Bergschenhoek afsluiten om verspreiding Britse coronamutant tegen te houden?
De Britse mutatie van het coronavirus is ook in Nederland gesignaleerd, en vooralsnog lijkt dat vooral rond Bergschenhoek te zijn. Epidemioloog Frits Rosendaal doet daarom een rigoureus voorstel in het AD: sluit het hele gebied af van de rest van het land, om zo verspreiding tegen te gaan.
Rosendaal haalt een situatie in het Engelse dorpje Eyam aan, iets ten zuidwesten van Sheffield. Daar trok in 1665 de pest binnen, en de dorpelingen besloten zichzelf daarop volledig af te zonderen van de buitenwereld. Handelaren van elders konden hun waar achterlaten op rotsblokken buiten het dorp. Hun geld vonden ze in een inkeping in de steen.
Volgens de epidemioloog is het niet eens zo'n gek idee als Bergschenhoek hier een voorbeeld aan neemt.
Lansingerland
In de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland verspreidt de (waarschijnlijk) extra besmettelijke Britse variant van het coronavirus zich rond een basisschool in het dorp Bergschenhoek. Binnen een paar weken zijn daar dertig besmettingen vastgesteld. Voor zover bekend is het daarmee het grootste cluster. In totaal zijn in Nederland zo'n vijftig besmettingen met de Britse variant, die B.1.1.7 wordt genoemd, bekend.
Medisch directeur van Pfizer Nederland Marc Kaptein benadrukt dat er in Nederland wel heel anders met de mutatie omgegaan wordt dan in het Verenigd Koninkrijk. "In het VK wordt rigoureus getest op welke mutatie er precies gaande is. Dat doen we in Nederland niet zo", zegt hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1. "Hier is dat steekproefsgewijs, en omdat we het steekproefsgewijs doen hebben we wel een globaal beeld wat er speelt, maar we weten minder precies waar nu exact die infecties optreden met die Britse mutatie, vergeleken met het VK."
'Je weet niet of het beperkt is tot Bergschenhoek'
Precies om die reden vraagt epidemioloog Hans Heesterbeek van de Universiteit Utrecht zich af of zo'n afsluiting wel zou helpen. In het AD wijst hij erop dat de variant in meer plaatsen voorkomt. Zo zijn er ook gevallen aangetroffen in Amsterdam, Nijmegen en Friesland. Ook viroloog en Outbreak Management Team-lid Marion Koopmans noemt speciale maatregelen voor Lansingerland "lastig".
Kaptein sluit zich bij Heesterberk en Koopmans aan. "Je weet niet of het nu beperkt is tot Bergschenhoek. Als dat zo is kun je er wel een hek omheen zetten, maar dan is het daarbuiten waarschijnlijk ook al gaande", zegt de medisch directeur. "Dus ik denk dat het beter is om goed te monitoren, en met name zo snel mogelijk te vaccineren en aan de coronamaatregelen vast te houden."
LEES OOK: Zeker 30 besmettingen met Britse coronavariant in Nederland na schooluitbraak