main-logo NPO Start
Word lid Word lid Word lid
Goedemorgen Nederland - 7 januari 2021 — 08:38

Amerikaanse ministers zouden afzetting Trump bespreken na aanval op Capitool: ‘VS slaan modderfiguur’

Enkele ministers van de Amerikaanse regering bespreken momenteel het afzetten van president Donald Trump na de gewelddadige bestorming van het parlementsgebouw door de aanhangers van de president. Dat meldt CNN op basis van een bron binnen de Republikeinse partij.

Het kabinet kan een president afzetten onder het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet als de president niet geschikt wordt geacht om zijn ambt nog langer uit te oefenen. Vooralsnog zou het om verkennende gesprekken gaan.

‘Kabinet Trump zit vol lakeien’

Directeur Politieke Zaken van denktank HCSS Han ten Broeke vindt het heel moeilijk om in te schatten of Trump voor de machtsoverdracht van 20 januari kan worden afgezet. “Het kabinet van Trump zit namelijk vol lakeien”, legt hij uit in Goedemorgen Nederland. “De mensen die een beetje ruggengraat hebben, heeft Trump al ontslagen. Met die zogenaamde artikel 25-procedure waarmee kan worden gezegd dat de president unfit zou zijn, dat kan je natuurlijk beweren, maar hij zou ook impeached kunnen worden.”

Dat is al bijna een keer gebeurd. “Met dat telefoontje een jaar geleden naar de Oekraïense president Zelensky waarmee hij zijn tegenstander Joe Biden zwart wilde laten maken door de Oekraïne door Amerikaanse hulp daar afhankelijk van te maken. Toen is die procedure opgestart. Nu kwam door ook het telefoontje bij naar de Amerikaanse regeringsofficial in de staat Georgia. Daar hebben wij allemaal de weerslag van gehoord. Feitelijk een crimineel telefoontje. Dat zou ook voldoende zijn geweest om een impeachment-procedure op te starten.”

‘Zeer de vraag of dat tot een afzetting zal leiden’

Ten Broeke benadrukt dat er nog maar twee weken te gaan zijn voor de machtsoverdracht. “Je kan je afvragen of een president die niet meer op Facebook en Twitter mag, maar nog wel toegang heeft tot nucleaire codes of die dan nog in office kan blijven. Dat wordt dan wellicht nu in het kabinet besproken. Of dat tot een afzetting zal leiden, is zeer de vraag.”

Ook noemt hij de afgang van de Amerikaanse democratie nu totaal. “De morele positie waarmee Amerikanen hun eigen positie als voorbeeld stellen voor de rest van de wereld, die is natuurlijk weg. De vangrails van de Amerikaanse democratie en instituties hebben erger weten te voorkomen, maar de VS slaan nu zonder meer een modderfiguur, ook internationaal. De zwakte van die VS, de enorme verdeeldheid en polarisatie die onder Trump gigantisch is toegenomen, zal worden uitgebuit door tegenstanders. Dat is helaas wel de conclusie.”

‘Als iedereen het erover eens is, kan het snel gaan’

Ook Amerikakenner Willem Post ziet dat steeds minder mensen in het Congres actie ondernemen tegen Trump. “Je ziet wel dat Trump steeds meer verlaten wordt. Er zijn geruchten dat zijn nationaal veiligheidsadviseur op het punt van aftreden staat, net als wat andere adviseurs. Dat gaat nu wel in een heel snel tempo. Ik begrijp de discussie over het 25e amendement maar wij hebben nog heel kort te gaan. Als iedereen het erover eens is, kan het snel gaan. Maar ik zou zeggen: kijk uit en gooi niet nog meer olie op het vuur.”

LEES OOK: 4 doden gevallen bij bestorming Capitool, ruim 50 aanhoudingen

Door: Bert van Doorn

Word lid. Het telt. WNL leden kijken 3 maanden gratis NLZIET. Klik hier

U heeft niet de juiste cookie settings om een reactie te plaatsen. Klik hier om uw instellingen te wijzigen

Stand van Nederland: Generatie Next

Presentatrice Jill Bleiksloot is net 27 geworden. Het duurt zeker nog veertig jaar voor ze met pensioen gaat, maar kan dat straks nog wel? De Generatie Next vraagt het zich af. Dekkingsgraden lopen terug en het aantal zzp’ers neemt toe. Jill onderzoekt de alternatieven en zoekt ook de architect achter het nieuwe pensioenstelsel op: demissionair minister Wouter Koolmees.

Donderdag 22.10 uur
Illegale handel in privégegevens van miljoenen Nederlanders uit coronasystemen GGD

Er wordt grootschalig gehandeld in data van miljoenen Nederlanders uit de twee belangrijkste coronasystemen van de GGD. De politie heeft zaterdagavond in Amsterdam twee mannen…

Lees meer

39-jarige man opgepakt voor bedreigen journalisten

Een 39-jarige man uit Almere is opgepakt voor het bedreigen van journalisten. Hij had in een online filmpje gezegd dat journalisten maar beter ontslag kunnen…

Lees meer

RIVM: minste coronagevallen sinds begin december

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid (RIVM) meldt dat er tussen zondag- en maandagochtend 4129 positieve coronatests zijn geregistreerd. Dat is het laagste aantal sinds 1 december….

Lees meer

20 jaar cel voor doodschieten van 19-jarige

De 51-jarige Maikel A. is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot twintig jaar cel, vanwege het doodschieten van de 19-jarige Raymildo Landveld en het…

Lees meer

Hugo de Jonge: vaccinatieschema vertraagd door tegenvaller AstraZeneca

Het tempo van vaccineren zal omlaag gaan omdat farmaceut AstraZeneca in het eerste kwartaal minder vaccins kan leveren. Dat zegt minister Hugo de Jonge van…

Lees meer

Jongste arrestant avondklokrellen Eindhoven is 14 jaar, helft zit nog vast

Van de in totaal 62 mensen die zondag in Eindhoven tijdens hevige rellen zijn opgepakt, zit ongeveer de helft nog vast. Dat maakt de politie…

Lees meer

Tonnen aan schade Centraal Station Eindhoven, herstel duurt weken: ‘Echt schandalig’

De schade die relschoppers zondag hebben aangericht aan het Centraal Station in Eindhoven loopt in de tonnen. Het herstel gaat weken tot maanden duren, zegt…

Lees meer

Stand van Nederland: Generatie Next

Kijk elke donderdag om 22.10 naar NPO 2!

Klik hier