Ondernemers zoeken toevlucht tot Tikkies tijdens lockdowns
Noodgedwongen je winkel sluiten vanwege de lockdown, maar wel een alternatief verdienmodel? Tikkie blijkt voor veel ondernemers uitkomst te bieden.
De populaire betaalpas van ABN AMRO kent sinds de lockdowns een verdriedubbeling van het aantal zakelijke gebruikers per week. Volgens hoofd marketing van Tikkie Moreno Kensmil zijn "ondernemers op zoek naar oplossingen voor betaalmethoden nu de winkels dicht zijn".
Lockdown
Zakelijke aanmeldingen zijn opgelopen van ongeveer 150 aanmeldingen per week naar zo'n 450 wekelijkse aanmeldingen. De omzet die gepaard gaat met deze transacties, is gissen: ABN AMRO wil daar nog niets over zeggen. Wat de bank wel wilt delen is dat het aantal bedrijven dat gebruik maakt van Tikkie is gegroeid van 6000 naar 13.000.
En ondertussen blijft het aantal ondernemers dat zich aanmeldt voor gebruik van de app doorgroeien. Kensmill: "In de eerste lockdown zijn vooral horecabedrijven gaan bezorgen met de app, deze tweede lockdown heeft de groep ondernemers zich uitgebreid naar retail en andere zaken."
Volgens de marketeer heeft dat te maken met bredere coronamaatregelen. "Veel van die ondernemers zijn hun producten via sociale media of andere kanalen gaan verkopen en gebruiken daarvoor Tikkie of bijvoorbeeld QR-codes."
Regulier betaalmiddel
Met de gratis app kunnen particulieren en ondernemers betaalverzoeken sturen via WhatsApp en andere diensten, sms'jes en QR-codes. Bedrijven betalen tussen de 17 en 25 cent per transactie. Voor de horeca ligt dat bedrag lager als de app als een regulier betaalmiddel naast bijvoorbeeld pinnen wordt gebruikt.
De definitieve cijfers van het zakelijke gebruik van Tikkie worden aan het einde van het eerste kwartaal van 2021 bekendgemaakt. Eind vorig jaar maakte Tikkie al bekend dat het gebruik van de app in 2020 verder was toegenomen. In totaal werd er voor 3,4 miljard euro aan Tikkies betaald, ongeveer 800 miljoen euro meer dan in 2019. Sinds 2016 is er voor 7,8 miljard euro aan Tikkies betaald. Tikkie telt nu meer dan 6 miljoen gebruikers.
LEES OOK: Schraalhanzen in coronatijd: ‘Tikkie voor mondkapje’