main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 12 januari 2021 — 10:11

Lansingerland laat alle inwoners van gemeente testen na opduiken Britse coronavariant

Alle 63.000 inwoners van Lansingerland (Zuid-Holland) worden getest nadat er op een basisschool in de gemeente dertig mensen besmet raakten met de besmettelijkere Britse variant. Het is voor het eerst dat de GGD op zo’n grote schaal gaat testen. “Ik denk dat het een voorbeeld is van hoe je met uitgebreid testen de zaak toch beter onder controle kunt krijgen”, zegt viroloog Ab Osterhaus in Goedemorgen Nederland.

Met dit grootschalig testen willen de GGD Rotterdam-Rijnmond en het Erasmus MC inzicht krijgen in de verspreiding van het coronavirus en de Britse variant daarvan. De inwoners van de gemeente, die bestaat uit de fusie van Bleiswijk, Bergschenhoek en Berkel en Rodenrijs, krijgen vanaf woensdag een brief thuisgestuurd met daarin de oproep tot een test.

“Ik denk dat het een hele goede zaak is om hiermee te beginnen. We willen natuurlijk weten in hoeverre dit virus zich al verspreidt heeft”, zegt Osterhaus. “Het is een goed begin, want je weet dat hier op deze school de infectie heeft gespeeld en rondgegaan is. Het is dus heel goed om te kijken met een momentopname wie er nu allemaal besmet is.”

Kinderen

Dagelijks kunnen er vierduizend tot vijfduizend mensen getest worden. Ongeveer de helft van deze testen wordt in de XL-teststraat op Rotterdam The Hague Airport uitgevoerd. De overige testen vinden plaats op drie locaties in Lansingerland. Er wordt getest op kinderen vanaf twee jaar. Jonge kinderen worden niet met een wattenstaafje in de neus en keel getest. Zij krijgen een soort ‘wattenbolletje’ dat ze tien minuten in de mond moeten houden.

Bij de ‘normale’ variant van het coronavirus was bekend dat het zich minder snel verspreidde onder kinderen dan onder volwassenen. Over de Britse variant van het coronavirus zijn er echter “op zijn minst” aanwijzingen dat ook kleinere kinderen een rol spelen bij de verspreiding van het virus, zegt kinderarts Károly Illy. “Daar kun je alleen achterkomen als je gaat testen. Er komt steeds meer informatie naar voren, maar er is nog veel onduidelijkheid.” De strategie om grootschalig te testen is daarom cruciaal, zegt Illy die ook lid is van het Outbreak Management Team (OMT).

Sneltesten

Of dit uiteindelijk in meer gemeenten zal gebeuren, is nog maar de vraag. Dat is afhankelijk van de besmettingsaantallen, zegt Osterhaus. “De verwachting is toch dat het virus zich vrij snel zal gaat verspreiden”, zegt Osterhaus. “Ik denk dat het heel belangrijk is dat we het direct koppelen aan het bron- en contactonderzoek, omdat het een momentopname is, en dan de mensen die positief zijn uiteraard in zelfquarantaine plaatsen.”

Daarnaast is ook niet duidelijk of er voldoende capaciteit is voor deze grootschalige manier van testen. “Als het allemaal het PCR-test moet gebeuren zal het natuurlijk een hele grote klus zijn. Dan wordt het heel moeilijk”, zegt de viroloog. Daarom pleit hij voor “de goed gevalideerde antigeentest”. Bij deze sneltest krijg je binnen 20 minuten de uitslag te zien.

LEES OOK: Bergschenhoek afsluiten om verspreiding Britse coronamutant tegen te houden?

Door: Marinka Wagemans

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier