Vaccinatie personeel in acute zorg vandaag afgerond: ‘Feestelijk gevoel’
De eerste vaccinatieronde van ziekenhuispersoneel in de acute zorg is bijna afgerond. Vandaag worden de laatste prikken met vaccin van Pfizer-BioNTech bij deze groep gezet. GGD-baas Sjaak de Gouw is trots, zo zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "We hebben heel veel massavaccinaties gedaan, maar nu gaat het over de hele bevolking", zegt hij. "Het is het begin van het einde van de pandemie. Het is nog geen feestje, maar het geeft wel een feestelijk gevoel."
Volgens de laatste beraming van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) hebben 39.000 medewerkers inmiddels een vaccinatie gekregen. Dat zijn ongeveer 6000 personen meer dan gepland. Het ministerie van Volksgezondheid reserveerde 33.000 vaccins voor personeel in de acute covid-zorg, waaronder ic-verpleegkundigen en ambulancepersoneel. Maar dankzij de zuinigheid van ziekenhuizen haalden ze niet vijf, maar zes doses uit één flacon. Ook met de lading zelf werd voorzichtig omgegaan, dus pakte het aantal ingeënte personen een stuk hoger uit.
Europees Geneesmiddelenagentschap EMA zet licht op groen om zes doses uit een flesje van het vaccin Pfizer/BioNTech te halen. #Belga
— Luc Michiels (@LucMichiels) January 8, 2021
Afgelopen maandag werd de laatste lading vaccins vanuit het landelijk distributiepunt in Oss naar de ziekenhuizen verstuurd. Ontdooid vaccin is maximaal vijf dagen houdbaar, wat betekent dat het na vrijdag dus niet meer worden gebruikt.
'Miljoenen per week'
De vaccinatie van de medewerkers in de acute zorg ging vorige week woensdag van start. Dit betekende het landelijk startschot de vaccinatiecampagne, en ook verpleeghuismedewerkers hebben inmiddels een prik gekregen. Vanaf maandag 18 januari komen de kwetsbare bewoners van verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking aan de beurt.
"We starten vandaag op 25 locaties met volledig vaccineren, de eerste ronde. Dat betekent dat we de komende drie weken meer dan 200.000 mensen gaan vaccineren", zegt De Gouw. "We hebben het zo ingericht dat we nu al voldoende vaccins hebben voor de tweede prik. Er komen nu zoveel vaccins dat we toch in staat zijn om heel veel mensen te gaan vaccineren, dus dan gaat het over hele grote aantallen, echt miljoenen per week."
LEES OOK: Werking vaccins moet getest worden op kinderen: ‘Ik zou mijn 8-jarige niet aanbieden’