GroenLinks pleit voor betaald coronaverlof ouders
Ouders die hun baan moeten combineren met het lesgeven van kinderen moeten 'coronaverlof' krijgen. Daarvoor pleit GroenLinks. Het gaat om een betaald verlof dat je kunt opnemen zodat vakantiedagen gebruikt kunnen worden om echt vakantie te vieren. Naast stressvermindering zou zo'n verlofregeling er ook voor zorgen dat de druk op de opvang minder wordt, omdat meer kinderen thuis kunnen blijven.
Volgens de partij is het combineren van werk en het lesgeven van de eigen kroost voor veel ouders een onmogelijke opgave. Veel van hen krijgen stress en zitten tegen een burn-out aan omdat ze vaak werk inhalen tijdens avonduren. Om die reden nemen sommigen van hen vakantiedagen op, terwijl ze die straks nodig hebben om uit te rusten, zo zegt GroenLinks.
Europa
In veel andere Europese landen zijn er tijdelijke coronaverlofregelingen, dus moet het in Nederland ook kunnen, stelt de partij. Zo heeft België het ouderschapsverlof uitgebreid, hebben Noorwegen en Oostenrijk een vorm van zorgverlof, en ook in Duitsland, Cyprus, Italië, Griekenland en Roemenië kunnen werkende ouders betaald verlof opnemen.
Ook vakbonden FNV, CNV en VCP pleiten maandag in een Kamerbrief nog voor een coronaverlof. Zij vragen of de overheid werkgevers hiervoor kan compenseren, gezien werkgevers zelf hier niet altijd de financiële ruimte voor hebben.
'Niet iedereen heeft kantoorbaan'
Voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof snapt het voorstel wanneer je het vanuit het oogpunt van GroenLinks en de vakbonden bekijkt. "Niemand wil dat mensen overkoken en dat de boel uit de hand loopt. Maar op het moment dat je iemand verlof geeft, betekent dit ook dat diegene niet naar het werk gaat", benadrukt hij in Goedemorgen Nederland.
Volgens Vonhof heerst het beeld dat bijna iedere Nederlander een kantoorbaantje heeft en dat je thuis iets achter een beeldscherm kunt doen, maar het tegendeel is waar. "Grote delen van de Nederlandse economie moeten naar het werk: naar de bouw, wegen aanleggen, naar de fabriek en naar de zorg", zegt Vonhof. "En als ze daar niet komen moet de werkgever daar wel iemand anders hebben."
LEES OOK: Basisscholen op zijn vroegst op 25 januari open: ‘Duidelijkheid zou fijner zijn’