit te zetten die van spionage worden verdacht.
“De AIVD heeft vastgesteld dat deze twee Russen zich voordeden als diplomaat bij de Russische ambassade, maar in werkelijkheid waren zij als spion actief”, aldus Blok. De twee Nederlandse diplomaten die Rusland moeten verlaten “deden op een professionele en betrokken manier hun werk”.
Spionage in Nederlandse hightechsector
De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) meldde op 10 december dat twee diplomaten van de Russische ambassade in Den Haag het land moesten verlaten omdat ze zich bezighielden met spionage in de Nederlandse hightechsector. Deze twee diplomaten werkten voor de buitenlandse inlichtingendienst SVR van Rusland en waren geaccrediteerd als diplomaat op de ambassade.
LEES OOK: Twee Russische diplomaten moeten Nederland verlaten om spionage
Moskou had al aangegeven met een “symmetrische” reactie te komen. Bij uitwijzing van diplomaten is het gebruikelijk dat het getroffen land als tegenmaatregel een gelijk aantal diplomaten het land uitzet.
‘Gebrek aan gezond verstand en begrip’
De Russische regering ziet de spionagebeschuldigingen als ongegrond. “Opnieuw hebben de Nederlandse autoriteiten hun toevlucht genomen tot hun favoriete methode om ongegronde en lasterlijke beschuldigingen te uiten”, aldus het ministerie. “Deze onvriendelijke en provocerende stap, een nieuwe ronde van anti-Russische hysterie georganiseerd door Den Haag met hulp van regeringsgezinde media, toonden het gebrek aan gezond verstand en begrip in Nederlandse machtskringen van de echte problemen in het kader van de Russisch-Nederlandse betrekkingen.”
De spionagezaak heeft volgens de AIVD “zeer waarschijnlijk schade toegebracht” aan de organisaties waar de Russische informanten actief zijn. De Russen hadden interesse in informatie over kunstmatige intelligentie, halfgeleiders en nanotechnologie.
LEES OOK: Rusland ontbiedt Nederlandse diplomaat na vondst spionageapparaat