Meerderheid Tweede Kamer wil af van ‘boodschappen-boete’ bijstand
Het CDA en D66 komen vandaag met een plan om de boete voor mensen in de bijstand die iets niet goed hebben gedaan - zoals boodschappen aannemen - af te schaffen. Ook ChristenUnie wil af van de boete en kwam al eerder met een plan naar buiten
De drie coalitiepartijen willen dat gemeenten zelf kunnen beslissen of zij een boete opleggen of geld terugvorderen of niet. Zij krijgen in elk geval steun van GroenLinks, SP en PvdA en daarmee is er een Kamermeerderheid. CDA en D66 doen een voorstel om de Participatiewet uit 2014 aan te passen. Ze hopen dat dit nog kan worden behandeld voor het verkiezingsreces op 12 februari begint.
Boodschappen aangenomen van moeder
Aanleiding voor de plannen is het bericht van eind december dat een vrouw uit Wijdemeren ruim 7000 euro moest terugbetalen omdat zij geruime tijd wekelijks boodschappen kreeg van haar moeder. Mensen in de bijstand zijn verplicht om alle giften te vermelden. De gemeente concludeerde dat de vrouw dit niet had gedaan en voelde zich genoodzaakt om het hele bedrag terug te vorderen. De verontwaardiging over dit bericht was groot, ook in de politiek.
LEES OOK: Nederlanders opgepakt op verdenking van plofkraken in België