main-logo NPO Start
Steun WNL Steun WNL Steun WNL
Goedemorgen Nederland - 15 januari 2021 — 10:28

Hoe nu verder met de PvdA? ‘Zie niemand die Asscher kan evenaren’

Nu het doek voor Lodewijk Asscher is gevallen is de grote vraag: hoe gaat het verder met de Partij voor de Arbeid? Oud-voorzitter van de partij Hans Spekman betreurt het vertrek van de fractieleider ten zeerste. “Ik vind Lodewijk zo goed dat ik eigenlijk op de lijst, en ook daarbuiten, niemand zie die hem kan evenaren als het gaat om inhoudelijke drive”, zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

In een korte tijd is er veel gebeurd, en dat moet voor Asscher “heel pittig zijn”, stelt Spekman. “Er rijdt gewoon een tank over je heen. Dat gevoel heb je toch.”

Volgens Spekman, die van 2012 tot 2017 partijvoorzitter was van de PvdA, heeft Asscher veel ambitie. Hij noemt hem “steengoed”. Hij vond het dan ook niet nodig dat de lijsttrekker zichzelf terugtrekt, want de gedupeerden in de toeslagenaffaire zijn daar volgens hem niet mee geholpen. “Je hebt juist politici nodig die zien hoe het beter moet.”

‘Ik vind het doodzonde’

“Het is zijn eigen keus, maar ik vind het doodzonde omdat we met hem iemand verliezen voor de PvdA die koers kan houden op bestaanszekerheid, en dat vind ik cruciaal”, zegt hij. “Maar als Kamerlid, als serieuze debater die één van de weinige is die – samen met Wilders – weerwoord weet te geven aan Rutte, vind ik hem ook nog eens belangrijk in de democratie.”

Door druk vanuit een deel van de PvdA-achterban concludeerde Asscher uiteindelijk dat zijn positie onhoudbaar was geworden, stelt politiek commentator voor De Telegraaf Wouter de Winther. “Uiteindelijk heeft hij zelf aangegeven dat de discussie rondom zijn persoon een goed verkiezingsresultaat in de weg stond”, zegt hij. “Daarom heeft hij zijn biezen gepakt. Het gevaar bestond dat als het kabinet vandaag zijn aftreden bekendmaakt, en een deel van de achterban zegt dat Asscher ook weg moet en hij doet dat vervolgens niet, dat dat blijft doorsmeulen.”

Juist in tijd van de verkiezingen moet een partij eendrachtig achter de leider staan, wat nu niet het geval was. “Hij nam wat dat betreft de vlucht naar voren, en probeert zijn PvdA door zijn vertrek omhoog te sturen, de vrije hand te geven om het kabinet te controleren en het met een nieuwe leider te proberen.”

Spekman beklemtoont dat het gedeelte van de achterban dat achter het vertrek van de fractievoorzitter stond “een kleine club” was. “En ik ken de partij echt heel goed”, zegt hij. “Maar goed, vervolgens wordt er geschreven en dan gaat de buitenwereld denken dat het vooral Lodewijk is die iets fout heeft gedaan in die affaire. Dan zie je dat alles negatief naar Lodewijk toewijst.”

Wie volgt Asscher op?

De namen van Khadija Arib (Kamervoorzitter), Ahmed Aboutaleb (burgemeester van Rotterdam), Lilianne Ploumen (nummer drie op de kieslijst) en Frans Timmermans (vicevoorzitter van de Europese Commissie) zingen rond als het gaat om wie de nieuwe fractievoorzitter van de PvdA moet worden. En hoewel niemand volgens Spekman Asscher kan evenaren als het gaat om inhoudelijke drive, kunnen alle namen op dit lijstje “het verschil natuurlijk maken”, zo zegt hij. “Ik heb zelf altijd een zwak gehad voor Ahmed Aboutaleb, maar Ploumen en Khadija Arib zouden dit ook prima kunnen”, aldus Spekman, die eigenlijk voorstander is van een lijsttrekkersverkiezing. “Dat is heel kort dag, dus het zal er in de praktijk niet van komen, en dat vind ik heel zonde.”

