Wordt president Donald Trump alsnog afgezet? ‘Hij zit er nog maar een paar dagen’
Totale chaos in de Verenigde Staten maar er zijn nog tien dagen te gaan voordat Joe Biden wordt beëdigd als president. Wordt Donald Trump alsnog afgezet en zal de machtsoverdracht zonder problemen plaatsvinden? "De verkiezingsuitslag was klip-en-klaar en toch weet weet Trump, in ieder geval bij zijn volgers, de indruk te laten ontstaan dat hem groot onrecht is gedaan", legt directeur politieke zaken Han ten Broeke van denktank HCSS uit in WNL Op Zondag.
Vanaf het moment dat de verkiezingen zijn geweest weigert Trump de uitslag te accepteren. "Zestig rechtszaken gehad en het Hooggerechtshof, waar hij de meerderheid heeft met rechters, heeft niet eens naar die zaak willen kijken. Die hebben het afgewezen. Kiesmannen en gouverneurs, zelfs Republikeinse, waren helder."
'Maandag opnieuw resolutie in het Huis'
Mogelijk wordt Trump alsnog afgezet. "Hij is eerder al impeached door het Huis van Afgevaardigden, merkt Ten Broeke op. "Dan zou het de eerste president zijn die dat voor een tweede keer overkomt. Hij zit er nog maar een paar dagen. De procedure zou dan versneld moeten worden doorgevoerd. Maandag komt er opnieuw een resolutie in het Huis, Nancy Pelosi zal dat doen, om dat versneld mogelijk te maken. Maar ik kan niet inschatten of die resolutie het gaat halen."
Ook een reden voor de Democraten om de impeachment door te zetten is dat Trump dan in 2024 niet meer kan proberen president van de Verenigde Staten te worden. "Vooralsnog doet Donald Trump er alles aan om zijn laatste dagen in het Witte Huis vol te maken. Ineens was er die toespraak waarin hij een soort gijzelaar leek en hij zei dat hij netjes de macht zou overdragen. De dag erna was het alweer anders en wilde hij niet eens bij de machtsoverdracht zijn. Dat is de kern van een democratie: dat je bereid bent je verlies toe te geven en je macht over te dragen op een vreedzame manier."
'Dat vertrouwen is het allerbelangrijkste'
CDA-leider Wopke Hoekstra vindt problematisch dat als je als president voldoende twijfel zaait over een verkiezing, die volgens alle waarnemers eerlijk is verlopen, dat dan een deel van de mensen het ook gaat geloven. "Als voortdurend gezegd wordt: daar is toch wat mee mis, dat klopt niet en jullie zijn belazerd. Dan doet dat iets met diegene die je eerst heb overtuigd om op je te stemmen."
Volgens Hoekstra is dit niet goed voor de democratie. "Dat vreet uiteindelijk aan het vertrouwen waarvan je hoopt dat je burgers het juist hebben in het systeem. Dat vertrouwen is voor de democratie eigenlijk het allerbelangrijkste."
LEES OOK: President Trump legt zich definitief neer bij nederlaag: ‘Hij kon niet anders’