Als de leden niet aan bod komen en “niet kunnen beproeven” ziet Spekman het liefst iemand die “ook staat voor die bestaanszekerheid waar Lodewijk voor stond”, zegt hij. “En daar moeten ze op worden doorgezaagd door het bestuur.”

Arib

De Winther denkt dat Lilianne Ploumen hele goede papieren heeft”. “Aboutaleb heeft recent wat medische problemen gehad en hij is daar ook van aan het herstellen, dus dit lijkt niet het juiste moment”, zegt de politiek commentator. “Wat ik hoor is dat Arib er ook serieus over aan het nadenken is. Dat is de stand van gisteravond, en dat is wel heel interessant natuurlijk”, zegt hij.

LEES OOK: Vertrek Lodewijk Asscher was langer proces: ‘Hij merkte dat zijn naam niet loskwam van de toeslagenaffaire’

Door: Redactie

Maak nu het verschil. Het telt. Word lid van WNL. Klik hier

WNL In de Kantine met Paul de Leeuw

Aan de stamtafel van WNL in de Kantine ontvangen Wieger Hemmer en Fidan Ekiz zaterdag weer gasten met goede verhalen. 

  • Paul de Leeuw speelt King Herod in Jesus Christ Superstar;
  • Darya Safai schreef een boek over haar vlucht uit Iran en haar strijd voor vrouwenrechten;
  • Politiek redacteur bij FD Martine Wolzak en cabaretier Marcel Verreck nemen de week door;
  • En chefkok Hessel Leferink weet hoe je het beste Paasontbijt op tafel zet.

Luister zaterdag vanaf 17.00 uur naar WNL In de Kantine op NPO Radio 1 of kom langs in De Doelen in Rotterdam! 

De wereld van cocaïnewasserijen: 'Deze spijkerbroek staat stijf van de coke'

Hoe werkt een cokewasserij? Hoeveel van die drugsfabriekjes zijn er in ons land en welk gevaar loopt de directe omgeving?

Presentator Maaike Timmerman gaat in gesprek met misdaadjournalist van het AD Chiel Timmermans en Jorrit van den Berg, deskundige ‘verdovende middelen’ van het Nederlands Forensisch Instituut. Onderzoeksjournalist Noa van Oostrom duikt in de cijfers en mag met Jorrit mee naar het NFI om te zien hoe zij onderzoek doen naar het uitwassen van coke.

Luister de podcast hier!

Minister Hugo de Jonge: eerste wijken pas ver na 2030 van het gas af

Het zal tot zeker na 2030 duren voordat een gemeente de eerste wijk aanwijst om van het gas te worden afgesloten, zei demissionair minister Hugo…

Lees meer

Reisadvies voor Frankrijk van groen naar geel om dreigingsniveau

De NS zet geen langere treinen in gedurende de vijf maanden dat Rijkswaterstaat werkt aan de brug in de A7 bij Purmerend. De vervoerder verwacht…

Lees meer

Kabinet en regio steken 2,5 miljard in plan voor microchipsector

Het demissionaire kabinet trekt samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro uit voor de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. Dat meldt economieminister…

Lees meer

D66-Kamerlid Paternotte over incident met Baudet: ‘Kamervoorzitter Bosma heeft verkeerde afslag genomen’

D66-Kamerlid Jan Paternotte vindt dat Kamervoorzitter Martin Bosma “de verkeerde afslag heeft genomen” door FvD-leider Thierry Baudet gisteren niet ter plekke aan te spreken op…

Lees meer

Baudet betuigt spijt voor incident Klaver maar kwam niet opdagen

FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver…

Lees meer

Rutte vraagt Xi druk te zetten op Rusland

China moet druk zetten op Rusland om zo de oorlog in Oekraïne “in de goede richting te duwen”. Dat heeft demissionair premier Mark Rutte aan…

Lees meer